Het hebben van een snurkprobleem kan best wat last met zich meebrengen. Zo merkte de schrijver Anthony Burgess al eens op “Lach en de wereld lacht met je mee; snurk en je slaapt alleen”. Dr. Lynn D’Andrea, slaapspecialist aan de Medische Universiteit van Michigan, geeft een aantal oorzaken van snurken.
Wat is snurken?
Snurken is het geluid dat we horen doordat de zachte delen van de neusholte, mond en keel beginnen te trillen tijdens het ademhalen. Het geluid dat dan geproduceerd wordt is soms zo hard dat een bedpartner, huisgenoot of zelfs de buren hier last van kunnen ondervinden.
Tijdens onze slaap neemt de gehele spierspanning in ons lichaam af, inclusief die in onze tong en in het gehemelte. Bij sommige mensen is de mondholte erg nauw, zo nauw zelfs dat het bij het slapen dichtvalt en de slaper door zijn mond begint te ademen. Hierdoor valt de mond open en zakt de tong naar achteren richting de keel en luchtweg. De mondholte wordt hierdoor nog nauwer waardoor het lichaam veel kracht moet zetten om te kunnen ademen, de kracht die het zet veroorzaakt het snurkende geluid.
Snurken is geen ziekte, maar een symptoom.
Net zoals dat hoesten een symptoom van een longontsteking kan zijn, kan snurken het symptoom zijn van het slaapapneu-syndroom (SAS). Belangrijke kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat slaapapneu en snurken hand in hand gaan, maar dat niet iedere snurker last heeft van apneu. Slaapapneu is, zeker in zwaardere gevallen, een ernstige aandoening en mocht u denken hier last van te hebben dan is het zeker aan te raden om een bezoekje aan de dokter te brengen. Andere mogelijke oorzaken van snurken kunnen zijn (neus-)verkoudheid of een vernauwing in de luchtwegen door bijvoorbeeld verdikte amandelen of door een scheefstaand neusschotje.
Slaapapneu – het hoe & wat
Het slaapapneu is een slaapstoornis waarin tijdens de slaap er verscheidene perioden van ademstilstand of een ernstig verzwakte ademhaling zijn. Je kunt spreken van slaapapneu als er meer dan vijf van deze stilstanden per uur zijn. Iemand die last heeft van slaapapneu heeft in de meeste gevallen te maken met een combinatie van twee slaapstoornissen.
-
Centrale Slaapapneusyndroom (CSAS); in dit geval geven de hersenen te weinig signalen door naar de ademhalingsspieren.
-
Obstructieve Slaapapneusyndroom (OSAS); waarbij de bovenste luchtweg dichtklapt door een obstructie, bijvoorbeeld door de tong of door vetweefsel in de nek.
Over het algemeen zijn dit enkele slaapapneu symptomen:
-
Luidruchtig snurken
-
Vermoeidheid overdag
-
Slechte slaapkwaliteit
-
Hoofdpijn in de ochtend
-
Hoge bloeddruk en problemen met hart- of bloedvaten
-
Depressieve klachten
Slaapapneu is doorgaans gelukkig erg goed te behandelen. Enkele behandelmethoden die mogelijkerwijs zouden kunnen helpen zijn:
-
Door uw levensstijl aan te passen kunt u ook snel uw snurkprobleem verminderen. Tips voor een gezonde levensstijl vind u hier.
-
Soms kan een operatie noodzakelijk zijn om u van uw snurkprobleem af te helpen. Dit wordt echter alleen bij de zware gevallen gedaan. Voor informatie over de verschillende behandelingen kijkt u hier.
-
Er bestaan verschillende middelen tegen snurken. Uit onderzoek is gebleken dat bij milde vormen van slaapapneu een anti snurkbeugel goede uitkomsten kan bieden. Een anti snurkbeugel houdt uw kaken op hun plek zodat de luchtweg niet wordt dichtgeknepen tijdens het slapen. Bij ernstige vormen van slaapapneu kan er een luchtdrukapparaat gebruikt worden, welke met ferme kracht zuurstof het lichaam in stuurt. Meer producten om te stoppen met snurken vindt u hier.
Ter samenvatting
Samengevat kan uw snurkprobleem dus verschillende oorzaken hebben. Producten en behandelingen zijn er voldoende dus stoppen met snurken is goed te doen. Belangrijk is echter om achter de juiste oorzaak van uw snurkprobleem te komen om zo de juiste oplossing te kunnen vinden.
Trackbacks & Pingbacks
[…] eerst naar de achterliggende oorzaak te kijken. Hierdoor vormen we ons een antwoord op de vraag “Waarom snurken we eigenlijk?” en komen we tot de bodem van uw […]
[…] Oorzaken van snurken […]
[…] Oorzaken van snurken – Waarom snurken mensen eigenlijk? […]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!