Het ‘hoe kom je van snurken af?’-stappenplan
Snurken wordt in het begin vaak alleen als probleem gezien door partners van snurkers. Zij zijn tenslotte degenen die lijden onder de geluidsoverlast. Uit onderzoek van de British Lung Foundation blijkt dat mensen met een snurkende partner ongeveer anderhalf uur per nacht minder slapen dan partners van niet-snurkers. Over een jaar gezien is dat ruim drie weken! Daarnaast kan langdurig snurken leiden tot vervelende kwaaltjes, dus ook voor de snurker zelf is het zaak om het snurken te stoppen. Hieronder leggen wij in ons ‘hoe kom je van snurken af?’-stappenplan uit hoe je dit aanpakt.
Het ‘hoe kom je van snurken af?’-stappenplan
Stap 1: Onderzoek waar je snurkklachten vandaan komen
Om je snurkgedrag succesvol aan te kunnen pakken, is het noodzakelijk om te weten wat de precieze oorzaak van jouw snurkprobleem is. Het zal immers weinig nut hebben om je neusklachten aan te pakken als de bron van jouw klachten ligt in een vernauwde luchtweg in de keelholte. Maar hoe pak je dit aan?
Huisarts
Raadpleeg je huisarts. Je huisarts kan je helpen bij het achterhalen van de precieze oorzaak van jouw snurkgedrag en je adviseren over mogelijke behandelingen. Zo nodig kan je huisarts je ook doorverwijzen naar een gespecialiseerde KNO-arts of slaapcentrum.
Snurk app
Waar je daarnaast veel aan kunt hebben, ook al klinkt dit misschien raar, is een snurk app. Een snurk app meet je snurkgedrag en laat je per nacht zien hoeveel en hoe hard je hebt gesnurkt. Het is dus het perfecte middel om verschillende remedies uit te testen, omdat je de volgende ochtend gelijk het resultaat kunt bekijken. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van een anti snurk middel, maar ook de invloed van bijvoorbeeld alcohol of roken op jouw snurkgedrag. Een fijne snurk app is SnurkLab.
Stap 2: Verander je slaapgewoontes
Soms wordt snurken veroorzaakt door slechte slaapgewoontes en kan het aanpassen hiervan al grote veranderingen teweeg brengen. Een aantal tips:
Eten en drinken vóór het slapengaan
Het eten, drinken en medicatie die je inneemt voordat je gaat slapen, kan grote invloed hebben op je snurkgedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Alcoholische drankjes. Alcohol is een belangrijke veroorzaker van snurkgedrag, omdat het zorgt voor een verslapping van de spieren, zo ook de spieren in de mond en keel. Hierdoor krijgt snurken vrij spel. Het liefst laat je alcohol helemaal staan, maar als je dit lastig vindt, drink dan maximaal twee drankjes uiterlijk twee tot vier uur voordat je gaat slapen.
- Zware maaltijden. Vermijd (vrij) zware maaltijden, omdat een volle maag de longen omhoog drukt en het ademhalen hierdoor moeizamer verloopt.
- Vet eten. Kijk ook uit met vet eten, omdat dit bij sommige mensen kan leiden tot productie van extra maagzuur en zure oprispingen. Deze kunnen de keelwanden aantasten en hierdoor snurken in de hand werken.
- Zuivelproducten. Ook zuivel kun je beter vermijden. Zuivelproducten laten een laagje achter in de mond en stimuleren de slijmproductie.
- Medicatie. Slaapmedicatie of kalmerende middelen kunnen een vergelijkbaar effect op de spieren hebben als alcohol. Overleg met je huisarts als je denkt dat jouw medicatie een mogelijke oorzaak van jouw snurkgedrag zijn. Pas nooit zelf zomaar de dosis aan!
Vrijmaken van de luchtwegen
Als jij vaak last hebt van de aanwezigheid van overtollig slijm in je luchtwegen, doe je er goed aan om deze vrij te maken voordat je naar bed gaat. Dit zal je helpen beter adem te halen en de kans op snurken verkleinen. Een effectieve manier om de luchtwegen vrij te maken is het nemen van een stoombadje met eucalyptus- of pepermuntolie. De stoom zal tevens zorgen voor bevochtiging van je luchtwegen, wat irritatie van het slijmvlies vermindert. Voor overtollig slijm in je keelholte kun je gorgelen met een glas water met pepermuntolie. Als je blijvende slijmophoping blijft houden, zou het kunnen zijn dat je last hebt van een allergie.
Slaaphouding
De rugligging is de houding waarin snurkers vaak het meest en hardst snurken, omdat de kans groot is dat in deze houding de onderkaak, tong en keelweefsels naar achteren zakken en de keelholte blokkeren. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk op je zij slaapt, eventueel met hulp van een kussenblokkade, tennisbal vastgemaakt aan je rug of anti snurk kussen. Sommige snurkers hebben baat bij het ietwat omhoog plaatsen van het hoofdeinde van het bed.
