Wat is de beste behandeling tegen snurken?

Snurken is erg vervelend en het kan zelfs schadelijk voor je gezondheid zijn als snurkklachten lange tijd aanhouden. Langdurig snurken kan onder andere leiden tot chronische vermoeidheid, dementie en hart- en vaatziekten. Om dit te voorkomen, is een effectieve behandeling tegen snurken noodzakelijk. Hieronder bespreken we een aantal mogelijke anti snurk oplossingen en kijken we wat de beste behandeling tegen snurken is.

Behandeling tegen snurken

Hoe ontstaat snurken?

Snurken ontstaat doordat de ademhaling door de mond of neus niet soepel verloopt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Een van nature lang en slap zachte gehemelte en huig, die in liggende houding een normale luchtstroom blokkeren.
  • Verslapte spieren in de mond en keel. Mogelijke oorzaken hiervan zijn ouder worden, alcoholgebruik, medicatie of oververmoeidheid.
  • Verdikte keelwanden, door bijvoorbeeld roken of overgewicht.
  • Vergrote keel- of neusamandel. Dit kan met name bij kinderen leiden tot snurken.
  • Verstopte neus door bijvoorbeeld een verkoudheid, allergie, een scheef neustussenschot of neuspoliepen.
  • Slapen op de rug.

Beste behandeling tegen snurken

Bovenstaande zaken kunnen ervoor zorgen dat de luchtweg vernauwt en lucht zich door een kleinere opening moet persen, wat de luchtstroom turbulent maakt. Dit veroorzaakt trillingen van de omliggende weefsels. Deze trillingen veroorzaken het snurkgeluid.

Wat is de beste behandeling tegen snurken?

1. Levensstijl aanpassen

We haalden al aan dat zaken als roken, overgewicht of alcoholgebruik kunnen leiden tot snurken. Het aanpakken van deze ongezonde leefgewoonten kan leiden tot een grote vermindering van snurkklachten.

Stoppen met roken

Iedereen weet dat roken erg slecht is voor de gezondheid. Sigarettenrook heeft een zeer irriterend effect op de luchtwegen en zorgt ervoor dat er vernauwingen en soms zelfs ontstekingen in de luchtwegen ontstaan. Hierdoor kan lucht minder goed stromen. Dit kan onder andere leiden tot snurken. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat roken de kans op snurken met een factor 2,3 vergroot. Daarnaast geldt: hoe frequenter je rookt, hoe groter de kans op snurken. Stoppen met roken zal een duidelijke vermindering van snurkklachten teweegbrengen.

Behandeling tegen snurken: stoppen met roken

Afvallen

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om snurkklachten te ontwikkelen, met name als het overtollige vet zich bevindt in de nekstreek. Dit vet drukt tegen de keel en zorgt voor een verdikking van de keelwanden, waardoor de luchtweg vernauwt. Door de bemoeilijkte luchtdoorgang treedt er snurkgedrag op. Vooral mannen hebben last van snurken door overgewicht, omdat zij vaak kampen met vetopslag in de nek. Bij vrouwen daarentegen bevindt het vet zich vaker rondom de dijen. Afvallen zal bijna zeker zorgen voor een grote vermindering van snurkgedrag.

Matig je alcoholgebruik

Het nuttigen van alcohol voordat je gaat slapen kan leiden tot (meer) snurken. De verdovende werking van alcohol zorgt ervoor dat de spieren verslappen. Dit heeft als gevolg dat de keelholte minder goed wordt opengehouden. Daarnaast kunnen de onderkaak, tong en het zachte gehemelte gemakkelijker naar achteren zakken. Ook beïnvloedt alcohol de ademhalingscontrole tijdens de slaap. Bovendien wordt je minder snel wakker van je eigen gesnurk. Om snurken te verminderen is het belangrijk om zeker 2-4 uur vóór het slapengaan geen alcohol te nuttigen en niet meer dan 2 glaasjes per dag.

2. Anti snurk middelen

Mochten bovenstaande tips niet op jou van toepassing zijn of hebben ze geen effect, dan heb je misschien meer baat bij het gebruik van een anti snurk middel als behandeling tegen snurken. Hieronder zetten we de drie effectiefste middelen op een rij.

CPAP-masker

Het CPAP-masker is een zeer effectieve maar ingrijpende behandeling tegen snurken. Het middel is de voorkeursbehandeling voor patiënten die lijden aan slaapapneu, maar het kan ook worden ingezet bij (zwaar) snurkgedrag. Een CPAP-machine bestaat uit een luchtpomp, slang en masker. De luchtpomp voert een constante luchtstroom aan die ervoor zorgt dat de luchtwegen van de drager open blijven staan. Het is voor de meeste snurkers een zeer effectieve behandeling tegen snurken.

