Snurken en overgewicht: wat is het verband?

Waarschijnlijk hebben jij of je familieleden wel eens grapjes gemaakt over je oom die tijdens het jaarlijkse familieweekend de hele tent bij elkaar snurkt. Of over je vader die elke avond een bos omzaagt. Maar in feite is snurken alles behalve grappig als het je slaapgenot, of dat van je partner of huisgenoten, nacht na nacht verpest. Als je snurkt, slaap je namelijk minder goed en word je vaak niet uitgerust wakker. Ook kan snurken op de lange termijn schadelijk zijn voor je gezondheid, zoals je in dit artikel kunt lezen. Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een grote veroorzaker van snurken kan zijn. Als jij dus kampt met een paar kilo’tjes teveel, is het slim om hier wat aan te doen. Maar wat is nu precies het verband tussen snurken en overgewicht?

Snurken en overgewicht

De relatie tussen snurken en overgewicht

Snurken wordt meestal veroorzaakt door een vernauwing of blokkade van de luchtweg, waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt. Oorzaken hiervan kunnen (onder andere) zijn:

o Verslapping van de spieren in het keel- en mondgebied. Normaal gesproken verslappen je spieren zich tijdens de slaap, maar er zijn mensen die lijden aan een ernstigere verslapping. Dit kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook verergerd worden door bijvoorbeeld ouderdom, alcoholgebruik en het gebruik van slaapmedicatie of kalmeringstabletten.

o Een verdikking van de keelwanden. Dit kan worden veroorzaakt door roken of brandend maagzuur door een breuk in het middenrif. Een andere belangrijke oorzaak is overgewicht. Waarom?

Snurken en overgewicht - Mr. Anti Snurk

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen met overgewicht vaker snurken dan mensen met een gezond gewicht. Mensen met overgewicht kampen met overtollige kilo’s die zich op verschillende plekken in het lichaam ophopen. Vooral bij mannen vindt deze ophoping vaak plaats in het gebied rond de keel en nek. Dit gebeurt niet alleen aan de buitenkant, waar we het duidelijk kunnen zien, maar ook aan de binnenkant. Vet in de nekstreek zorgt voor een verdikking van de keelwanden en vet dat tegen de keel drukt, wat een vernauwing van de luchtwegen veroorzaakt.

Vetweefsel rondom de nek is echter niet de enige oorzaak van snurken, blijkt uit dit onderzoek. Bij mensen met slaapapneu, een zeer ernstige slaapstoornis die gepaard gaat met ademstilstanden, blijkt vet rond de keel en nek niet van invloed, maar juist vet rondom het middel. De conclusie is dus dat overgewicht in het algemeen de kans op snurken vergroot en dus het verband tussen snurken en overgewicht niet onderschat mag worden.

Snurken en overgewicht

Snurken en overgewicht: afvallen en andere oplossingen

Naast het feit dat overgewicht kan leiden tot snurken, kan het ook de oorzaak zijn van vele andere gezondheidsproblemen. Het is dus, ook als je niet snurkt of ook snurkt door andere oorzaken, belangrijk je overgewicht aan te pakken. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan en als het je niet zelf lukt, is het geen schande om de hulp van een professional in te schakelen, bijvoorbeeld een sport- of voedingscoach. Grote kans dat na het verliezen van overtollige kilo’s je snurkprobleem als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

Omdat het verliezen van (veel) gewicht op een gezonde en verantwoorde manier vaak een langdurig proces is, kan het zijn dat je in de tussentijd je snurkklachten op een andere manier wilt bestrijden. Een uitstekend middel hiervoor is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), oftewel: een anti snurkbeugel. Deze beugel houdt je onderkaak en zachte gehemelte op de plaats, waardoor een blokkade van de luchtwegen wordt voorkomen. Een anti snurkbeugel is effectief in 90% van de gevallen. Lees hier meer over de werking van MRA’s.

Mochten je snurkklachten verdwijnen door het gebruik van een MRA, staak je strijd tegen de overtollige kilo’s dan niet! Een gezond gewicht betekent een gezonder leven en je zult je dus over het algemeen fitter en energieker voelen na het verliezen van je overgewicht. Hier zul je op veel gebieden de vruchten van plukken.

Snurken en overgewicht - Mr. Anti Snurk

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] die de luchtweg vernauwen. Dit beïnvloedt de ademhaling en werkt snurkklachten in de hand. Overgewicht, roken en opkomend maagzuur door een breuk in het middenrif kunnen bijdragen aan een verdikking van […]

  2. […] talloze andere manieren om problemen met snurkgedrag effectief te bestrijden. Denk hierbij aan het verliezen van lichaamsgewicht, het stoppen met roken of het verminderen van alcoholische consumpties, waar we eerder al meer over […]

  3. […] eerdere artikelen hebben we uitgelegd hoe zaken als overgewicht en roken een negatieve invloed hebben op snurken. Maar er is een andere belangrijke factor die […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *