De beste oplossingen tegen snurken op een rij

Snurken kan vele verschillende oorzaken hebben. Naast het feit dat er verschillende typen snurkers bestaan, heeft snurkgedrag vaak ook te maken slaaphouding en levensstijl. Het probleem met veel artikelen over snurken is dat niet duidelijk is welk type snurker geholpen is met de oplossingen tegen snurken die gegeven worden. In dit artikel pakken we het daarom anders aan. We geven zowel keelsnurkers, neussnurkers als rugsnurkers drie tips voor het beste anti snurk middel dat past bij hun klachten.

Oplossingen tegen snurken

Keelsnurkers

De meeste snurkers zijn keelsnurkers. Hiermee bedoelen we mensen die snurken door een belemmerde luchtweg in het keelgebied.

Deze belemmering wordt meestal veroorzaakt door verslapte spieren die gaan hangen tijdens de slaap. Dit kan van nature plaatsvinden, maar ook zaken als ouderdom, alcoholgebruik, kalmeringsmiddelen, slaapmedicatie en oververmoeidheid kunnen het probleem verergeren.

Soms ligt de oorzaak ergens anders. Een deel van de keelsnurkers kampt bijvoorbeeld met een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig, die de keelholte blokkeren. Het kan ook zijn dat er sprake is van verdikte keelwanden, veroorzaakt door bijvoorbeeld overgewicht of roken. Dit zorgt voor een vernauwing van de luchtweg. In sommige gevallen is een vergrote keelamandel de boosdoener.

Het gevolg van bovenstaande zaken is dat lucht minder ruimte heeft om zich te verplaatsen. Het persen van lucht door een nauwe opening veroorzaakt trillingen van het keelweefsel. Deze veroorzaken het snurkgeluid.

Oplossingen tegen snurken:

Anti snurk keelspray of keelstrips

Keelsprays en -strips zijn speciaal ontwikkeld om trillingen van het keelweefsel tegen te gaan. Ze bestaan uit speciale oliën en vitaminen die de keel smeren en daarnaast het keelweefsel lichtjes aanspannen. Hierdoor verbetert de luchtdoorgang. Ze kunnen met name lichte snurkers helpen om hun snurkklachten te verminderen. Voor ernstige snurkklachten zijn deze anti snurk middelen helaas minder geschikt.

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel, ofwel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), is een mondprothese die de onderkaak ietwat naar voren brengt, om te voorkomen dat deze tijdens de slaap naar achteren kan vallen. Ook houdt het de tong en het zachte gehemelte op hun plek, waardoor de keelholte geheel open blijft. Zo wordt snurken voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat 90% van de snurkers baat heeft bij het gebruik van een anti snurkbeugel, ook neus- en rugsnurkers. Het is één van de effectiefste oplossingen tegen snurken, dat om deze reden ook door artsen wordt aangeraden.

anti snurk beugel

Tongstabilisator

Een tongstabilisator is geschikt voor mensen die kampen met een extreem slappe tongspier, waardoor de tong tijdens de slaap naar achteren valt en de keelholte blokkeert. Het apparaatje is gemaakt van zacht, medisch siliconen. Je steekt voor het slapengaan je tong in de tongstabilisator. Door in het luchtballonnetje te knijpen kun je de zuigkracht instellen naar een voor jou comfortabel niveau. Zo blijft je tong de gehele nacht naar voren en wordt snurken voorkomen.

Neussnurkers

Bij neussnurkers is er sprake van een neusblokkade die de ademhaling verhindert. Oorzaken kunnen van korte duur zijn, zoals een verkoudheid of allergische reactie, maar ook meer permanent. Denk bijvoorbeeld aan een afwijkend neustussenschot, de aanwezigheid van neuspoliepen, een zeer platte neus, opgezwollen neusslijmvlies of een vergrote neusamandel.

Het gevolg van een neusblokkade is dat de ademhaling gedwongen via de mond plaatsvindt. Dit resulteert in een overmatige druk van lucht die via de mond naar binnen en buiten wil, ofwel een turbulente luchtstroom. Het gevolg hiervan is dat de keelweefsels gaan trillen en snurkgeluiden produceren.

