Snurken door een verstopte neus: wat zijn de oorzaken en oplossingen?

Als je holtes verstopt zijn, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid, is ademen door je neus lastig en oncomfortabel. Zeker ’s nachts kun je hier last van hebben. Je valt moeilijker in slaap, en áls je dan eindelijk slaapt, kan het zorgen voor een zagend en brommend snurkgeluid dat overlast bij je partner veroorzaakt. Verkoudheid is echter niet de enige oorzaak. Ook zaken als een allergische reactie of neuspoliepen kunnen de aanleiding voor snurken door een verstopte neus zijn. Lees hieronder hoe je jouw klachten, en het snurken dat hiermee gepaard gaat, kunt oplossen.

Snurken door een verstopte neus

Hoe ontstaat snurken door een verstopte neus?

Meestal wordt snurken veroorzaakt door verslapte spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong, veroorzaakt door bijvoorbeeld ouder worden. Deze verslapte spieren zullen, met name in liggende houding, naar achteren zakken en de luchtweg in de keelholte blokkeren.

Een klein deel van de mensen snurkt echter omdat ze last hebben van een verstopte neus of een te nauwe neusholte. Dit maakt ademhalen door de neus lastig, waardoor er automatisch overgeschakeld wordt op een geforceerde mondademhaling. Hierdoor ontstaat er een te lange luchtdruk in de keel tijdens het inademen. Dit veroorzaakt snurken.

Er zijn allerlei anti snurk middelen verkrijgbaar die snurken kunnen verhelpen, maar het is slim om eerst te kijken naar de bron van je snurkprobleem, in dit geval, je verstopte neus.

Snurken door een verstopte neus: mogelijke oorzaken

1. Verkoudheid

Bij verkoudheid zwelt het neusslijmvlies op en produceert het slijmvlies extra slijm om zich tegen innesteling van het verkoudheidsvirus te beschermen en geïnfecteerde cellen af te voeren. Hierdoor wordt de neusademhaling bemoeilijkt en ontstaan snurkklachten. Wat kun je hiertegen doen?

Snurken door een verstopte neus bij verkoudheid

Een aantal tips tegen snurken door verkoudheid:

  • Gebruik een neusspray om overtollig slijm te verdunnen en af te voeren. Je kunt een spray met natriumchloride (keukenzout) gebruiken of kiezen voor een spray met xylometazoline. Deze laatste helpt tevens bij het vernauwen van de bloedvaatjes in het neusslijmvlies, waardoor ademen gemakkelijker gaat. LET OP: gebruik sprays met xylometazoline nooit langer dan vijf dagen achtereen en niet meer dan tien dagen per maand. Doe je dit wel, dan kan je neusslijmvlies permanent beschadigd raken.
  • Gebruik een neusspreider of neuspleisters om je neusgaten verder te openen en te voorkomen dat je neusvleugels dichtklappen. Hierdoor zal extra zuurstof aangevoerd worden, waardoor het snurken vermindert.
  • Houd je slijmvliezen vochtig. Drink veel water of liever nog thee om je slijmvliezen te hydrateren. De warme damp van thee is daarnaast ook weldadig bij vastzittend slijm.
  • Neem een stoombadje met pepermunt- of eucalyptusolie. Doe dit in ieder geval voordat je naar bed gaat en eventueel nog een aantal keer gedurende de dag.
  • Probeer een huismiddel tegen verkoudheid uit grootmoeders tijd: snijd een ui doormidden leg deze op je nachtkastje. De sterkte geur opent je luchtwegen en zorgt voor minder gesnurk.

Uien tegen snurken door een verstopte neus

2. Allergie

Snurken door een verstopte neus kan ook worden veroorzaakt door allergie. Een allergische reactie is een heftige reactie van het afweersysteem op bepaalde lichaamsvreemde stoffen (allergenen) waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op dient te reageren. Het immuunsysteem ziet deze stoffen echter als schadelijk en probeert ze onschadelijk te maken zodra ze het lichaam binnendringen.

