Tongstabilisator: een effectief middel tegen snurken?

Snurkgedrag heeft vele mogelijk oorzaken. Deze kunnen aangeboren zijn maar ook gelinkt zijn aan een ongezonde levensstijl. Zo hebben factoren als overgewicht, roken en alcohol een negatieve invloed op snurkgedrag. Na het aanpakken van deze en andere ongezonde gewoonten verdwijnen snurkklachten in veel gevallen als sneeuw voor de zon. Mocht dit je helaas niet lukken of is het effect minder dan je had gehoopt, dan bestaan er altijd nog de vele anti snurk middelen waar je je toevlucht in kan zoeken. Eén van die middelen is de tongstabilisator. Wat is dit precies en is het een effectief middel tegen snurken?

Tongstabilisator tegen snurken

Tongstabilisator tegen snurken

De werking

De tongstabilisator is een anti snurk middel ontwikkeld voor mensen die tijdens de slaap last hebben van een naar achter vallende tong, veroorzaakt door een te ontspannen tongspier. Dit zorgt voor een blokkade van de luchtweg en een verhinderde luchtstroom met als gevolg een onderdruk in de keel. Deze onderdruk leidt tot trillingen van de keelweefsels: het welbekende snurkgeluid. Een tongstabilisator houdt de tong tijdens de slaap naar voren door middel van een zuigmechanisme, waardoor een blokkade van de luchtweg voorkomen wordt. De stabilisator is gemaakt van zacht en comfortabel medisch siliconen dat irritaties voorkomt.

Tongstabilisator tegen snurken

Gebruik

Vóór het gebruik van de tongstabilisator dien je hem even onder heet water te houden, zodat het materiaal soepeler wordt. Daarna plaats je het puntje van je tong in de stabilisator. Door te knijpen in de ballon kun je een licht vacuüm creëren. De mate van zuigkracht bepaal je hiermee zelf.

Tongstabilisator

Bron: Snurkspecialist.nl

Het is even wennen om te slapen met de tongstabilisator. Vaak duurt het één tot twee weken voordat de bijwerkingen verdwijnen. Deze kunnen bestaan uit kwijlen, moeite hebben met slikken en een gevoelige tong. Sommige fabrikanten raden aan om de stabilisator eerst een tijdje overdag in huis te dragen voordat je hem ’s nachts gebruikt.

Een tongstabilisator wordt vaak gebruikt door snurkers die geen anti snurkbeugel kunnen dragen, omdat ze bijvoorbeeld geen eigen tanden meer hebben. Het apparaatje is daarentegen minder geschikt voor mensen die door hun mond ademhalen tijdens de slaap, simpelweg omdat het ontwerp dit niet toelaat. In sommige gevallen kan een tongstabilisator wel in combinatie met bijvoorbeeld een neusspreider worden gebruikt.

De tongstabilisator is verkrijgbaar bij verschillende webshops, waaronder Bol.com. De kosten van dit apparaatje zijn €89,50.

Ervaringen met de tongstabilisator

Op Nederlandstalige websites zijn opvallend weinig ervaringen van snurkers met de tongstabilisator te vinden. Mogelijk is de reden hiervan dat het middel als een niet erg aantrekkelijke optie wordt gezien.

Op de website van de Consumentenbond wordt geschreven dat zij drie proefpersonen de tongstabilisator hebben laten uitproberen. Twee van hen hadden baat bij het gebruik ervan, maar geen van hen wilde het middel voor langere tijd gebruiken. Ze hadden teveel last van de bijwerkingen en vonden het dragen van de stabilisator er daarnaast onaantrekkelijk uitzien.

Op Engelstalige websites wordt onder andere geschreven dat het soms lastig is de zuigkracht juist te krijgen, waardoor het voor kan komen dat het apparaatje gedurende de nacht uitvalt. Ook hier wordt geschreven dat het lastig is om te wennen aan het gebruik van het middel.

Opvallend aan de gebruikerservaringen is dat de meeste gebruikers het erover eens zijn dat de tongstabilisator redelijk effectief is bij het verminderen van snurkklachten, maar dat het simpelweg niet de meest comfortabele optie is. Velen stappen daarom al snel over op een ander anti snurk middel.

 

Voor- en nadelen van de tongstabilisator

We zetten de voor- en nadelen van de tongstabilisator nog even voor je op een rij.

Voordelen:

  • Effectief voor tongsnurkers
  • Geschikt voor mensen zonder eigen gebit
  • Gemaakt van comfortabel, niet-irriterend materiaal

Nadelen:

  • Kost tijd om aan het gebruik te wennen en er kunnen bijwerkingen optreden
  • Oefening nodig om hem goed ‘passend’ te krijgen
  • Minder geschikt voor mensen die ’s nachts ademhalen door de mond (tenzij gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld een neusspreider)
  • Niet geschikt als snurken wordt veroorzaakt door andere factoren dan naar achter vallende tong
  • Onaantrekkelijk
  • Vrij prijzig

Alternatief voor de tongstabilisator

We schreven eerder al dat de tongstabilisator vaak gebruikt wordt door mensen die geen anti snurkbeugel mogen dragen, omdat ze geen eigen gebit meer hebben. Mocht jij nou twijfelen aan het gebruik van een tongstabilisator, maar heb jij wel je eigen tanden nog? Dan raden wij je aan eerst het gebruik van een anti snurkbeugel te overwegen.

Een anti snurkbeugel, of Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), is een mondprothese die ervoor zorgt dat je onderkaak tijdens de slaap naar voren wordt gehouden. Dit voorkomt dat deze, samen met de tong en het zachte gehemelte, naar achteren valt tijdens de slaap. Het NCBI heeft de werking wetenschappelijk getest, en het als een geschikt middel voor 90% van de snurkers bevonden. Door de effectiviteit van de anti snurkbeugel wordt het middel ook door KNO-artsen aangeraden.

Alterantief op tongstabilisator: anti snurkbeugel

Er zijn online vele anti snurkbeugels verkrijgbaar. Deze zijn aanzienlijk goedkoper dan beugels die je bij de tandarts of bij een kliniek op maat kunt laten maken. Dit kost vaak vele honderden euro’s, terwijl er online al beugels te bestellen zijn voor minder dan drie tientjes, zoals Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95 en kun je 7 dagen uittesten.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] een tongstabilisator is een voorbeeld van een oraal hulpmiddel tegen snurken. Het is ontwikkeld voor mensen die kampen […]

Reacties zijn gesloten.