Snurken door roken: wat is het verband en hoe kom ik er vanaf?

Als jij een verstokte roker bent, heb je waarschijnlijk meer dan eens overwogen om te stoppen met deze verslaving. Je weet immers dat roken slecht is voor je gezondheid, het erg duur is, je ervan gaat stinken en je er futloos van wordt. Maar wist je dat roken ook snurkklachten kan veroorzaken? In dit artikel gaan we dieper in op het verband tussen roken en snurken. Hoe kan het dat sommige mensen snurken door roken en wat kunnen zij hiertegen doen?

Snurken door roken

Snurken door roken: wetenschappelijk onderzoek

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van roken op snurken en alle onderzoeken laten hetzelfde resultaat zien: er bestaat een duidelijk verband tussen roken en snurkklachten. Ook als je samenwoont met een roker kan dit invloed hebben op jouw gesnurk.

Dr. Karl Franklin, werkzaam op de afdeling longziekten in het universiteitsziekenhuis in Umeå, Zweden, heeft met zijn collega’s een onderzoek uitgevoerd waarvan de resultaten zijn verschenen in het tijdschrift American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Ze onderzochten de enquêtes van meer dan 15.000 mannen en vrouwen tussen de 25-54 jaar uit IJsland, Estland, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Uit het onderzoek bleek dat 24% van de rokers kampt met snurkklachten, tegen slechts 14% van de mensen die nooit hebben gerookt. Hoe meer mensen roken, hoe vaker ze snurken. Ook passieve rokers hadden een grotere kans op snurken: bijna 20% van hen was hier het slachtoffer van.

Snurken door roken: Mr. Anti Snurk

Hoe ontstaat snurken door roken?

Volgens de onderzoekers zijn er een aantal verklaringen voor het ontstaan van snurken door roken.

Allereerst heeft roken een irriterend effect op de slijmvliezen en luchtwegen. Geïrriteerd slijmvlies kan gaan opzwellen, waardoor er vernauwingen ontstaan in bijvoorbeeld de neus- of keelholte. Dit heeft tot gevolg dat de luchtwegen vernauwen en lucht minder goed aan- en afgevoerd kan worden. Hierdoor ontstaan trillingen van het keelweefsel, wat wordt waargenomen als het vervelende snurkgeluid.

Geïrriteerd slijmvlies zorgt ook voor extra slijmproductie. Dit overtollige slijm kan ook zorgen voor snurkklachten. Waarom? Slijm in de neus zorgt voor een verstopte neus, waardoor er gedwongen door de mond moet worden ademgehaald. De kans is groot dat er hierdoor teveel druk op de keel komt te staan, waardoor er een soort zuigend effect ontstaat. Dit leidt tot snurken. Daarnaast kan slijm in de keel leiden tot meer trillingen van het keelweefsel.

Snurken door roken

Onderzoekers hebben nog meer mogelijke verklaringen voor het ontstaan van snurken door roken. Eén van de theorieën suggereert dat door de nachtelijke onthouding van nicotine rokers een instabielere slaap hebben, wat kan leiden tot snurkklachten. Ook zou het zo kunnen zijn dat rokers meer alcohol drinken dan anderen, en alcohol is een bekende oorzaak van snurken. Dit zijn echter slechts theorieën.

De oplossing: stoppen met roken?

We kunnen er lang of kort over praten, maar één ding is zeker: als jij een roker bent en écht wilt stoppen met snurken, is de allerbeste oplossing natuurlijk stoppen met roken. Als jij een doorgewinterde rookverslaafde bent, zal deze oplossing bij jou misschien weerstand opwekken. Toch weet je zelf ook dat stoppen met roken nog vele andere voordelen heeft en dus zeker de moeite waard is om te proberen. Als het je niet lukt op eigen kracht, vraag dan je huisarts om hulp.

Snurken door roken: stoppen met roken

Wat betreft je snurkklachten: deze zullen waarschijnlijk niet meteen verdwijnen. Het duurt even voordat je lichaam alle schadelijke stoffen heeft verwijderd na een jarenlange rookverslaving. Na verloop van tijd zullen je luchtwegen zich herstellen en zul je het verschil gaan merken.

Alternatieve oplossingen bij snurken door roken

Als je graag eerder van je snurkklachten verlost wilt raken, kan het handig zijn je lichaam een handje te helpen.

Een zeer handig hulpmiddel tegen snurkklachten is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ofwel een anti snurkbeugel. Dit is een bitje dat de meest voorkomende oorzaak van snurken voorkomt. Vaak snurken mensen door een verzakking van de onderkaak en het zachte gehemelte, veroorzaakt door verslapte spieren. Een MRA zorgt er tijdens je slaap voor dat je onderkaak op zijn plek blijft. Hierdoor wordt een blokkade van de luchtweg voorkomen, en heeft snurken geen kans.

Een MRA is wetenschappelijk onderzocht en effectief bij maar liefst 90% van alle snurkers. Het zal jou dus ook kunnen helpen, maar vergeet niet dat stoppen met roken nog beter voor jouw algehele gezondheid zal zijn. Mocht je toch geïnteresseerd zijn, kun je hier meer lezen over de werking van anti snurkbeugels.

Snurken door roken: Mr. Anti Snurk

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] met snurkgedrag effectief te bestrijden. Denk hierbij aan het verliezen van lichaamsgewicht, het stoppen met roken of het verminderen van alcoholische consumpties, waar we eerder al meer over […]

  2. […] eerdere artikelen hebben we uitgelegd hoe zaken als overgewicht en roken een negatieve invloed hebben op snurken. Maar er is een andere belangrijke factor die eraan […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *