Wat helpt tegen snurken? 10 nuttige tips om snurkklachten tegen te gaan!

Lang werd snurken vooral gezien als een vervelende kwaal die overlast bij de snurker of partner veroorzaakte, maar waar nu eenmaal weinig aan te doen was. Tegenwoordig is ons denkbeeld veranderd en is men het erover eens dat snurken niet genegeerd mag worden. De president van de Amerikaanse Academy of Sleep Medicine Dr. M. Safwan Badr, legt het als volgt uit: snurken is net zoals koorts voor een arts – het vertelt je dat er iets mis is, maar niet precies wat. Het is daarom belangrijk om snurkgedrag tijdig aan te pakken, bijvoorbeeld met een anti snurk middel. Doe je dit niet, kan dit leiden tot vervelende kwaaltjes. Dus, wat helpt tegen snurken? Lees hieronder onze 10 tips!

Wat helpt tegen snurken - slapende oude vrouw

Wat helpt tegen snurken?

1. Neem een andere slaaphouding aan

Niet zelden wordt snurken veroorzaakt doordat de snurker een verkeerde slaaphouding aanneemt. Vaak betekent slapen op de rug een groter risico op snurken. Dit komt omdat je tong, onderkaak en zachte gehemelte meer kans hebben om de keelholte te blokkeren. Wat helpt tegen snurken door een verkeerde slaaphouding?

  • Koop een speciaal anti snurk kussen dat zorgt voor een betere slaaphouding.
  • Creëer een blokkade met kussens, waardoor op je rug te draaien onmogelijk wordt.
  • Schaf een Sleep Position Trainer aan. Een Sleep Position Trainer is een apparaatje dat je bevestigt aan een band om je borst. Zodra je op je rug draait, geeft hij een trilling af. Deze methode is afgeleid van de ouderwetse techniek waarbij je een tennisbal aan je rug bevestigt, waardoor draaien op de rug zeer onprettig is.

Wat helpt tegen snurken: anti snurk kussen

2. Neusspreider

Veel mensen snurken doordat ze kampen met een neusblokkade, waardoor ze automatisch overschakelen op een mondademhaling. Dit zorgt voor snurkklachten. Redenen voor een blokkade kunnen zijn een tijdelijk probleem, zoals een allergische reactie of verkoudheid. Ook kunnen neuspoliepen, een scheef tussenschot of opgezwollen neusslijmvlies leiden tot een verminderde neusademhaling.

Een neusspreider, bestaande uit twee buisjes die met elkaar verbonden zijn, opent de neusgaten. Hierdoor wordt de luchtstroom verbeterd en de neusademhaling bevorderd. Dit voorkomt snurken. Een neusspreider is gemaakt van soepel materiaal dat zeer comfortabel aanvoelt.

Wat helpt tegen snurken: neusspreider

3. Anti snurkbeugel

Dit middel werkt bij 90% van de snurkers en kan daarom misschien wel het meest effectieve anti snurk middel genoemd worden. Een anti snurkbeugel noemt men ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) en is wetenschappelijk getest door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information. Een MRA voorkomt een blokkade van de luchtweg in de keelholte, doordat het de onderkaak op zijn plek houdt. Hierdoor vindt er tijdens de slaap geen belemmering plaats, en dus ook geen gesnurk. De anti snurkbeugel van Mr. Anti Snurk is een beugel met zeer veel positieve reviews.

4. Stoppen met roken

Roken heeft een negatieve invloed op snurkgedrag. De Zweedse arts Karl Franklin heeft een onderzoek uitgevoerd waarvan de resultaten duidelijk laten zien dat rokers vaker snurken dan niet-rokers: zo’n 24% van de rokers tegen 14% van de niet-rokers snurkt. Ook bleek uit het onderzoek dat hoe meer je rookt, des te meer je snurkt. Dit is niet zo gek: roken tast de luchtwegen en slijmvliezen aan, waardoor deze geïrriteerd raken, opzwellen en er zelfs kleine ontstekingen kunnen ontstaan. Dit zorgt voor een vernauwing in de luchtwegen, wat zorgt voor een verminderde luchtstroom.

Daarnaast zorgt geïrriteerd slijmvlies voor een grotere slijmproductie. Aanwezig slijm vergroot de kans op een blokkade in de luchtweg in de keel of neus en de kans op trillende weefsels.

Stoppen met roken zal je snurkklachten gegarandeerd doen terugdringen. Daarnaast brengt het nog vele andere (gezondheids)voordelen met zich mee. Geen excuses meer dus, maar doen!

Wat helpt tegen snurken - stoppen met roken

5. Verminder de inname van alcohol en kalmerende middelen

Alcohol en kalmerende middelen hebben een negatieve invloed op snurkklachten omdat zij een verslappende werking op de spieren hebben. Als je deze middelen gebruikt in de uren voordat je gaat slapen, heb je kans dat de spieren die je keelholte normaal gesproken openhouden hun werk niet meer goed doen. Daarnaast loop je risico op een naar achter vallende onderkaak en tong. Om een verslapping van de spieren te voorkomen, drink je het liefst 4 tot 6 uur voor het slapengaan geen alcohol, met een maximum van 2 glazen per dag. Indien je kalmerende middelen slikt, raadpleeg dan je arts voor het beste persoonlijke advies.

6. Afvallen

Overgewicht is één van de grootste veroorzakers van snurkklachten. Vooral overtollig vet in nekstreek is een risicofactor, omdat dit zorgt voor dikkere keelwanden. In liggende houding deze tegen de luchtweg, waardoor er een vernauwing ontstaat. Dit kan leiden tot snurkklachten. Afvallen zal je gegarandeerd meer lucht geven, en daarnaast natuurlijk een gezonder lichaam. Ga echter niet crash-diëten, maar zorg voor een gezond voedingspatroon dat je op lange termijn vol kunt houden. Ga daarnaast sporten en beweeg zoveel mogelijk.

Wat helpt tegen snurken - afvallen

7. Raadpleeg je huisarts

Helpen bovenstaande tips niet? Dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Deze kan onderzoeken waar de bron van jouw snurkprobleem ligt. Misschien heb je last van een allergie of een andere aandoening die jouw snurkklachten veroorzaakt. Ook kan hij of zij je tips geven over wat helpt tegen snurken en je eventueel doorwijzen naar een KNO-arts. In het geval van (bijvoorbeeld) overtollig weefsel in de luchtweg, kan het zijn dat een medische ingreep nodig is.