Een allergische reactie kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder huiduitslag, jeukende en tranende ogen, een loopneus en een verstopte neus. Met name dit laatste vergroot de kans op snurken.

Snurken door een allergie komt het vaakst voor bij inhalatieallergenen, zoals huisstofmijt of pollen. Als jij hiermee kampt, kun je antihistaminica van je huisarts voorschreven krijgen. Het is echter effectiever om de kans op een allergische reactie zoveel mogelijk te beperken. Hoe doe je dat?

Snurken door huisstofmijtallergie

De allergie die het vaakst de oorzaak is van snurken is waarschijnlijk de huisstofmijtallergie. Nu is dat niet zo heel gek, aangezien het in je bed vaak wemelt van de huisstofmijt. De minuscule beestjes houden namelijk van warme, vochtige plaatsen en daarnaast zijn onze huidschilfers een belangrijke voedingsbron voor ze.

Snurken door verstopte neus voorkomen huisstofmijt allergie

Een aantal tips:

  • Schaf anti-allergeen beddengoed aan.
  • Lucht je slaapkamer en beddengoed dagelijks.
  • Was je beddengoed minstens elke week op minimaal 60 °C.
  • Kies voor rolgordijnen, lamellen of luxaflex en een harde vloer en voorkom het gebruik van tapijt, kleden en gordijnen.
  • Stof en stofzuig regelmatig.
  • Laat je huisdieren niet in je slaapkamer.

Snurken door hooikoorts

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor pollen van bepaalde bomen, grassen, bloemen of planten. Als zij met deze pollen (stuifmeel) in aanraking komen, krijgen ze last van een verstopte neus of loopneus, niesbuien, kriebelhoest, benauwdheid en jeukende, tranende ogen. Op warme, winderige dagen is de kans op rondzwevende pollen het grootst. ’s Nachts kan dit zorgen voor snurken.

Snurken door verstopte neus voorkomen bij hooikoorts

Een aantal tips:

  • Houd het weer en de hooikoortsvoorspelling nauwlettend in de gaten.
  • Laat je ramen dicht of gebruiken antipollen horren.
  • Draag buiten altijd een zonnebril, zodat pollen je ogen moeilijker binnendringen.
  • Was je handen regelmatig.
  • Neem een douche voordat je gaat slapen.
  • Verwissel je kleding dagelijks.
  • Zorg dat je niets in je tuin hebt staan waar je allergisch voor bent.

3. Neuspoliepen

Snurken door een verstopte neus kan ook worden veroorzaakt door neuspoliepen. Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Ze ontstaan in de zeefbeenholten en zakken naarmate ze groeien de neusholte in. Het is onbekend waardoor neuspoliepen precies ontstaan, maar er zijn wel zaken die de kans op neuspoliepen groter maken. Denk hierbij aan allergische aanleg, chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies, overactief reagerend neusslijmvlies en astma (met name in combinatie met intolerantie voor aspirine).

Snurken door verstopte neus: neuspolliepen

Bron: Gezondheidsnet.nl

Neuspoliepen zijn meestal niet gevaarlijk, maar veroorzaken vaak wel vervelende klachten. Ze kunnen zorgen voor een verkouden gevoel en een verminderd reuk- en smaakvermogen. In liggende houden verergeren de klachten vaak. Omdat er minder luchttoevoer plaatsvindt, kunnen er ’s nachts ook snurkklachten optreden.

De behandeling van neuspoliepen bestaat vaak uit neusspray met corticosteroïde. Als dit te weinig effect heeft, kunnen corticosteroïden ook in tabletvorm of als injectie worden toegediend. Mocht dit ook niet afdoende zijn, of als de neuspoliepen al te groot zijn, is een chirurgische ingreep om de poliepen te verwijderen noodzakelijk. Hierdoor zullen de vervelende klachten, waaronder snurken, verdwijnen.

Overige oorzaken van een verstopte neus

Snurken door een verstopte neus kan ook worden veroorzaakt door:

  • Vergrote of chronisch geïnfecteerde neusamandelen. Als je hier last van hebt, is de kans groot dat je ’s nachts door gebrekkige luchttoevoer gaat snurken. De beste oplossing is het laten knippen van je neusamandelen.
  • Scheef neustussenschot. Als het neustussenschot zo scheef staat dat het een normale neusademhaling belemmert, is een operatie (septoplastie, ofwel: neustussenschotcorrectie) de oplossing. Hierdoor zal ook het eventuele snurken afnemen.
  • Vergrote neusschelpen. Ook dit kan behandeld worden door middel van een medische ingreep.
  • Kleine of dichtklappende neusvleugels. Hiervoor biedt een neusspreider uitkomst. Dit middel verwijdt je neusvleugels en voorkomt het dichtklappen ervan. Doordat je meer zuurstof aangeleverd krijgt, verbetert je neusademhaling en heb je minder kans op snurken.

Neusspreider voor snurken door een verstopte neus

Blijf je toch snurken?

Mocht jij na het toepassen van bovenstaande tips tegen een verstopte neus nog steeds kampen met snurkgedrag, kan het zijn dat de bron van jouw snurkklachten toch ergens anders ligt.

We gaven al aan dat de meest voorkomende oorzaak van snurken een verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong is. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn ouder worden, alcoholgebruik, oververmoeidheid en het gebruik van slaap- of kalmerende middelen.

Het gevolg van deze verslapping is dat deze spieren gaan hangen, zeker in liggende houding, en de keelholte blokkeren. Hierdoor moet lucht zich door een nauwe opening persen, en ontstaan er trillingen van de keelweefsels: het welbekende snurkgeluid. Hoe kun je dit oplossen?

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is een mondprothese die snurken door verslapte spieren voorkomt. Tijdens het dragen houdt de beugel de onderkaak lichtjes naar voren, waardoor deze tijdens de slaap niet de kans krijgt om naar achteren te vallen. Ook de huig, tong en het zachte gehemelte blijven zo op hun plek. Op deze manier wordt snurken voorkomen.

Het effectiefst is een anti snurkbeugel op maat. Een beugel die perfect aansluit op je gebit zal immers comfortabel zijn en een betere werking garanderen. Ook zul je een aangepaste beugel niet snel onbedoeld uitduwen tijdens je slaap.

De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk aangetoond door het National Center for Biotechnology Information. Uit de resultaten blijkt dat 90% van de snurkers baat heeft bij het gebruik van een anti snurkbeugel.

Je kunt een anti snurkbeugel op verschillende manieren aanschaffen. Zo bestaat er de optie om een anti snurkbeugel op medische gronden of bij een particuliere kliniek te laten aanmeten. Helaas wordt een anti snurkbeugel alleen vergoed als je lijdt aan het slaapapneusyndroom, en kost de aanschaf ervan je daarom vaak enkele honderden euro’s.

De goedkoopste en eenvoudigste optie is het online aanschaffen van een anti snurkbeugel. Let er hierbij wel op dat je kiest voor een beugel die je zelf thuis op maat kunt maken. Een aanbieder van zelf aanpasbare snurkbeugels met zeer veel positieve reviews is Mr. Anti Snurk. Een snurkbeugel van Mr. Anti Snurk kost slechts €27,95 en je hebt 7 dagen de tijd om hem uit te proberen.

 

Gezonder leven

Er zijn zelf ook dingen die je kunt doen om de kans op snurken aanzienlijk te verkleinen. Denk hierbij aan zaken als:

  • Vermijd alcohol voor het slapengaan. Alcohol heeft een verdovende werking en een spierverslappende werking. Drink daarom zeker 2 tot 4 uur voordat je gaat slapen geen alcohol en maximaal 2 glazen per dag.
  • Zorg voor een regelmatig leefpatroon en genoeg slaap, om oververmoeidheid te voorkomen en de noodzaak voor het gebruik van slaap- of kalmerende middelen te beperken.
  • Streef naar een gezond lichaamsgewicht.
  • Stop met roken.
  • Vermijd zware maaltijden en zuivelproducten voordat je gaat slapen.
  • Train de spieren in je mond en keel.

Stoppen met roken tegen snurken