Bamboe kussen tegen snurken: een effectieve oplossing?

Bij de typische snurker denken we vaak aan oude mannen die ‘s nachts het hele huis wakker ronken, maar dit stereotype is verre van waar. Snurken komt voor bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Geschat wordt dat zo’n 23% van de Nederlanders kampt met een snurkprobleem en dat zelfs een groter percentage regelmatig last heeft van snurkklachten. Als oplossing wordt vaak gewezen naar de bekende anti snurk middelen. Tegenwoordig horen we steeds vaker van het bamboe kussen dat zou helpen tegen snurkgedrag. Wat is hiervan waar?

Bamboe kussen tegen snurken

Bron: Bol.com

Wat is een bamboe kussen?

Zo’n beetje alle bamboe kussens die te koop zijn (zowel in winkels als webshops) bestaan uit een traagschuim kussen met daaromheen een hoes gemaakt van bamboevezels. De term bamboe kussen is daarom een beetje misleidend.

Traagschuim kussens staan bekend om hun weldadige eigenschappen voor mensen met nek- en schouderklachten. Het materiaal biedt een optimale ondersteuning tijdens de nacht en zorgt er hierdoor voor dat je minder pijnklachten hebt, beter slaapt en ‘s ochtends fitter wakker wordt. Er wordt daarom door fabrikanten van bamboe kussens de nadruk gelegd op deze positieve kenmerken.

Daarnaast bezit bamboe nog een aantal positieve eigenschappen die kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Zo werkt het ademend en voert het warmte op natuurlijke wijze af. Dit zorgt ervoor dat het kussen koel blijft en je minder zweet. Ook is het anti-allergeen, waardoor mensen met een huisstofmijtallergie minder klachten zullen hebben.

Bamboe kussen

Een bamboe kussen tegen snurken?

Bovenstaande eigenschappen klinken allemaal zeer positief. Door sommige fabrikanten wordt echter nog een extra eigenschap aan het bamboe kussen toegedicht, namelijk dat het gebruik ervan kan bijdragen aan een vermindering van snurkklachten. Omdat je een betere nekondersteuning hebt tijdens de nacht, zouden je snurkklachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar is dit ook zo?

Het is waar dat sommige snurkklachten veroorzaakt kunnen worden door een slechte slaaphouding. Als je nek in een verkeerde hoek ligt, kan het zijn dat dit je luchtstroom belemmert, waardoor het mogelijk is dat snurkklachten ontstaan.

Bamboe kussen tegen snurken

Er zijn echter twee bezwaren:

  • Het is niet duidelijk of dit de daadwerkelijke oorzaak van jouw snurkprobleem is.
  • Als dit wel zo is, is het een stuk effectiever om een anti snurk kussen aan te schaffen dat de zijligging stimuleert.

Laten we allereerst kijken naar het laatste bezwaar.

 

 

Anti snurk kussen

Er bestaan speciale kussens die zich specifiek richten op het bestrijden van snurkgedrag: de zogenaamde anti snurk kussens. Bijna altijd gaat het hier om kussens die de zijligging stimuleren. Vaak zijn deze net iets hoger dan normale hoofdkussens en geven hierdoor extra steun in de nek.

Het slapen in de zijligging is voor veel snurkers een effectieve oplossing tegen snurken. Dit komt omdat er in die houding minder kans is op het naar achteren zakken van de onderkaak, tong en zachte gehemelte. De kans op een blokkade van de luchtweg met snurken als gevolg is daardoor een stuk kleiner.

Bamboe kussen tegen snurken

Het nadeel van deze anti snurk kussens is dat het in de praktijk vaak lastig is om snurkers de gehele nacht om de zij te laten slapen, zeker als ze dit niet gewend zijn. De werking is dus niet altijd gegarandeerd.

Dan gaan we naar het tweede bezwaar: wat als er een andere oorzaak van snurken is?

Meest voorkomende oorzaak van snurken

De vorm van snurken die het vaakst voorkomt is het zogenaamde ‘keelsnurken’. Hierbij wordt het snurken veroorzaakt door een blokkade van weefsels in de keelholte. Zoals we al zeiden kan dit veroorzaakt worden door het slapen op de rug, maar er zijn nog andere oorzaken. Denk hierbij aan:

  • Verslapte spieren in de mond en keel.
  • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
  • Verdikte keelwanden, door bijvoorbeeld overgewicht of roken.

Het effectiefste anti snurk middel tegen keelsnurken is de anti snurkbeugel.

Effectiefste oplossing tegen snurken: de anti snurkbeugel

De anti snurkbeugel is een mondprothese die als belangrijkste eigenschap heeft het naar voren houden van de onderkaak tijdens de slaap. Dit zorgt ervoor dat ook het zachte gehemelte met de huig en de tong op hun plek blijven. Het gevolg hiervan is dat de keelholte vrij blijft en er geen gesnurk plaatsvindt.

De wetenschappelijke werking van de anti snurkbeugel is bewezen door het National Center for Biotechnology Information (NCBI). De resultaten van hun onderzoek lieten zien dat 90% van de snurkers baat heeft bij een anti snurkbeugel.

Het is hierbij wel belangrijk dat je kiest voor een anti snurkbeugel die op je gebit is aangepast. Een standaard beugel zal een stuk minder comfortabel en effectief zijn. Je kunt een anti snurkbeugel laten aanmeten door middel van een medisch traject via de huisarts, maar je kunt ook eenvoudig en snel een anti snurkbeugel online aanschaffen. Dit bespaart je ook nog eens een hoop geld. Er bestaan al beugels voor minder dan een paar tientjes, zoals Mr. Anti Snurk (€27,95). Als je denkt dat een duurder model een mogelijke oplossing, is dit tevens een prima middel om te gebruiken als instapmodel. Lees hier de vele positieve ervaringen met Mr. Anti Snurk.

 

Conclusie: bamboe kussen tegen snurken?

Concluderend kunnen we zeggen dat het bamboe kussen niet de beste remedie tegen snurken is die er bestaat. Het kussen is weliswaar comfortabel en weldadig bij pijnklachten, maar zal weinig doen om snurken te verminderen.

Als je snurken op een effectieve manier wilt tegengaan, is het slimmer om voor een anti snurkbeugel te kiezen. Dit middel pakt snurken bij de bron aan en is effectief bij 90% van de snurkers.

Ben je op zoek naar een kussen om nek- en schouderklachten mee te verlichten, of omdat je simpelweg op zoek bent naar een nieuw en comfortabel hoofdkussen, dan is een bamboe kussen een uitstekende keus.