Hard snurken mogelijk symptoom van slaapapneu
Snurken op normaal geluidsniveau kan voor veel overlast zorgen, laat staan als het snurken boven dit niveau uitstijgt. Niet alleen partners van snurkers ervaren ongemak van de geluidsoverlast, maar ook voor snurkers zelf is hard snurken erg vervelend. Niet zelden slapen zij minder diep en soms schrikken ze zelf wakker van het lawaai. Daarnaast kan hard snurken een symptoom van slaapapneu zijn. Hoe ontdek je waarom je hard snurkt en wat zijn mogelijke oplossingen?
Hoe ontstaat snurken?
Snurken wordt veroorzaakt doordat de ademhaling ergens tussen de ingang van de neusholte en de stembanden belemmerd wordt. Met name tijdens de inademing kan dit zorgen voor een snelle en wervelende luchtstroom. Dit leidt tot trillingen van de slappe weefsels: het snurkgeluid.
Oorzaken van de vernauwing:
- Verslapping van de spieren in de mond en keel door bijvoorbeeld ouderdom, alcohol, een te traag werkende schildklier of slaap-/kalmerende middelen.
- Een aangeboren lang en slap gehemelte en/of huig.
- Verdikte keelwanden of constante irritatie van de keelholte door bijvoorbeeld overgewicht of roken.
- Een verstopte neus of nauwe neusholte.
- Een te slappe tong die naar achteren glijdt.
- Vergrote neus- en/of keelamandelen.
Als je zachtjes of slechts tijdelijk snurkt, is dit vaak niet schadelijk voor de gezondheid. Hard snurken betekent echter dat je kampt met ernstige snurkklachten, wat mogelijk nadelig voor je gezondheid kan zijn op de lange termijn. Het kan zelfs betekenen dat je ongemerkt slaapapneu hebt ontwikkeld.
Wat is slaapapneu?
Het slaapapneusyndroom (kortweg slaapapneu) is een ernstige slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden van ernstig verzwakte ademhaling of zelfs ademstops plaatsvinden. Deze ademstops kunnen wel 15 tot 30 seconden duren, en soms zelfs meer.
Er bestaan twee soorten slaapapneu, namelijk:
- Centraleslaapapneusyndroom (CSAS), waarbij tijdens de slaap door de hersenen te weinig signaal doorgegeven wordt aan de ademhalingsspieren.
- Obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS), waarbij ademstops plaatsvinden als gevolg van een obstructie van de luchtweg in de keelholte.
Tijdens de ademstops wordt er geen zuurstof door het lichaam opgenomen en geen koolzuurgas uitgeademd. Na een tijdje wordt er door de hersenen een signaal aan het lichaam gegeven om wakker te worden en adem te halen. Dit gebeurt vaak schokkend en happend naar adem.
Symptomen van slaapapneu
Slaapapneu kan zeer schadelijk zijn en moet daarom altijd worden behandeld. De ademstops worden echter niet altijd bewust meegemaakt door de patiënt zelf. Het zijn daarom vaak andere symptomen die kunnen erop kunnen duiden dat jij slaapapneu hebt, zoals:
- Hard snurken
- Veel zweten
- Benauwd gevoel
- Onregelmatige hartslag en/of hartkloppingen
- Opgezette benen
- Maagzuur…
Als je wakker wordt, kun je last hebben van de volgende kwaaltjes:
- Hoofdpijn
- Moeheid
- Prikkelbaarheid
- Lusteloosheid
- Droge mond
Als jij vermoedt dat je slaapapneu hebt, dan wordt de officiële diagnose vastgesteld in een slaapcentrum. Heb je 5 tot 15 ademstops per uur dan heb je lichte slaapapneu, bij 15 tot 30 matige slaapapneu en bij meer dan 30 ademstops ernstige slaapapneu.
Naar schatting lijdt 1 op de 20 mannen aan slaapapneu. Bij de vrouwen ligt het aantal iets lager.
Gevolgen en behandeling van slaapapneu
De gevolgen van slaapapneu kunnen ernstig zijn, met name op de lange termijn. Als je slaapapneu heeft, neem je immers ’s nachts veel minder zuurstof op. Ook slaap je hierdoor niet diep genoeg. Nadelige gevolgen hiervan kunnen onder andere zijn: vermoeidheid en slaperigheid, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, hoofdpijn, hoge bloeddruk, dementie, depressiviteit en zelfs hart- en vaatziekten.
De behandeling van slaapapneu bestaat uit het dragen van een CPAP-masker tijdens de slaap. Een CPAP-masker bestaat uit een luchtpomp, buis en masker dat de snurker ’s nachts draagt. De pomp zorgt voor de constante aanvoer van lucht. Hierdoor blijven de luchtwegen permanent open en wordt een obstructie ervan voorkomen. Dit voorkomt dat er ademstops plaatsvinden.
Heb jij last van hard snurken, maar heb je geen slaapapneu?
Hard snurken hoeft niet per se te betekenen dat je slaapapneu hebt. Toch is het slim om je te laten testen, zeker als je last heb van meerdere van bovenstaande symptomen. Blijk je geen slaapapneu te hebben? Dan zijn er verschillende manieren waarop je het snurken kunt oplossen, zoals met een anti snurk middel.
Anti snurkbeugel
De anti snurkbeugel is de effectiefste remedie tegen snurken. Ook als je zeer luid snurkt kan het middel jouw snurkklachten verhelpen. Het is een mondprothese die de onderkaak lichtjes naar voren dwingt, waardoor ook de tong en het zachte gehemelte op hun plek blijven. Dit zorgt ervoor dat de luchtweg in de keelholte gedurende de nacht vrij blijft en snurken geen kans krijgt.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de anti snurkbeugel, ook wel Mandibulair Repositie Apparaat, voor 90% van de snurkers een effectief middel is. Het is hierbij wel belangrijk dat je een aanpasbare anti snurkbeugel gebruikt, die perfect aansluit op je gebit.
Het is erg duur om een snurkbeugel door een specialist op maat te laten maken. Gelukkig bestaan er ook webshops waar je goedkope snurkbeugels van goede kwaliteit kunt kopen. De snurkbeugel van Mr. Anti Snurk is hier een voorbeeld van en hij wordt tevens zeer goed gewaardeerd door klanten.