Er kleven helaas een aantal nadelen aan het CPAP-masker. Zo is de aanschaf van een machine erg duur en wordt dit niet altijd vergoed, zeker als je niet lijdt aan slaapapneu. Ook is het slapen met het masker erg oncomfortabel. Het wordt snurkers daarom vaak aangeraden eerst te zoeken naar een andere oplossing voor hun snurkprobleem voordat ze overstappen op een CPAP-masker.

Behandeling tegen snurken: CPAP-masker

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is volgens KNO-artsen het effectiefste anti snurk middel dat er bestaat. Het helpt tegen de meest voorkomende oorzaak van snurken, namelijk het naar achteren zakken van de onderkaak, waardoor deze samen met het zachte gehemelte en de huig de keelholte blokkeert. Een anti snurkbeugel is een tandprothese die de onderkaak tijdens de slaap naar voren houdt. Het gevolg is dat er geen blokkade plaatsvindt en snurken geen kans krijgt.

De werking van een anti snurkbeugel is door het onderzoekscentrum National Center for Biotechnology Information uitgebreid onderzocht. Zij toonden aan dat de beugel bij 90% van de snurkers een effectieve oplossing tegen snurken is. Je kunt een anti snurkbeugel laten aanmeten in samenwerking met KNO-arts, tandarts en slaapcentrum. Er bestaan ook verschillende bedrijven die aanpasbare anti snurkbeugels aanbieden voor beduidend minder geld. Een voorbeeld hiervan is Mr. Anti Snurk (€27,95):

Ervaringen met Mr. Anti Snurk

Heel tevreden, snelle bezorging en het bitje werkt perfect, van zwaar snurken naar helemaal niet meer snurken. Geweldig!!

L van den Brink
23 juli 2018

Ik snurk niet meer!!! Even wennen maar daarna complete rust 👍

Guy Van der Valk
21 juli 2018

Snelle levering. Goed product. Helpt écht tegen snurken!

Felice
19 juli 2018

Snelle levering. Eenvoudige handleiding. Artikel doet wat hij moet doen, snurk nu minder tot helemaal niet meer.

J Oudejans
19 juli 2018

Super heel blij ermee
Geen gesnurk meer

HS de Widt
18 juli 2018

Vlotte levering – product doet wat het moet doen.

Luc Schnieders
15 juli 2018

Neusspreider tegen snurken

Als jouw snurkklachten voornamelijk worden veroorzaakt door een bemoeilijkte luchtstroom door de neus, kun je baat hebben bij het gebruik van een neusspreider tegen snurken. Dit is een anti snurk middel dat zorgt voor een verwijding van de neusgaten en daarnaast voorkomt het dat de neusvleugels dichtklappen. Een neusspreider bestaat uit twee soepele buisjes die je in de neusgaten inbrengt. Door de verbeterde luchtstroom die plaatsvindt krijg je meer zuurstof binnen. Het middel past zich gemakkelijk aan aan de vorm van je neus en is comfortabel om te dragen.

Behandeling tegen snurken: neusspreider

3. Operatie

Als niets anders helpt, is een operatie vaak de laatste behandeling tegen snurken die wordt aangeraden. Je KNO-arts zal aan de hand van verschillende onderzoeken kijken of een operatie voor jou zinvol is of niet. Zo zal hij of zij je vragen stellen of je klachten en slaapgewoonten. Ook wordt er met een kijkbuisje in je neus en keel gekeken. Soms zal de arts een allergietest afnemen of een röntgenfoto maken.

Een operatie tegen snurken is vaak vrij ingrijpend, dus zullen eerst alle andere opties met de snurker worden besproken. Indien er uiteindelijk toch wordt gekozen voor een operatie, zijn er verschillende opties. In dit artikel behandelen we de verschillende operaties tegen snurken die er bestaan. Belangrijk om te weten is dat een operatie geen wondermiddel is en dat het effect van een operatie soms slechts tijdelijk is: áls een operatie al helpt, bestaat de kans dat snurkklachten na een aantal jaar terugkomen.

Beste behandeling tegen snurken

Conclusie: de beste behandeling tegen snurken

Wat is nu de beste behandeling tegen snurken? Voor de meeste mensen geldt: begin met het doen van de nodige aanpassingen in je levensstijl. Deze zijn het minst ingrijpend en daarnaast ook nog eens goed voor je gezondheid.

In het begin zul je misschien niet meteen het gewenste resultaat boeken. In dat geval is het slim om extra steun te zoeken in het gebruik van een anti snurk middel. De kans is zeer groot dat je baat zult hebben bij een anti snurkbeugel. Daarnaast is het een goedkoop middel dat geen inbreuk doet op je slaapcomfort. Kamp je vooral met neusproblemen, ga dan voor een neusspreider.

Zie een CPAP-masker en operatie tegen snurken als de allerlaatste uitweg. Deze middelen zijn het ingrijpendst, soms duur en brengen de nodige nadelen met zich mee.