Oplossingen tegen snurken:

Anti snurk neusspray

Een anti snurk neusspray is speciaal ontwikkeld om een verstopte neus tegen te gaan. Het opent de neus en smeert het neusslijmvlies en de overgang van de neus- naar keelholte. Hierdoor verbetert de luchtdoorgang en zullen snurkklachten verminderen. Voor snurkers die kampen met ernstige neusklachten zal een spray waarschijnlijk niet genoeg doen. Zij kunnen bij de arts ook vragen naar neussprays die zich specifiek richten op hun klachten, bijvoorbeeld allergieën of neuspoliepen.

Neuspleisters

Neuspleisters zijn stugger dan normale pleisters en hechten zich beter aan de huid. Je brengt ze aan op de neusbrug, tot net boven de neusvleugels, en bevatten vaak één of meerdere spalkjes die helpen de neusgaten open te houden. Het gevolg is dat lucht beter kan passeren en dat de neusvleugels niet kunnen dichtklappen tijdens de slaap. Door de verbeterde neusademhaling zullen snurkklachten afnemen.

Neusspreider

Voor ernstige neussnurkers zal een neusspreider waarschijnlijk de meeste zoden aan de dijk zetten. Een neusspreider bestaat uit twee buisjes, verbonden met een bruggetje, die je in je neusgaten inbrengt. Dit zorgt voor een verwijding van de neusgaten en houdt de neusvleugels permanent open. Als gevolg hiervan verbetert de luchtdoorgang en krijg je meer zuurstof binnen. Om deze reden worden ze ook regelmatig door sporters gebruikt. Neusspreiders zijn meestal zeer comfortabel, omdat ze gemaakt zijn hypoallergeen siliconen dat zich gemakkelijk aanpast aan de vorm van de neus.

Oplossingen tegen snurken voor neussnurkers

Rugsnurkers

Naast keelsnurkers en neussnurkers bestaat er nog een ander type snurker: de rugsnurker. Bij rugsnurkers worden snurkklachten veroorzaakt door slapen op de rug. Het is niet zo gek dat de rugligging de houding is waarin de meeste snurkklachten voorkomen: je onderkaak, tong en zachte gehemelte zakken zo immers eerder naar achteren richting de keelholte. Hierdoor neemt de kans op een luchtwegblokkade toe.

Oplossingen tegen snurken voor rugsnurkers

Oplossingen tegen snurken:

Anti snurk kussen

Anti snurk kussens corrigeren je slaaphouding en zorgen er tegelijkertijd voor dat je luchtwegen open blijven terwijl je slaapt. Door het speciale ontwerp en materiaal wordt er meer ruimte tussen de slijmvliezen gecreëerd, waardoor lucht beter kan stromen. Anti snurk kussens bestaan in vele soorten en maten. Zo zijn er kussens die in hoogte verstelbaar zijn door middel van een elektrisch systeem of opblaaszak, of kussens die zijn gemaakt van speciaal ergonomisch materiaal.

Sleep Position Trainer

De Sleep Position Trainer (SPT) is een apparaatje met speciale software dat je in een band om je borst draagt tijdens de slaap. Het middel meet je slaapgedrag en wanneer je tijdens je lichte slaapfase op je rug draait, geeft het apparaatje een lichte trilling af. Dit spoort je aan om een andere slaaphouding aan te nemen, zonder dat je slaappatroon wordt onderbroken. Zo leert de snurker beetje bij beetje om steeds meer op de zij te slapen en zullen snurkklachten afnemen.

Anti snurk horloge

Een anti snurk horloge is niet per se gericht op rugsnurkers, maar voor mensen die in één bepaalde houding snurken. In de praktijk zal dit meestal de rugligging zijn. Het principe lijkt een beetje op dat van de Sleep Position Trainer. Je draagt een anti snurk horloge (ook wel armband genoemd) om je pols. Zodra de horloge gesnurk detecteert, stimuleert het een aantal drukpunten in de pols met behulp van elektronische schokjes. Hierdoor wordt de snurker aangespoord om van slaaphouding te wisselen zonder wakker te worden, en zal snurkgedrag afnemen.

Merk jij geen verbetering met het gebruik van bovenstaande oplossingen tegen snurken? Dan is het verstandig je huisarts te raadplegen. Hij of zij kan je nader onderzoeken en eventueel doorverwijzen naar de KNO-arts.