Natuurlijke middelen tegen snurken: 7 tips

Last van een snurkende partner? Of ben jij juist degene die ‘s nachts klinkt als een kettingzaag? Dan wordt het tijd om je snurkprobleem serieus te gaan nemen. Er bestaan eindeloos veel anti snurk middelen die je kunt gebruiken om jouw snurkgedrag te stoppen. Als je je snurkprobleem echter liever op een natuurlijke manier aanpakt, lees hieronder dan verder. Wij zetten namelijk 7 natuurlijke middelen tegen snurken voor je op een rij.

Natuurlijke middelen tegen snurken: etherische oliën

7 natuurlijke middelen tegen snurken:

1. Hydrateren

Het klinkt misschien gek, maar ervoor zorgen dat je voldoende gehydrateerd blijft tijdens de dag kan je helpen om minder te snurken. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, kunnen de slijmvliezen in de neus, keel en het zachte gehemelte namelijk uitdrogen. Dit zorgt ervoor dat ze plakkerig worden en eerder aan elkaar blijven plakken tijdens de ademhaling, met name als je al last hebt van slappe, vibrerende weefsels. Zorg er daarom voor dat je gedurende de dag voldoende drinkt. Dit houdt je slijmvliezen vochtig.

Er is nog een andere theorie waarom hydratatie belangrijk is. Bijna alle snurkers hebben overdag meer last van vermoeidheid en grijpen daardoor eerder naar cafeïne en (ongezonde) snacks voor extra energie. Hierdoor kunnen ze echter in een vicieuze cirkel terechtkomen. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je nog minder goed slaapt en door ongezond te eten zul je je op de lange termijn minder fit gaan voelen.

Natuurlijke middelen tegen snurken: hydratatie

Door overdag voldoende (niet cafeïne-houdende dranken) te nuttigen, kun je de drang naar snelle maar ongezonde energieopwekkers bedwingen. Hierdoor zal ook je metabolisme verbeteren. Kies het liefst water (eventueel met een smaakje) of thee. Als jij er moeite mee hebt om genoeg te drinken gedurende de dag, kun je ook een app gebruiken, zoals Water Drink Reminder.

2. Brandnetelthee met honing

We hadden het al even over thee. Er zijn bepaalde soorten thee die kunnen dienen als natuurlijke middelen tegen snurken snurken. Eén voorbeeld hiervan is brandnetelthee.

Brandnetelthee is met name effectief als je snurkklachten veroorzaakt worden door een allergie, bijvoorbeeld hooikoorts. Een allergische reactie kan zwellingen in de luchtwegen en een verstopte neus veroorzaken, waardoor de kans op snurken toeneemt. Brandnetel staat bekend als een natuurlijk antihistamine, waardoor het de negatieve effecten van een allergische reactie kan beperken en snurken kan verminderen. Probeer dagelijks een aantal koppen brandnetelthee te drinken wanneer je last hebt van je allergie.

Natuurlijke middelen tegen snurken: honing

Voor een extra effectieve werking is het slim om een lepel honing aan je thee toe te voegen. Honing helpt om de keel te kalmeren en verzachten. Daarnaast heeft het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die ophopingen of zwellingen rond het strottenhoofd kunnen verminderen.

3. Scherpe kruiden

Ook scherpe kruiden kunnen dienen als natuurlijke middelen tegen snurken, met name in het geval van een verstopte neus bij bijvoorbeeld een verkoudheid. Als je kampt met een verminderde neusademhaling, wordt er automatisch door de mond ademgehaald. Dit kan leiden tot een onderdruk in de keel met snurken als gevolg.

Scherpe kruiden hebben een slijmoplossende werking en kunnen zeer heilzaam zijn bij een verstopte neus. Denk hierbij aan chilipeper, cayennepeper of mierikswortel. Ook ui en knoflook kunnen effectief zijn. Probeer deze ingrediënten aan je maaltijden toe te voegen. Wie weet heb je er baat bij!

Natuurlijke middelen tegen snurken: uien

4. Acupunctuur

Acupunctuur is een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Deze geneeskunde ziet een aandoening als een verstoring van de energiebalans van het lichaam. Door acupunctuur kan deze verstoring worden opgelost.

Bij acupunctuur worden dunne naalden op meridianen in het lichaam geplaatst om bepaalde acupunctuurpunten te stimuleren. Hierdoor worden de natuurlijke genezende vermogens van het lichaam hersteld.

Sceptici beweren dat acupunctuur vooral een placebo effect geeft. Toch wordt het in de Westerse wereld een steeds vaker toegepast. Ook voor snurken kan acupunctuur worden ingezet, en dan met name voor snurkklachten die ontstaan door aandoeningen die zijn gerelateerd aan een geblokkeerde neusholte, zoals (chronische) verkoudheid, allergie en sinusitis.

5. Anti snurk plant

Dit is misschien wel de vreemdste tip in dit lijstje van natuurlijke middelen tegen snurken. Een plant die je kan helpen om snurken te verminderen?

We hebben het hier over de Bromelia Ananas. Deze ananasplant staat bekend om zijn anti snurk eigenschappen en wordt daarom ook wel de anti snurk plant genoemd. Maar waarom dan precies?

Ten eerste geeft de plant ‘s nachts zuurstof af, in tegenstelling tot andere planten. Met deze plant op je slaapkamer zul je dus extra zuurstof binnen krijgen en hierdoor beter uitrusten. Daarnaast verspreidt de plant een luchtwegverwijdende geur en het enzym bromelaïne, een ontstekingsremmer. Er wordt gezegd dat de combinatie van deze eigenschappen kan zorgen voor een vermindering van snurkklachten. De anti snurk plant is daarom zeker een aanwinst voor je slaapkamer. Of hij je snurkklachten ook écht kan oplossen, is natuurlijk maar de vraag. Hij fleurt je slaapkamer in ieder geval wel op.

Natuurlijke middelen tegen snurken: anti snurk plant

6. Stoombadje

We hebben je al een aantal tips voor natuurlijke middelen tegen snurken gegeven die zich richten op het openen van je neusholte, een bekende veroorzaker van snurkgedrag.

Een andere manier om dit te doen, is het nemen van een stoombadje voordat je gaat slapen. Dit is extra effectief als je hier een paar druppeltjes pepermunt- of eucalyptusolie aan toevoegt. Pepermunt werkt helend op de longen, heeft een antibacteriële werking en kan zelfs virussen verdrijven. Eucalyptus bezit ook antibacteriële eigenschappen en wordt veel toegepast bij luchtwegproblemen. Beiden zijn heerlijk verfrissend en zullen helpen bij het oplossen van overmatig slijm.

7. Olijfolie

Bij sommige snurkers ontstaan snurkklachten doordat de luchtdoorgang in de keelholte te nauw is. Oorzaken hiervoor kunnen zijn verdikte keelwanden (door overgewicht of roken), overmatig weefsel of verslapte spieren. Deze vernauwing kan zorgen voor een turbulente luchtstroom die trillingen van de keelweefsels veroorzaakt. Deze trillingen leiden tot het vervelende snurkgeluid.

Olijfolie kan je helpen om de luchtstroom te versoepelen en trillingen van de keelweefsels te verminderen. Het is eigenlijk een natuurlijk smeermiddel dat  de keelweefsels verzacht en hydrateert, waardoor vibraties minder kans krijgen. De ontstekingsremmende eigenschappen van olijfolie kunnen daarnaast zorgen voor een vermindering van zwellingen.

Natuurlijke middelen tegen snurken: olijfolie

Om te kunnen profiteren van de eigenschappen van olijfolie, drink dan voordat je gaat slapen twee tot drie kleine slokjes olijfolie. Eet of drink daarna niets meer, anders gaat het effect verloren.

Extra tip: anti snurkbeugel

Het is natuurlijk erg fijn als je jouw snurkgedrag door middel van één of meerdere van bovenstaande natuurlijke middelen tegen snurken kunt oplossen.

Mocht dit echter niet het geval zijn, dan zou je je kunnen verdiepen in het gebruik van een anti snurk middel als extra steuntje. Een anti snurk middel dat bij 90% van de snurkers effectief is, is de anti snurkbeugel. Dit is een tandheelkundige beugel die de snurker om de tanden draagt en die ervoor zorgt dat de onderkaak naar voren gehouden wordt. Dit is een effectieve oplossing voor de meest voorkomende oorzaak van snurken: het verslappen van de spieren, waardoor de onderkaak, tong en/of het zachte gehemelte naar achteren vallen.

Anti snurkbeugel

KNO-artsen adviseren in bijna alle gevallen een anti snurkbeugel bij (ernstige) snurkklachten. De werking is tevens wetenschappelijk aangetoond door het National Center for Biotechnology Information.

Een aantal tips voor de aanschaf van een anti snurkbeugel:

  • Kies voor een aanpasbare beugel. Standaard beugels zijn erg oncomfortabel en kunnen nooit zo goed werken als een beugel die is aangepast op je gebit.
  • Ga voor een instapmodel van maximaal een paar tientjes. Deze zijn gemakkelijk online aan te komen. Ga geen honderden euro’s uitgeven bij een kliniek als je nog niet zeker weet of een beugel bij jou wel effectief is.
  • Sommige bedrijven bieden een niet goed, geld terug garantie.
  • Zorg ervoor dat jouw aanbieder (echte) positieve reviews van andere klanten heeft.

Een goede aanbieder hiervoor is Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95, heeft een proefperiode van 7 dagen en vele positieve reviews.