Oorzaken van snurken: wat voor type snurker ben jij?
De oorzaken van snurken zijn in de medische wetenschap inmiddels al talloze decennia bekend. Meestal zijn het de zachte delen van de mond en de huig die de luchtwegen van snurkers blokkeren. Deze vernauwde luchtdoorgang zorgt ervoor dat de delen gaan trillen, wat resulteert in het alom gevreesde snurkgeluid. Wanneer we snurkgedrag echter aan nader onderzoek onderwerpen, zien we dat de oorzaken van snurken per persoon verschillen. Er bestaan diverse typen snurkers, waardoor de beste anti snurk oplossing voor iedereen anders is. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende soorten snurkgedrag en manieren om deze te bestrijden.
Oorzaken van snurken & typen snurkers
Neussnurkers
De neus speelt een cruciale rol in de snurkproblemen die veel mensen ervaren. Wanneer er sprake is van een verstopping, bijvoorbeeld door een verkoudheid, griep of allergie, is er geen goede luchtdoorgang via de neus mogelijk. Ook zaken als een scheef neustussenschot of de aanwezigheid van neuspoliepen kunnen een blokkade veroorzaken. De ademhaling vindt dan gedwongen via de mond plaats.
Daar waar de lucht normaal verdeeld wordt tussen de neus en de mond, is er in dit geval plotsklaps sprake van een overmatige druk van lucht die via de mond naar binnen en buiten wil. De luchtwegen kunnen dit niet altijd aan en gaan onder invloed van de druk trillen.
Mond- en keelsnurkers
Niet alleen mensen met een geblokkeerde neuspassage lopen het risico te snurken. Sommige snurkers ademen van nature door de mond tijdens hun slaap. De gevolgen zijn vergelijkbaar als in de hierboven beschreven situatie. De overvloedige luchttoevoer zorgt ervoor dat de huig tegen de zachte delen achter in de mond trilt.
Sommige factoren vergroten de kans op snurken aanzienlijk. Als je bijvoorbeeld kampt met een verslapping van je mond- en keelspieren, zakken je onderkaak en andere weke delen zodanig naar achteren dat ze de keelholte blokkeren. Ook mensen met een vrij lang en slap zachte gehemelte of huig lopen hierdoor meer kans op snurkklachten.
Oplossingen voor de verschillende oorzaken van snurken
Neussnurkers:
Snurkers die kampen met een neusblokkade, hebben verschillende opties. Ten eerste kunnen zij het probleem bij de bron aanpakken door bijvoorbeeld hun allergie te laten behandelen. Bij een verkoudheid kunnen neussprays verlichting geven. Daarnaast zijn er verschillende anti snurk middelen die zij kunnen gebruiken voor het openen van de neusgaten en het bevorderen de neusademhaling, zoals neuspleisters of -spreiders. Voor snurkers die kampen met een medisch probleem (neuspoliepen, extreem scheef neustussenschot), is het raadzaam een arts te raadplegen.
Mond- en keelsnurkers
Het meest effectieve middel voor mond- en keelsnurkers is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ofwel anti snurkbeugel. Dit is een beugel die je ’s nachts draagt en die voorkomt dat de onderkaak naar achteren zakt. Ook houdt het de tong en weke delen tegen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van een MRA in 90% van de gevallen snurkklachten oplost. Het meest effectief is een anti snurkbeugel op maat. Deze kun je professioneel laten aanmeten, hoewel dit vaak zeer prijzig is. Gelukkig zijn er ook verschillende online aanbieders van anti snurkbeugels die zeer betaalbaar zijn en daarom goed alternatief.
Andere mogelijke middelen zijn:
- Een tongstabilisator. Dit is helaas een vrij oncomfortabel middel dat voorkomt dat de tong naar achteren valt en de keelholte blokkeert. Vaak wordt een tongstabilisator gebruikt door snurkers die geen MRA kunnen verdragen.
- Anti snurk hoofdband. Deze houdt de mond tijdens de slaap gesloten en stabiliseert de kaken. Sommige snurkers ervaren het gebruik als beklemmend, zeker als zij niet goed door hun neus kunnen ademen.
- Anti snurk keelsprays of keelstrips. Deze zijn vooral voor lichte snurkers bedoeld. Ze smeren en verzachten de keel en voorkomen hierdoor trillingen van het keelweefsel.
Overige maatregelen
Er zijn nog vele andere factoren aan te wijzen die van invloed kunnen zijn op snurkklachten. Er zijn dus ook genoeg dingen die je zelf kunt doen om snurken tegen te gaan.
Zo is bij veel snurkers de slaaphouding van grote invloed op de mate van hun snurkklachten. Slapen op de rug is vaak een grote boosdoener. Dit is niet geheel verrassend: in deze houding is de kans dat de onderkaak, tong en weke delen naar achteren vallen groot en dit bevordert ook de kans op een blokkade van de keelholte.
Als dit bij jou het geval is, is het raadzaam om zoveel mogelijk op je zij te slapen. Er zijn hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. Denk aan anti snurk kussens of speciale apparaatjes die de snurker op zich draagt en die een trilling uitzenden zodra de snurker op de rug draait. Voorbeelden hiervan zijn de Sleep Position Trainer of de Sleep.ai met bijbehorende mobiele app. Mocht dit niet helpen, raden wij rugsnurkers aan een MRA of tongstabilisator te gebruiken.
Daarnaast is een ongezonde levensstijl van grote invloed op snurkgedrag. Zo veroorzaakt of verergert het gebruik van alcohol voor het slapengaan snurkklachten aanzienlijk, doordat de spieren in het lichaam dan nog meer ontspannen. Ook overgewicht verhoogt het risico op snurken, door de aanwezigheid van overtollig vetweefsel rondom de keelwanden. Daarnaast is roken een trigger, omdat het de luchtwegen en slijmvliezen irriteert. Een gezonde levensstijl kan snurkklachten voor een groot deel terugdringen.
Trackbacks & Pingbacks
[…] je snurkt, wordt je ademhaling tijdens je slaap op de een of andere manier belemmerd. De oorzaken hiervan kunnen zeer uiteenlopend zijn. Snurkklachten zijn in sommige gevallen onschuldig en van […]
[…] Voordat we op zoek gaan naar wat te doen tegen snurken is het belangrijk om eerst naar de achterliggende oorzaak van snurkgedrag te kijken. Als je de bron van je snurkprobleem weet, is het immers gemakkelijker om een geschikte oplossing te vinden. In een ander artikel dat is verschenen op onze blog kun je meer lezen over de verschillende oorzaken van snurken. […]
Reacties zijn gesloten.