Wat is de relatie tussen snurken en alcohol?

In eerdere artikelen hebben we uitgelegd hoe zaken als overgewicht en roken een negatieve invloed hebben op snurken. Maar er is een andere belangrijke factor die eraan bijdraagt dat mensen snurken: alcohol. Veel Nederlanders nuttigen voor het slapengaan een biertje of wijntje. Hieronder lichten we toe waarom dit snurkgedrag erger maakt en wat je eraan kunt doen. Snurken en alcohol: wat is de relatie en hoe kom je van snurken af?

Snurken en alcohol - wijn

De spierverslappende werking van alcohol

Wie onze blog regelmatig leest, is inmiddels op de hoogte van de oorzaak van snurken. Bij snurkers blokkeren de zachte delen van de keel de luchtwegen, waardoor een turbulente luchtstroom en trillende slijmvliezen ontstaan. Dit resulteert in het beruchte geluid dat we omschrijven als snurken.

Alcohol maakt snurken erger omdat het een spierverslappende werking heeft. Hierdoor verslappen ook de spieren die verantwoordelijk zijn voor het openhouden van de keelholte. Het resultaat ligt voor de hand: door de verslapte spieren komen het gehemelte en de tong dichter bij elkaar te liggen. Deze versmalling leidt tot trillende lucht, oftewel snurken.

Slapende man: snurken en alcohol

Meerdere oorzaken voor snurkgedrag

Bovenstaande reden is echter niet het enige verband tussen snurken en alcohol. Snurken door alcoholgebruik is een multifactorieel probleem waarbij de verschillende oorzaken elkaar versterken.

Naast een verslapping van de spieren in de keelholte, resulteert alcohol bijvoorbeeld ook in een verminderde ademhalingscontrole gedurende de slaap. Onbewust ademen we hierdoor anders dan normaal en dit resulteert in een grotere kans op snurken. Doordat alcohol bovendien een verdovende werking heeft, worden we minder snel wakker van ons eigen gesnurk.

Dat alcohol snurkgedrag in de hand werkt, is dan ook bepaald geen fabeltje. Het is met name het synergetische effect van de bovengenoemde aspecten dat voor veel mensen tot problemen leidt.

Snurken en alcohol - Mr. Anti Snurk

Snurken en alcohol: zo beperkt u het negatieve effect

De praktijk wijst uit dat het nuttigen van alcohol niet alleen leidt tot meer, maar ook tot harder snurken. Zeker bij mensen die van nature al snurkers zijn, resulteert alcoholgebruik in een verhoging van het aantal decibellen. Dit kan zelfs oplopen tot wel 100 decibel, wat gelijk staat aan het geluid van een vrachtwagen op de snelweg!

Gelukkig zijn er een aantal zaken die we kunnen doen om de nadelige effecten van alcohol op snurkgedrag in te perken. Voor de hand ligt natuurlijk om het alcoholgebruik allereerst te matigen.

Een goed idee is om aanvankelijk helemaal te stoppen met alcoholconsumpties, om zo te kijken of dit een positieve invloed heeft op je snurkgedrag. Is dit inderdaad het geval? Dan kun je proberen om een drankje ’s avonds voorzichtig te herintroduceren. Maar let op: beperk het gebruik tot hooguit twee glazen per dag, anders heeft het onvermijdelijk een nadelige invloed.

Ook het tijdstip waarop we drinken heeft invloed; probeer daarom geen alcohol te drinken in de laatste twee tot vier uur voordat je naar bed gaat.

Alternatief: anti snurkbeugel

Door bovenstaande tips toe te passen, is het voor de meeste mensen mogelijk om af en toe een drankje te drinken zonder dat dit al te nadelige consequenties heeft voor hun snurkgedrag. Kom je echter op geen enkele manier van het snurken af? Dan is de aanpasbare anti snurkbeugel op deze website een uitermate effectief laatste redmiddel.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] die gaan hangen tijdens de slaap. Dit kan van nature plaatsvinden, maar ook zaken als ouderdom, alcoholgebruik, kalmeringsmiddelen, slaapmedicatie en oververmoeidheid kunnen het probleem […]

  2. […] geblokkeerd door (onder andere) de onderkaak, tong en het zachte gehemelte. Zaken als ouderdom, alcohol en slaap- of kalmerende middelen kunnen de verslapping […]

  3. […] van de keel de luchtwegen. Dat kan bijvoorbeeld komen door de natuurlijke positie van de onderkaak, alcoholgebruik of overgewicht. Ook factoren zoals roken, verkoudheid en allergieën hebben hierop een grote […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *