Tips tegen snurken bij verkoudheid

De winter loopt weer op zijn einde en we staan op de valreep van de lente. Maar juist dit is de periode waarin veel mensen verkouden zijn. Vervelend, want een verkoudheid leidt overdag tot een loopneus en ’s avonds tot… snurken! In dit artikel geven we je diverse handige tips tegen snurken bij verkoudheid, zodat zowel jij als je partner snel weer van een goede nachtrust kunnen genieten.

Snurken bij verkoudheid

Waarom snurken bij verkoudheid?

Voordat we dit gaan doen, is het van belang om eerst te begrijpen waarom we eigenlijk snurken bij verkoudheid. Want niet alleen snurkers snurken net even een tandje harder als ze verkouden zijn, ook niet-snurkers verstoren bij een verkoudheid plots de nachtrust van hun partners met hard gesnurk!

Dat komt omdat bij snurken de zachte delen van de keel de luchtwegen blokkeren. Dit leidt tot een turbulente luchtstroom en trillende slijmvliezen, met andere woorden; snurken. Bij niet-snurkers is er onder normale omstandigheden geen sprake van een blokkade, maar dit verandert bij een verkoudheid.

Tijdens een verkoudheid zijn de slijmvliezen namelijk opgezwollen, vergelijkbaar als bij een allergie. Hierdoor vermindert de ruimte in de keelholte en ontstaat er sneller een blokkade van de luchtwegen. Ook het aanwezige slijm in de mond en neus draagt bij aan de vernauwing. Bij een zware verkoudheid is snurken hierdoor zo goed als onvermijdelijk.

Tips tegen snurken door verkoudheid

Gelukkig zijn er toch een aantal zaken die je kunt doen om snurken te voorkomen als je verkouden bent. Het is natuurlijk altijd een goed idee om het probleem bij de wortel aan te pakken en zo gezond mogelijk te leven. Gevarieerd eten en genoeg slaap minimaliseren de kans op een verkoudheid en helpen je er ook sneller weer vanaf.

Snurken bij verkoudheid - Mr. Anti Snurk

Ben je dan toch verkouden en hou je het hele huis wakker met je gesnurk? Drink dan voldoende vocht zodat je opgezwollen slijmvliezen vochtig blijven. Een prima keuze in dat opzicht is thee, waarvan de stoom helpt om vastzittend slijm in je neus en keelholte af te voeren. Een vergelijkbaar effect heeft het leggen van een gesneden ui naast je bed; een klassieke tip van grootmoeder.

Voorkom snurken tijdens verkoudheid

Als bovenstaande tips niet helpen om je verkoudheid te verlichten, kun je altijd nog maatregelen nemen die het snurken minder erg maken. Bij de drogist vind je bijvoorbeeld neuspleisters met menthol, die je aan iets meer ruimte en luchttoevoer in je neus helpen. Keelsnoepjes met menthol geven je gevoelsmatig iets meer lucht in je keel.

Mogen bovenstaande adviezen allemaal niet baten? Dan blijft er maar één effectief anti snurk middel over: een anti snurkbeugel, ofwel Mandibulair Repositie Apparaat. Dit is een aanpasbare beugel die je onderkaak tijdens de slaap naar voren houdt, waardoor je opgezwollen slijmvliezen niet langer een blokkade van de luchtwegen veroorzaken. Of je nu verkouden bent of niet; in 9 van de 10 gevallen zul je niet langer snurken als je zo’n anti snurkbeugel gebruikt. Het apparaatje is bovendien niet duur en we kunnen het je dan ook van harte aanbevelen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] die veel mensen ervaren. Wanneer er sprake is van een verstopping, bijvoorbeeld door een verkoudheid, griep of allergie, is er geen goede luchtdoorgang via de neus mogelijk. Ook zaken als een scheef […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *