Wat te doen tegen snurken

Er bestaan vele anti snurk middelen, variërend van neusspreiders tot hoofdkussens en anti snurk sprays tot hoofdbanden, die een mogelijke oplossing tegen snurkklachten kunnen bieden. Hieronder zetten we de belangrijkste anti snurk middelen op een rij.

12 Anti Snurk Middelen:

1. Anti snurk neuspleisters

Neuspleisters lijken op gewone pleisters, maar zijn stugger en hechten zich beter aan de huid. Ze werken bij een verstopte of geblokkeerde neus veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergische reactie. Je brengt de pleisters aan bovenop de neusbrug. Vaak bevatten ze één of meerdere spalkjes die helpen de neusvleugels omhoog te houden. Op deze manier bevorderen ze de neusademhaling en voorkomen ze dat de neusvleugels dichtklappen. Hierdoor zullen snurkklachten afnemen wanneer u last heeft van een verstopte neus.

2. Neusspreider tegen snurken

Ook een neusspreider zorgt ervoor dat uw neuskanalen zich (verder) openen, alleen werkt zij van binnenuit de neus. Een neusspreider bestaat uit twee buisjes die verbonden zijn door een U-vormig bruggetje. Je dient de twee buisjes in de neusgaten in te brengen. Hierdoor verbetert de luchstroom en kan er meer zuurstof naar binnen. Neusspreiders zijn gemaakt van hyperallogeen siliconen en zijn daardoor zeer comfortabel om te dragen. Ze kunnen snurkers met uiteenlopende neusklachten helpen, waaronder mensen met een afwijkend neustussenschot of zeer platte neus. Daarnaast zorgen neuspleister voor meer zuurstof en diepere slaap. De neusspreider is een anti snurk middel wat u ideaal kunt combineren met andere anti snurk middelen wanneer neusspreiders alleen niet afdoende zijn.

3. Anti snurk beugel / Mandibulair Repositie Apparaat

Een zeer effectief middel tegen snurken is een anti snurkbeugel. In de wetenschap wordt een anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Een anti snurkbeugel pakt snurkklachten bij de bron aan. Snurken wordt veelal veroorzaakt doordat de onderkaak en tong tijdens het slapen achterin de keel zakken, waardoor er een obstructie van de luchtwegen plaatsvindt. Een anti snurkbeugel dwingt de onderkaak iets naar voren, zodat de luchtwegen open blijven staan.

Over het algemeen worden anti snurkbeugels beschouwd als één van de beste anti snurk middelen, omdat ze effectief zijn voor zo’n 90% van de snurkers. Er zijn verschillende anti snurkbeugels verkrijgbaar, variërend in werking en prijs. Een aanpasbare anti snurkbeugel is al verkrijgbaar voor minder dan drie tientjes.

anti snurk beugel

4. Anti snurk spray

Anti snurk keelsprays zijn bedoeld om de trillingen van het keelweefsel, die het snurkgeluid veroorzaken, tegen te gaan. Deze trillingen ontstaan doordat lucht weinig ruimte heeft om zich te verplaatsen, waardoor deze turbulent wordt. Je dient keelsprays voor het slapengaan achter in de keel en op de huig en tong te sproeien. Hierna mag je niets meer eten of drinken. Het laagje dat achterblijft smeert en verzacht de keel en maakt de keelweefsels strakker. Dit voorkomt dat deze gaan trillen.

Anti snurk neussprays richten zich op snurkers die kampen met een vernauwde of geblokkeerde neuspassage. Ze openen de neus en smeren het neusslijmvlies en de doorgang van de neus- naar keelholte. Net als een keelspray spant hij het weefsel lichtjes aan, zodat ingeademde lucht gemakkelijker doorgang vindt.

Anti snurk middelen - anti snurk spray

Med-farm.ro

5. Keelstrips tegen snurken

Keelstrips liggen in het verlengde van anti snurk keelsprays: ze voorkomen net als deze sprays trillingen van het keelweefsel en smeren en verzachten de keel. Ook zorgen de strips ervoor dat de spieren lichtjes worden aangespannen. Voor het slapengaan plaats je een strip tegen het gehemelte. Na een tijdje smelt deze en komen de natuurlijke ingrediënten vrij. Over het algemeen werken keelstrips langer dan keelsprays: je hebt genoeg aan één strip per nacht, terwijl keelsprays meestal na een paar uur zijn uitgewerkt.

Anti snurk middelen - keelstrips

Bron afbeelding: Snurken.nl

6. Anti snurk kussen

Anti snurk kussens corrigeren van één van de belangrijkste oorzaken van snurken: een geblokkeerde luchtweg door een verkeerde slaaphouding. Het speciale ontwerp van de kussens zorgt ervoor dat je luchtwegen open blijven als je slaapt. Er komt als het ware meer ruimte tussen de slijmvliezen. Dit voorkomt trillingen die het welbekende snurkgeluid veroorzaken. Om een comfortabele slaaphouding bij de gebruiker te verzekeren, zijn ze vaak ook ergonomisch gevormd.

anti-snurk-kussen-silencium

7. Tongstabilisator tegen snurken

Een tongstabilisator werkt op vrijwel dezelfde wijze als een anti snurkbeugel, alleen is het specifiek gericht op het tegenhouden van de tong in plaats van de onderkaak. Het is met name geschikt voor snurkers die kampen met een extreem ontspannen tongspier tijdens de slaap, waardoor de keelholte gedeeltelijk geblokkeerd raakt. Het apparaatje werkt door middel van een zuigend mechanisme: na het plaatsen van de tong in de stabilisator kun je met de zuigballon de zuigkracht aanpassen.

Anti snurk middelen - tongstabilisator

Snurkspecialist.nl

8. Hoofdband tegen snurken

Een hoofdband tegen snurken, ook wel een anti snurk band genoemd, is gemaakt van elastisch materiaal en loopt van kruin tot kin. De band stabiliseert de kaken, waardoor een obstructie van de luchtweg wordt voorkomen. Ook zorgt de hoofdband ervoor dat uw mond gesloten blijft, en bevordert zodoende de neusademhaling. De band is met name geschikt voor mensen die snurken als zij met open mond slapen.

Anti snurk middelen - anti snurk band

Apneatreatmentcenter.com

9. Anti snurk rugband & t-shirt

De anti snurk rugband kan mensen helpen die alleen snurken wanneer zij op hun rug slapen. De rugband geeft, zodra u op uw rug ligt, een kort signaal af waardoor u zich op uw zij zult draaien en het gesnurk zal stoppen. Er zijn verschillende soorten rugbanden verkrijgbaar, onder meer banden die werken met een ongevaarlijke spanning of met trilsignalen.

Het anti snurk t-shirt heeft ook als doel de rugligging voorkomen. Het t-shirt bevat een kussentje aan de achterkant, waardoor de snurker belemmerd wordt om op de rug te draaien. Dit lijkt op de ouderwetse tennisbal techniek, waarbij er een tennisbal aan de rug van de snurker werd bevestigd om de rugligging te voorkomen.

Er bestaan ook rugzakken en gordels met daarin een opblaasbaar kussentje, die werken volgens hetzelfde principe.

Anti snurk middelen - anti snurk gordel

Snurken.nl

10. Anti snurk horloge of anti snurk armband

De termen anti snurk horloge en anti snurk armband worden over het algemeen gebruikt voor vergelijkbare anti snurk middelen. Het principe werkt als volgt: u doet de horloge of armband om voordat u gaat slapen en zodra er gesnurk wordt gedetecteerd, komt het middel in actie. Bepaalde drukpunten in de pols worden gestimuleerd met behulp van een elektronisch schokje. De snurker zal zo van slaaphouding veranderen. In principe wordt de snurker niet wakker van de schokjes.

Anti snurk middelen - anti snurk horloge

Snurken.digi-aanbieding.nl

11. Anti snurk ring

De anti snurk ring is een therapeutische ring die de snurker om de pink draagt tijdens het slapen. Bij mannen moet de ring aan de rechterhand en bij vrouwen aan de linker. De ring werkt op therapeutische basis en bevat acupressuurpunten aan de binnenkant van de ring. Deze oefenen druk uit op de bloedvaten die verbonden zijn met de neus- en keelholte. Volgens de oude Chinese filosofie wordt hierdoor de Qiangu meridiaan gestimuleerd. Door het op gang brengen van de juiste energiestroom zou de geest in het lichaam worden gekalmeerd en zou snurken ophouden.

Anti snurk middelen - anti snurk ring

Snurkeninfo.com

12. Anti snurk tabletten

Anti snurk tabletten helpen u, op homeopatische wijze, van het snurken af. De verschillende plantenextracten helpen u om beter te slapen en te ademhalen waardoor het snurken zal stoppen. De werking van homeopathische geneesmiddelen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar toch hebben veel mensen er baat bij.

Over andere medicijnen die kunnen helpen snurkklachten te verminderen kunt u hier meer lezen.

Anti snurk middelen - tabletten

Ten laatste…

Om teleurstellingen te voorkomen, en zeker te weten welk van bovenstaande anti snurk middelen het beste voor u is, is het verstandig om eerst uit te zoeken welke vorm van snurken u heeft. Snurkt u alleen wanneer u op uw rug slaapt, dan kunnen anti snurk kussens, rugbanden of t-shirts misschien verlichting bieden. Snurkt u ook wanneer u op uw zij slaapt dan heeft werken deze waarschijnlijk niet zo goed en heeft u meer baat bij een anti snurkbeugel of een tongstabilisator. Kamp je met een geblokkeerde neuspassage, dan is het waarschijnlijk beter om een middel te gebruiken dat uw neus opent, zoals een neusspreider of anti snurk neusspray. Twijfelt u, dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. Die kan u ongetwijfeld verder helpen en gepersonaliseerde tips geven.