De negatieve gevolgen van snurken voor de gezondheid

Als je snurkt, wordt je ademhaling tijdens je slaap op de een of andere manier belemmerd. De oorzaken hiervan kunnen zeer uiteenlopend zijn. Snurkklachten zijn in sommige gevallen onschuldig en van tijdelijk aard. Als snurken echter een chronisch probleem blijkt, wordt het zaak om je snurkklachten serieus te nemen. Niet alleen kan langdurig snurken leiden tot frictie met je partner door aanhoudende geluidsoverlast in de slaapkamer, maar ook lichamelijk lopen snurkers een groter risico op het ontwikkelen van bepaalde kwaaltjes. Wat zijn de mogelijke negatieve gevolgen van snurken?

Gevolgen van snurken

Snurken

Zoals we al zeiden, zijn lichte snurkklachten meestal niet ernstig, zeker als ze tijdelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan klachten die de kop op steken bij een verkoudheid of allergische reactie. Er zijn echter ook andere lichamelijke factoren die kunnen bijdragen aan snurkklachten en deze mogen zeker niet worden onderschat. Denk hierbij aan zaken als neuspoliepen, overgewicht of aanhoudende zure oprispingen. Afgezien van de snurkklachten die deze kwaaltjes veroorzaken, is het belangrijk om ze aan te pakken voor de algemene gezondheid. Als bijkomend voordeel zullen je snurkklachten hoogstwaarschijnlijk ook verdwijnen.

Slaapapneu

Het obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS), kortweg slaapapneu, is een ernstige aandoening die ook snurkklachten als gevolg kan hebben. De twee kwalen mogen echter zeker niet met elkaar worden verward. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de patiënt last heeft van ademstilstanden die soms wel 30 seconden of langer kunnen duren. De oorzaak is een obstructie van de luchtweg. Er zijn verschillende factoren die een indicatie geven of je last hebt van slaapapneu, zoals extreme vermoeidheid en zeer luid snurken. Raadpleeg altijd een arts als je vermoedt dat je slaapapneu hebt. Te lang rondlopen met klachten kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Mogelijke gevolgen van snurken:

Relatieproblemen

Uit onderzoek van de British Lung Foundation blijkt dat partners van snurkers per nacht grofweg anderhalf uur slaap mislopen, dit komt neer op ruim drie weken per jaar. Het is dus ook niet gek dat partners soms geïrriteerd raken door het aanhoudende geronk van hun wederhelft. In sommige gevallen kan het zelfs uitmonden in relatieproblemen.

Gevolgen van snurken

Slechte slaapkwaliteit

Mensen die snurken tijdens hun slaap, bereiken in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt moeilijker een diepe slaap. Het gevolg van deze slechte slaapkwaliteit is dat ze minder goed uitrusten. Als snurkklachten langere tijd aanhouden, kan dit leiden tot ernstige vermoeidheid die zelfs chronisch kan worden.

Mentale problemen

De slechte slaapkwaliteit van snurkers kan ook zijn weerslag hebben op de mentale toestand. Zo is het niet ongewoon dat snurkers last hebben van prikkelbaarheid, concentratieproblemen en somberheid. Dit kan zelfs leiden tot het ontwikkelen van angstgevoelens en depressieve klachten.

Ongelukken

Mensen onderschatten vaak het gevolg van een verminderde slaapkwaliteit op het dagelijks leven. Het gevaarlijke aspect van de vermoeidheid ie hierdoor ontstaat is dat er een groter risico op ongelukken bestaat. Denk bijvoorbeeld aan ongelukken in en om het huis, maar ook op de weg.

Refluxziekte

Bij gastro-oesofageale refluxziekte stroomt de maaginhoud met regelmaat terug de slokdarm in, met als gevolg zuurbranden en zelfs beschadiging van het slokdarmslijmvlies. Snurkers lopen extra risico op het oplopen van refluxziekte, omdat zij kampen met een verstoorde ademhaling tijdens de slaap. Het openen en sluiten van de keel wijkt af en dit kan leiden tot drukveranderingen in de keel. Dit kan leiden tot het terugzuig-effect. Ook overgewicht is risicofactor voor refluxziekte, net als voor snurken.

Dementie

Snurken is in feite een ademhalingsstoornis die zich met name uit tijdens de slaap. Er bestaan vele onderzoeken waarin het effect hiervan op brein is bekeken. Hieruit is gebleken dat snurken op den duur kan leiden tot verminderde denkvaardigheden en vergeetachtigheid. Hierdoor bestaat er ook een grotere kans op het ontwikkelen van (vroegtijdige) dementie.

Hart- en vaatziekten

Snurkgeluiden die wij waarnemen zijn het directe resultaat van trillingen van de keelweefsels. Naast snurken kunnen deze trillingen ook andere klachten veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat ze bijvoorbeeld kunnen resulteren in afwijkingen van de halsslagader. Ook bestaat er verband tussen snurken en het ontwikkelen van hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en beroertes.

Beperk de negatieve gevolgen van snurken: een aantal tips

Probeer snurkklachten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen om de negatieve gevolgen van snurken te beperken. Een aantal dingen die je kunt doen: