Snurkprobleem oplossen: 7 tips

Je snurkprobleem oplossen is alles behalve eenvoudig. Toch is het belangrijk om bij chronische snurkklachten je snurkprobleem aan te pakken. Snurken kan namelijk de kwaliteit van je slaap beïnvloeden en lichamelijke ongemakken veroorzaken. Hoe los je snurken op een succesvolle manier op?

Snurkprobleem oplossen

Bron: Uniworldnews.org

Levensstijl aanpassen

Een belangrijke oorzaak van snurken is een ongezonde levensstijl. Het is aangetoond dat positieve veranderingen in levensstijl kunnen leiden tot een duidelijke vermindering van snurkklachten. Denk hierbij aan de volgende zaken:

1. Minderen met alcohol en andere verdovende middelen

Snurken wordt vaak veroorzaakt door een verslapping van de spieren in de mond en keel. Dit gebeurt vaak van nature bij het ouder worden of bij oververmoeidheid. Maar ook het nuttigen van alcohol kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van snurkgedrag. Alcohol heeft een verdovende werking en draagt hierdoor bij aan een verslapping van de spieren in de mond en keel.

Het is daarom slim om je alcoholconsumptie onder de loep te nemen. Als je echt wilt stoppen met snurken, is het slim om helemaal geen alcohol te nuttigen. Als je af en toe echter toch een glaasje wilt drinken, houd het dan bij maximaal twee per dag. Drink in de twee tot vier uur voordat je naar bed gaat niets.

Net als alcohol kunnen slaap- of kalmerende middelen zorgen voor een verslapping van de spieren tijdens de slaap. Probeer te streven naar een regelmatig leven waarin je geen verdovende middelen nodig hebt. Overleg altijd met je huisarts voordat je besluit je medicatie aan te passen.

Snurkprobleem oplossen door te matigen met alcohol

2. Afvallen

Overgewicht is een zeer belangrijke veroorzaker van snurken. Met name mensen die kampen met overtollig vet rondom de nek en keel hebben lopen het risico om snurkklachten te ontwikkelen. Dit vet zorgt namelijk voor een verdikking van de keelwanden en zodoende voor een vernauwing van de luchtweg.

Ben jij te zwaar? Meet jezelf dan een gezonde levensstijl aan met gezond eten en veel beweging. Sporten kan overigens sowieso zorgen voor een verminderen van snurkgedrag. Er bestaan zelfs specifieke oefeningen tegen snurken.

 

 

3. Stoppen met roken

Roken is een grote aanslag op de luchtwegen. Het is ontzettend ongezond en zorgt voor irritaties en ontstekingen die op hun beurt weer leiden tot snurkgedrag.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat de kans op snurken bij rokers met een factor 2,3 toeneemt in vergelijking met niet-rokers. Je doet er dus zeer goed aan om te stoppen met deze ongezonde gewoonte. Lukt je dit niet op eigen houtje, dan is dat niets om je voor te schamen. Vraag je huisarts om hulp.

Snurkprobleem oplossen door te stoppen met roken

Slaaprituelen

Ook met betrekking tot je slaaprituelen kun je zelf veel doen op je snurkprobleem op te lossen:

4. Holtes openen

Bij sommige snurkers is een verstopte neusholte de oorzaak van hun snurkklachten. Het kan helpen om de neusholte vóór het slapengaan vrij te maken van overtollig slijm, bijvoorbeeld door het nemen van een neusdouche of stoombadje.

Je kunt ook baat hebben bij het gebruik van een anti snurk neusspray (bij lichte klachten) of een neusspreider tegen snurken. Dit laatste middel opent uw neusgaten van binnenuit en helpt bij de aanvoer van extra zuurstof. Hierdoor slaapt u dieper en wordt u uitgeruster wakker.

Heb je last van snurken door een allergische reactie? Lees hier dan tips om klachten zoveel mogelijk te beperken: snurken door allergie.

5. Anti snurkbeugel

Als jij last hebt van snurken dat ontstaat in de keelholte, dan is de anti snurkbeugel de beste keus voor jou. Dit middel voorkomt snurken door een geblokkeerde keelholte en is bij 90% van de snurkers effectief, zo blijkt uit onderzoek van het NCBI.

Snurkprobleem oplossen met een anti snurkbeugel

De anti snurkbeugel houdt de onderkaak tijdens de slaap naar voren, waardoor het deel van de luchtweg wat bij snurkers normaal gesproken inzakt open wordt gehouden. Hierdoor wordt snurken effectief voorkomen.

Een anti snurkbeugel op maat is al verkrijgbaar voor minder dan €30. Zo bespaar je jezelf een traject via de huisarts, wat vaak duur en tijdrovend is.

Een voorbeeld van een goedkope beugel van goede kwaliteit is de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. Deze snurkbeugel wordt zeer positief beoordeeld door klanten en kost slechts €27,95. Daarnaast werkt dit bedrijf met een niet goed, geld terug garantie van 7 dagen. Je kunt de beugel dus zonder risico uitproberen.

 

6. Slaaphouding

Om je snurkprobleem op te lossen kun je ook je slaaphouding aanpassen. Het is voor snurkers namelijk veel gunstiger om in de zijligging te slapen in plaats van op de rug. In de rugligging zorgt de zwaartekracht ervoor dat de onderkaak, tong en zachte gehemelte naar achteren zakken, waardoor de keelholte geblokkeerd raakt.

Slapen op je zij voorkomt dit. Merk je dat dit in de praktijk lastig is? Dan kun je proberen om een tennisbal aan je rug te bevestigen (bijvoorbeeld door een sok op je pyjama te naaien, waar je de bal in doet) of om een blokkade van kussens te maken.

Het kan soms ook helpen om je hoofd iets hoger te plaatsen. Dit kan voorkomen dat je onderkaak en tong naar achteren zakken. Je kunt hiervoor een extra kussen of speciaal anti snurk kussen gebruiken of klossen onder het hoofdeinde van je bed plaatsen.

Anti snurk kussen

7. Luchtvochtigheid

Droge lucht kan de membranen in de neus en keel irriteren. Dit kan leiden tot snurkklachten. De ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer ligt tussen de 60% en 80%. Je kunt de luchtvochtigheid in je slaapkamer meten met een hygrometer. Als blijkt dat de luchtvochtigheid lager ligt, is het slim om een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Slaapapneu

Slaapapneu is een ernstige slaapstoornis waarbij er sprake is van een obstructie van de luchtweg, waardoor er ademstilstanden plaatsvinden. Na een tijdje wordt er door de hersenen een signaal doorgegeven en begint de patiënt weer met ademen.

Naast deze ademstilstanden kunnen mensen met apneu ook last hebben van een snurkprobleem. De aandoening gaat namelijk gepaard met luid snurken. Daarnaast kan er sprake zijn van nachtzweten, onrustig slapen, vermoeid wakker worden, slaperigheid, minder concentratievermogen en ochtendhoofdpijn.

Heb jij het vermoeden dat je kampt met slaapapneu? Raadpleeg dan je huisarts.