Snurken door allergie: een toenemend probleem

Er zijn veel factoren die invloed hebben op snurken. Een daarvan is allergie. In westerse landen zoals Nederland is allergie een toenemend probleem. Bijna 1 op de 5 Nederlanders kampt met allergische aandoeningen en dit aantal neemt nog altijd jaarlijks toe. Snurkt u ook als u last heeft van allergie? Dan heeft u de keuze uit meerdere behandelopties. Lees hier meer over waarom snurken door allergie ontstaat en mogelijke oplossingen.

Waarom snurken door allergie?

Voordat we mogelijke behandelwijzen bespreken, is het goed om eerst de oorzaken van snurken goed te begrijpen. Net als verkoudheid zorgt allergie voor opgezwollen slijmvliezen. In een normale situatie is er in de keelholte voldoende ruimte om ingeademde lucht door te laten. Als de slijmvliezen opzwellen, vernauwt de doorgang en wordt de luchtstroom turbulent. Dit veroorzaakt trillingen van het keelweefsel, die we ook wel kennen als snurkgeluiden. Wanneer de vernauwing extreem is, leidt dit zelfs tot een volledige adempauze ofwel slaapapneu.

Snurken door allergie

Huisstofmijt belangrijke veroorzaker snurken

Van alle allergieën komt een allergie voor huisstofmijt het meeste voor. De allergische reactie is vaak het hevigst tijdens de slaap. Dat is geen toeval, want beddengoed bevat veel huisstofmijt en allergenen. Bedden zijn vochtig en warm en vormen daarmee het ideale leefklimaat voor de huisstofmijt. Ook onze huidschilfers zijn voor het beestje een belangrijke bron van voedsel.

Bij nieuw beddengoed treden de problemen al na enkele weken op. Als dit niet wordt gewassen, bestaat het na enkele jaren voor maar liefst een derde uit huisstofmijt en allergenen. Een goede oplossing is daarom om beddengoed regelmatig te wassen. Nog effectiever is het kopen van een speciaal anti-allergie dekbed.

Snurkgeluiden door dierenallergie of hooikoorts

Bij een allergie voor huisstofmijt is de allergische reactie het felst tijdens de slaap. En dat leidt in veel gevallen tot snurken, elke avond weer. Maar er zijn ook allergieën die niet het hele jaar voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huisdierenallergie, waarbij de tijdelijke blootstelling aan dierlijke huidschilfers tijdens visite aan een kennis later op de avond kan leiden tot snurken.

Snurken door allergie - Mr. Anti Snurk

Zeer bekend zijn uiteraard ook hooikoortsachtige verschijnselen, die voornamelijk in het voorjaar en de zomer optreden. Veel patiënten krijgen hiervoor medicatie zoals pillen, neusdruppels en neussprays. Door de oorzaak van de slijmvliesprikkeling weg te nemen, wordt ook een van de vervelende gevolgen (snurkgedrag) voorkomen.

Snurken door allergie: een oplossing

Snurken door allergie is een vervelend probleem waarmee steeds meer Nederlanders kampen. Speciaal beddengoed tegen huisstofmijt en medicatie bij hooikoorts of dierenallergie vormen voor sommige patiënten de oplossing. Maar hoewel deze maatregelen verlichting bieden, blijken ze lang niet altijd voldoende voor het oplossen van het snurkgedrag.

Geldt dat ook voor u? In dat geval is het gebruik van een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ofwel anti snurkbeugel, een uitstekende optie. Deze beugel zorgt er tijdens de slaap voor dat de onderkaak naar voren blijft. Hierdoor blijft er meer ruimte in de keel voor een soepele luchtdoorgang en wordt snurken effectief voorkomen. De werking van een MRA is wetenschappelijk bewezen: 90% van de snurkers heeft er baat bij. Ook wordt een MRA door KNO-artsen aanbevolen.

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] een verkoudheid zijn de slijmvliezen namelijk opgezwollen, vergelijkbaar als bij een allergie. Hierdoor vermindert de ruimte in de keelholte en ontstaat er sneller een blokkade van de […]

  2. […] een verkoudheid zijn de slijmvliezen namelijk opgezwollen, vergelijkbaar als bij een allergie. Hierdoor vermindert de ruimte in de keelholte en ontstaat er sneller een blokkade van de […]

  3. […] positie van de onderkaak, alcoholgebruik of overgewicht. Ook factoren zoals roken, verkoudheid en allergieën hebben hierop een grote […]

  4. […] een verkoudheid zijn de slijmvliezen namelijk opgezwollen, vergelijkbaar als bij een allergie. Hierdoor vermindert de ruimte in de keelholte en ontstaat er sneller een blokkade van de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *