Wat is snurken en hoe kom ik er vanaf?

Snurken is geen pretje. Zowel voor partners als voor snurkers zelf kan snurkgedrag een aanslag op de nachtrust zijn, wat op den duur kan leiden tot chronische vermoeidheid. Snurkers lopen daarnaast een hoger risico op het ontwikkelen van andere kwaaltjes, zoals depressies en hart- en vaatziekten. Snurken kan op verschillende manieren worden opgelost, in de meeste gevallen door het gebruik van een anti snurk middel. Ook het nemen van maatregelen om je levensstijl te verbeteren kan helpen om snurken te verminderen. Wat is snurken precies en hoe kom je er vanaf?

Wat is snurken?

Wat is snurken?

Snurken is een teken dat er ergens in de luchtweg een belemmering plaatsvindt, waardoor de ademhaling niet soepel verloopt. Dit zorgt voor een brommend of zagend snurkgeluid.

Maar wat is snurken nu precies en hoe ontstaat het? Normaal gesproken gaat lucht tijdens de ademhaling via de neusholte richting de keelholte, luchtpijp en longen. Bij snurkers vindt er ergens in dit traject een vernauwing plaats. Meestal gebeurt dit in de neusholte, de overgang van de neus- naar keelholte of in de keelholte net achter de tong.

Het gevolg van deze vernauwing is dat er bij de inademing een onderdruk in de keel ontstaat. Er is als het ware veel lucht die heel snel door een nauwe doorgang stroomt. Hierdoor worden het zachte gehemelte, de huig, tong en de keelwanden naar elkaar toegezogen en gaan deze trillen. Deze trillingen veroorzaken het vervelende snurkgeluid.

Snurken ontstaat meestal in de leeftijd tussen de dertig en veertig jaar, al komt het op alle leeftijden voor. Eén op de vijf mannen snurkt elke nacht, tegen één op de tien vrouwen.

Wat is snurken?

Factoren die de kans op snurken vergroten

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan snurkklachten, zoals:

  • Slapen op de rug
  • Verslapte spieren van het zachte gehemelte, de huig en tong. Hierdoor vernauwt de luchtdoorgang en ontstaan snurkklachten. Mogelijke oorzaken voor verslapte spieren kunnen zijn: oververmoeidheid, alcohol en slaap- en kalmerende middelen.
  • Ook door ouder worden verslappen de spieren. Daarnaast verdikt het slijmvlies van de keelholte door vetophoping naarmate je ouder wordt, en worden de slijmvliezen slapper. Hierdoor is de kans op trillingen groter.
  • Verdikte wanden van de keelholte, veroorzaakt door roken of overgewicht.
  • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
  • Neusverstopping door bijvoorbeeld zwelling van het neusslijmvlies (verkoudheid, allergie), neuspoliepen of een afwijking aan het neustussenschot.
  • Vergrote keel- en/of neusamandel, met name bij kinderen.

Wat is snurken

Belangrijke maatregelen om snurken te voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om snurkklachten mogelijk te verminderen of voorkomen, zoals:

  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht en evenwichtige voeding. Vermijd grote, vette maaltijden, zeker vlak voordat je naar bed gaat. Deze vergroten de kans op snurken doordat ze tegen je middenrif drukken.
  • Stop met roken.
  • Drink ten minste twee uur voordat je gaat slapen geen alcoholische dranken.
  • Maak je luchtwegen vrij als je last hebt van verstopte holtes. Dit kun je bijvoorbeeld doen door dagelijks (eventueel meerdere malen) te stomen met pepermunt- of eucalyptusolie.
  • Behandel je allergie.
  • Zorg voor een regelmatig leefpatroon. Vermijd waar mogelijk het gebruik van slaap- en kalmerende middelen. Overleg wel altijd met je huisarts.
  • Gebruik een effectief anti snurk middel.

Effectieve anti snurkmiddelen

Bij de zoektocht naar een geschikt anti snurkmiddel is het belangrijk om te kijken of het middel aansluit bij de aard van jouw snurkklachten. Het zal immers weinig zin hebben om bijvoorbeeld een neusspreider te gebruiken voor een betere neusademhaling als jij kampt met verslapte spieren in de mond en keel die de keelholte blokkeren.

Als jij niet weet waar jouw snurkprobleem vandaan komt, is het raadzaam een afspraak met je huisarts te maken. Deze kan je onderzoeken of je eventueel doorsturen naar de KNO-arts.

Enkele verkrijgbare anti snurkmiddelen zijn:

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is voor 90% van de snurkers een effectief middel tegen snurken. Dit is een beugel die de onderkaak naar voren houdt, waardoor deze op de plek blijft, samen met de huig, tong en het zachte gehemelte.

De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk onderzocht door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information en ook KNO-artsen raden dit middel aan.

Een effectiefst is een anti snurkbeugel op maat. Deze kun je goedkoop en eenvoudig online bestellen, zoals de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. Deze kost slechts €27,95 en kun je 7 dagen uittesten.

Tongstabilisator

Een apparaatje dat werkt met zuigkracht om de tong tijdens de slaap naar voren te houden. Geschikt voor snurkers die kampen met een naar achter vallende tong. Het middel is redelijk effectief, maar helaas niet erg prettig in gebruik.

Neusspreider

Een apparaatje dat je in de neusgaten inbrengt en zorgt voor de aanvoer van extra lucht. Ook voorkomt het het dichtklappen van de neusvleugels. Neussnurkers kunnen hier baat bij hebben.

Remedies tegen snurken: neusspreider

 

Anti snurk band

Ontwikkeld voor snurkers die met de mond open slapen. De anti snurk band houdt de mond gesloten en stabiliseert de kaken, waardoor er geen blokkade in de keelholte plaatsvindt. Bij sommige snurkers heeft de band een licht verstikkend effect, omdat er niet meer door de mond geademd kan worden.

Anti snurk kussen

Corrigeert de slaaphouding, waardoor snurken door een verkeerde houding opgelost kan worden.