Zorg daarnaast voor een koele, goed geventileerde slaapkamer. Schaf eventueel een luchtbevochtiger aan als je last hebt van droge lucht.
Stap 3: Een gezonde levensstijl
Stoppen met snurken zal nog beter lukken als je naast bovenstaande maatregelen ook aanpassingen in je levensstijl doet. In veel gevallen is snurkgedrag namelijk gerelateerd aan ongezonde leefgewoonten. Een aantal tips:
Afvallen
Overgewicht is een bekende oorzaak van snurken, voornamelijk bij mannen. Dit komt doordat de vetopslag bij hen voornamelijk plaatsvindt in de nek en buik, terwijl vet zich bij vrouwen vaker rondom de dijen bevindt. Vetopslag in de nek leidt tot een verdikking van de wanden van de keelholte en tot vet dat tegen de keel drukt, waardoor de luchtdoorgang nauwer wordt. Dit zorgt voor snurkklachten. Afvallen zal ervoor zorgen dat je meer lucht krijgt en het snurken (grotendeels) verdwijnt. Doe dit door te sporten en jezelf een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan te meten. Hierdoor zul je je tevens fitter voelen en een beter immuunsysteem en spijsvertering krijgen. Hierdoor zal de kans op snurken afnemen.
Stoppen met roken
Iedere roker weet dat roken enorm schadelijk is en kan leiden tot vele gezondheidsproblemen, maar dat roken ook kan leiden tot snurken is niet bij iedereen bekend. Waarom leidt roken tot snurken?
Ten eerste irriteert roken de slijmvliezen in de luchtwegen, waardoor het slijmvlies opzwelt. Hierdoor kunnen er vernauwingen ontstaan, waardoor lucht minder ruimte heeft om zich te verplaatsen. Dit leidt tot snurken. Ten tweede zorgt geïrriteerd slijmvlies voor extra slijmproductie in de neus en keel, wat snurken in de hand werkt.
Stap 4: Anti snurk middel
Als je bovenstaande maatregelen trouw uitvoert, is de kans groot dat je snurkklachten voor een groot deel zijn opgelost of verminderd. Soms heb je echter een extra steuntje nodig, zeker als jouw klachten bijvoorbeeld worden veroorzaakt door overgewicht: het duurt immers even voordat je de overtollige kilo’s kwijt bent. In dat geval kun je een anti snurk middel gebruiken. Er bestaan vele soorten anti snurk middelen, dat soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een aantal tips:
Anti snurkbeugel
Een anti snurkbeugel is één van de effectiefste anti snurkmiddelen die er bestaan: het lost bij 90% van de snurkers hun snurkklachten op. Het middel wordt daarom ook door KNO-artsen aangeraden. Een anti snurkbeugel is een mondprothese die de snurker om de tanden draagt. Dit helpt bij het naar voren houden van de onderkaak. Het naar achteren zakken van de onderkaak en andere zachte weefsels is bij veel snurkers immers één van de belangrijkste oorzaken van hun klachten. Dit zorgt voor een blokkade van de keelholte, waardoor snurkklachten de kop op steken. Een anti snurkbeugel voorkomt dit en houdt de luchtweg de gehele nacht vrij, zoals ook te lezen is in dit wetenschappelijke onderzoek.
Als je over wilt gaan tot de aanschaf van een anti snurkbeugel, is een aanpasbare beugel de beste optie. Deze zal immers in tegenstelling tot een standaard beugel comfortabel zijn en je genoeg steun kunnen geven. Helaas kost een aanpasbare beugel vaak honderden euro’s en wordt in de meeste gevallen niet vergoed. Daarom is het aan te raden om online een aanpasbare beugel van goede kwaliteit te kopen, zoals de beugel van Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95 en kun je zonder risico uitproberen: als de beugel niet werkt, krijg je namelijk binnen 7 dagen je geld terug.
Neusspreider tegen snurken
Als jij kampt met een bemoeilijkte neusademhaling, dan zou je veel baat kunnen hebben bij het gebruik van een neusspreider tegen snurken. Dit is een anti snurk middel dat als doel heeft het verwijden van de neusgaten. Het bestaat uit twee buisjes die verbonden zijn en die je in de neusgaten inbrengt. Dit voorkomt tegelijkertijd dat de neusvleugels tijdens de slaap dichtklappen. Een neusspreider bevordert de aanvoer van lucht en zal hierdoor de kans op snurken verkleinen.
Met de neusspreider kan men de ademhaling door de neus verbeteren wanneer deze verstopt zit door een verkoudheid of allergie, men last heeft van een scheef tussenschot of platte neus.
Stap 5: Ga terug naar de huisarts
Mochten de maatregelen van ons ‘hoe kom je van snurken af?’-stappenplan bij jou geen effect hebben, ga dan terug naar de huisarts. Als je dit nog niet hebt gehad, vraag dan om een verwijzing naar een gespecialiseerde KNO-arts. Deze kan je verder onderzoeken. In sommige gevallen een chirurgische ingreep de enige uitweg.