Kun je snurken voorkomen?

Wat te doen tegen snurken? Deze vraag stellen snurkers en hun partners zichzelf waarschijnlijk zeer regelmatig. Toch is snurken voorkomen vaak eenvoudiger dan je denkt. In dit artikel geven we je een aantal goede tips tegen snurken, waardoor je onderstaande anti snurk bokshandschoen hopelijk niet nodig zult hebben.

Snurken voorkomen anti snurk bokshandschoen

Bron: Coolinarium.de

Snurken voorkomen door gezonder te leven:

1. Afvallen

Overgewicht draagt bij aan snurkgedrag, vooral als vet zich ophoopt rond de keel en nek. Door de aanwezigheid van overtollig vet worden de luchtwegen belemmerd. Dit veroorzaakt snurken. Door af te vallen wordt de nek dunner en daarmee zal het snurken afnemen.

2. Drink minder alcohol voor het slapen gaan

Alhoewel een glas wijn (of twee) kan helpen bij het in slaap vallen, zorgt het vaak ook voor het ontstaan van snurkklachten. Door alcohol verslappen de spieren, zo ook de spieren in de keel en mond. Wanneer tijdens het slapen deze spieren inzakken, wordt de luchtpijp belemmerd. Dit kan snurkgedrag uitlokken.

3. Beweeg meer

Sporten is een goede manier om het lichaam in een fysiek goede conditie te krijgen en om af te vallen. Simpelweg meer bewegen, dit wil zeggen stukken lopen of fietsen, kan vaak al voldoende zijn om een correct gewicht te behouden. Ook bepaalde oefeningen kunnen je helpen om snurkklachten terug te dringen.

4. Rook niet, of minder

Roken zorgt voor geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen en een slechtere ademhaling en bloedsomloop. Dit werkt snurken in de hand. Stoppen met roken is een dagelijks gevecht waar zeer veel mensen worstelen. Als geheel stoppen (nog) teveel gevraagd is, probeer dan in ieder geval minder te roken, zeker voor het slapengaan.

5. Zing!

Ja, je leest het goed, zingen kan snurken voorkomen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dagelijks zingen, minder snurken, beter slapen en uitgeruster wakker worden. Lees hier het gehele onderzoek (Engels artikel).

 

 

Snurken voorkomen door huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Snurken voorkomen met natuurlijke middelen

1. Ga de tuin in

Veel groenten dragen bij aan een betere ademhaling en algemene gezondheid. De volgende groenten kun je zo uit de (moes)tuin halen en kunnen snurken voorkomen:

  • Uien: bezitten veel antioxidanten, die helpen tegen verkoudheid en griep. Daarnaast helpen ze ook om de luchtwegen vrij te houden.
  • Honing + citroensap: meng ze samen in een glas en drink het mengsel voor het slapengaan. Deze supercombi helpt de luchtwegen te openen. Daarnaast helpt honing tegen infecties.
  • Citroen + tijm: gebruik deze combinatie in uw gerechten en gebruik voor het slapengaan de supercombi honing met citroensap en u zult merkbaar beter ademen.
  • Knoflook en andere scherpe kruiden helpen om overtollig slijm op te lossen en zodoende uw ademhaling te verbeteren.

2. Vervang voedingsmiddelen die snurken verergeren

Door de volgende producten te vervangen kun je snurken voorkomen:

  • Zuivel: zuivelproducten zorgen voor een grotere slijmproductie, wat snurken in veel gevallen verergert. Het is daarom beter om bijvoorbeeld koemelk te vervangen door amandel- of sojamelk.
  • Bakboter: dit kan maagzuur veroorzaken met snurkklachten als gevolg. Gebruik in plaats van bakboter liever olijfolie, wat ook nog eens erg gezond is.
  • Koffie: in plaats van in de avond nog een kopje koffie te nemen doe je er goed aan dit te vervangen door groene thee. Groene thee vermindert slijmproductie en kan ideaal gecombineerd worden met citroen en honing.

Middelen die snurken voorkomen

Er bestaan zeer veel anti snurk middelen die pretenderen snurken te voorkomen. Echter zijn er maar een paar die daadwerkelijk effectief zijn. Met de volgende 3 middelen kun je snurken voorkomen:

1. CPAP-machine

Dit is waarschijnlijk het effectiefste middel tegen snurken, echter ook het meest drastische. De CPAP-machine bestaat uit een elektrische luchtpomp die via een rubberen buis en masker verbonden zijn met de snurker. Het is een zeer kostbare machine en een behoorlijke ingreep op zowel je slaapkamer als je portomonnee. Een CPAP-machine kost als snel zo’n €800. De machine is de voorkeursbehandeling voor mensen die lijden aan slaapapneu, een slaapstoornis die gepaard gaat met ademstilstanden. Als je een normale snurker bent, zijn andere middelen vaak afdoende.

Snurken voorkomen met het CPAP-masker

2. Anti snurk kussen

In veel gevallen wordt snurken veroorzaakt door slapen op de rug. Ben jij een rugslaper? Dan kan een anti snurk kussen misschien uitkomst bieden. Een anti snurk kussen dwingt je om op je zij te gaan slapen, waardoor snurken meestal voorkomen wordt. Het grote nadeel van een anti snurk kussen is echter dat veel mensen uiteindelijk tegen de “gedwongen” zijligging ingaan en gewoon weer op hun rug gaan slapen. Toch kan het het proberen waard zijn.

Snurken voorkomen met een anti snurk kussen

3. Anti snurkbeugel

Zoals gezegd wordt snurken veelal veroorzaakt doordat je op je rug slaapt. Wanneer je op je rug slaapt zakken je onderkaak en zachte gehemelte naar achteren. Dit blokkeert de luchtweg en veroorzaakt snurken. Een anti snurkbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak op zijn plek blijft en een luchtwegblokkade voorkomen wordt. Anti snurkbeugels staan bekend als één van de effectiefste middelen tegen snurken.

Snurken voorkomen met de anti snurkbeugel