Waarom snurken vrouwen?

Zoals onderstaand filmpje al doet blijken: snurken is niet sexy. Normaal gesproken zijn het echter de vrouwen die aangeven niet graag een snurkende partner te willen hebben en hier ook het vaakst last van hebben. Terwijl mannen meestal geen problemen met hun eigen gesnurk hebben, schamen vrouwen zich vaak voor hun gesnurk tegenover hun partner en vriendinnen. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: Waarom snurken vrouwen? En wat kan hier tegen gedaan worden?

Vrouwen en snurken

Onderzoek door de Kliniek voor Snurken en Apneu heeft aangetoond dat steeds meer vrouwen snurken. Ook zoeken zij steeds vaker naar een oplossing tegen snurken. In Nederland zijn ruim 4 miljoen snurkers, waarvan 40% van het vrouwelijke geslacht is. Ter vergelijking: in 2006 was nog maar 20% van de snurkers een vrouw. Waarom snurken vrouwen meer dan een aantal jaar geleden?

Snurkende vrouw - waarom snurken vrouwen?

Bron: Thefrisky.com

Waarom snurken vrouwen?

Verhoogd BMI

Een van de belangrijkste oorzaken van snurken is een obstructie van de luchtwegen, bijvoorbeeld doordat de tong naar achteren zakt tijdens het slapen of door vetweefsel in de hals. Een goede oplossing tegen vetweefsel in de hals is het aanpassen van de levensstijl. Door te kiezen voor een gezonde levensstijl kan het snurkprobleem als snel verminderd worden.

Enkele tips voor een gezonde levensstijl:

  • Evenwichtige voeding: Een gezonde levensstijl begint met een gezonde, evenwichtige voeding. De effecten van alle overige oplossingen die je hierna uitkiest zullen alleen maar versterkt worden.
  • Afvallen en sporten: Zoals al eerder gezegd wordt snurken vaak veroorzaakt door een obstructie van de luchtwegen. Een oorzaak hiervan kan overgewicht zijn. Door wat gewicht te verliezen zal niet alleen je algehele gezondheid verbeteren, maar ook het vetweefsel in je nek en hals afnemen. Hierdoor kun je weer beter ademhalen. In het verlengde hiervan ligt sporten. Door te sporten zullen je spieren versterken, en daarmee ook de spieren in je nek, wat je zal helpen om te stoppen met snurken.

Waarom snurken vrouwen - overgewicht

  • Stop met roken en drinken: Dat roken en het drinken van alcohol een slechte invloed op de gezondheid hebben is al langer bekend. Roken en drinken kunnen echter ook een snurkende ademhaling tot gevolg hebben. Zowel roken als het drinken van alcohol zorgen ervoor dat je spieren, en daarmee ook de spieren in het gehemelte, zich ontspannen. Hierdoor kunnen ze tijdens de slaap verzakken en voor een obstructie van de luchtwegen zorgen.

Zwanger en snurken

Een andere oorzaak van (plotseling) snurken bij vrouwen kan een zwangerschap zijn. Verschillende onderzoeken hebben vastgesteld dat zwangere vrouwen vaker snurken dan niet zwangere vrouwen. Deze onderzoeken concludeerden dat 25-40% van de zwangere vrouwen hier last van kunnen hebben. Daarnaast bleek ook dat bijna 15% van de zwangere vrouwen tijdelijk last kreeg van slaapapneu.

Ook hier is obstructie van de luchtwegen, veroorzaakt door de gewichtstoename vanwege de zwangerschap, de belangrijkste oorzaak van het snurken en  slaapapneu. Hoewel elke vrouw zwaarder wordt tijdens haar zwangerschap is het ontstaan van snurken en slaapapneu het vaakst zichtbaar bij vrouwen die voor hun zwangerschap al zwaarder waren. Waarom snurken vrouwen mogelijk nog meer tijdens de zwangerschap?

  • Hoge bloeddruk voor de zwangerschap
  • Slaapapneu voor de zwangerschap
  • Oudere leeftijd
  • Suikerziekte
  • Meer dan één baby
  • Gebruik van antidepressiva of andere medicatie

Waarom snurken vrouwenOndanks dat snurken vaak een onschuldig probleem lijkt, kunnen snurken en slaapapneu tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen voor zowel moeder als kind hebben. Hoe erger er gesnurkt wordt, des te groter de kans op een te hoge bloeddruk van de moeder met de kans op zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) tot gevolg.

Gelukkig is snurken tijdens de zwangerschap eenvoudig te beperken. Kies voor een gezonde levensstijl en slaap op de zij in plaats van op de rug. Mochten de snurkproblemen aanhouden of verergeren, neem dan contact op met uw huisarts.

Genetisch bepaald

Tenslotte moet opgemerkt worden dat de belangrijkste oorzaak van snurken bij vrouwen vaak genetisch bepaald is, en heeft snurken meestal met de bouw van de luchtwegen en de tong te maken. De ene persoon zal dus sneller snurken dan de andere.

Oplossingen tegen snurken

Wanneer je snurkt door neusproblemen, kan een neusspreider of neuspleisters uitkomst bieden.

De meeste mensen snurken echter vanwege een obstructie in de keel. In dat geval kunnen anti snurk middelen zoals een anti snurkbeugel (Mandibulair Repositie Apparaat) uitkomst bieden. Een anti snurkbeugel voorkomt een blokkade van de luchtweg in de keelholte, doordat het de onderkaak op zijn plek houdt. Een voorbeeld van een goedkope en effectieve anti snurkbeugel is Mr. Anti Snurk. Deze beugel is eenvoudig te gebruiken en zelf op maat te maken, wat zorgt voor een optimale werking en gebruikscomfort.

Tenslotte, wanneer niets anders helpt, kan er ook worden overgegaan tot een operatie tegen snurken. Maak een afspraak met je huisarts om er achter te komen wat voor jou de beste oplossing is.