10 effectieve remedies tegen snurken

Er worden veel grappen over snurken gemaakt, maar toch is deze kwaal niet zo onschuldig als men vaak denkt. Snurken kan in sommige gevallen namelijk een indicator zijn van een andere aandoening, zoals het slaapapneusyndroom. Daarnaast kan snurken op de lange termijn ook vervelende lichamelijke ongemakken veroorzaken. Zo hebben snurkers een verhoogde kans op het oplopen van chronische vermoeidheid, mentale klachten en hart- en vaatziekten. Het is daarom van belang om snurkklachten zo snel mogelijk aan te pakken. Hieronder bespreken wij 10 effectieve remedies tegen snurken die jouw snurkklachten kunnen verminderen of oplossen.

Remedies tegen snurken

10 remedies tegen snurken:

1. Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is waarschijnlijk één van de beste remedies tegen snurken, omdat je daar ook op andere vlakken de vruchten van zult plukken. Door te zorgen dat je ongezonde gewoontes laat en vervangt door gezonde keuzes, is de kans groot dat je snurkklachten na een tijdje verminderen. Het toepassen van nieuwe gewoontes kan in het begin echter lastig zijn. Daarom kun je er ook voor kiezen om je goede voornemens stapje voor stapje te introduceren. Zo is de kans dat je het volhoudt het grootst. Na een tijdje zul je zien dat het een automatisme wordt en het je steeds gemakkelijker afgaat.

Denk aan dingen als:

  • Evenwichtige voeding. Dit is de basis van een gezonde levensstijl. Het is belangrijk om de dagelijkse benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen om je weerstand te vergroten en de kans op kwaaltjes, zoals verkoudheden, te verkleinen. Hierdoor neemt ook de kans op snurken af.
  • Afvallen. Overgewicht is één van de belangrijkste oorzaken van snurken. Met name vet dat zich rond de keel bevindt is een risicofactor, omdat dit een verdikking van de keelwanden veroorzaakt. Hierdoor wordt de luchtweg nauwer en kan lucht zich minder goed verplaatsen. Dit zorgt voor trillingen van de keelweefsels: het snurkgeluid. Door af te vallen zullen je snurkklachten grotendeels verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
  • Stoppen met roken. Sigarettenrook is zeer irriterend voor de slijmvliezen in de mond, keel, neus en longen. De constante irritatie kan zorgen voor vernauwingen en ontstekingen in de luchtweg, waardoor snurkklachten kunnen opspelen. Ook hebben rokers vaak last van een overmatige slijmproductie. Stoppen met roken zal daarom zorgen voor een duidelijke vermindering van snurkgedrag.

Remedies tegen snurken: stoppen met roken

2. Oefeningen tegen snurken

Snurken wordt in veel gevallen veroorzaakt door verslapte spieren in de mond en keel. Hierdoor gaan de weefsels tijdens de slaap hangen en blokkeren ze de luchtweg. Een verslapping van de spieren kan ontstaan door bijvoorbeeld ouder worden, oververmoeidheid, alcohol of slaap- of kalmerende middelen. Een effectieve remedie tegen snurken is het tegengaan van deze verslapping door je spieren te trainen.

Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. De Braziliaanse professor Geraldo Lorenzi-Filho heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij hij snurkpatiënten drie keer per dag zes verschillende oefeningen heeft laten uitvoeren. Na drie maanden was de frequentie van snurken bij zijn proefpersonen met 36% afgenomen en de totale snurkkracht met 59%. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift CHEST.

Lees in dit artikel meer over deze en andere oefeningen tegen snurken.

Remedies tegen snurken: oefeningen

3. Vermijd snurk uitlokkers vóór het slapengaan

Bepaalde zaken kunnen snurken uitlokken en het is daarom slim om deze te laten staan voordat je naar bed gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Alcohol. We zeiden hierboven al dat alcohol kan zorgen voor een verslapping van de spieren. Zorg daarom dat je ten minste twee tot vier uur vóór het slapengaan geen alcohol drinkt en houd het bij maximaal twee glaasjes per dag.
  • Zuivelproducten. Zuivel stimuleert de slijmproductie en laat daarnaast een laagje achter in de mond en keel. Dit vergroot de kans op trillingen van de keelweefsels.
  • Zware, vette maaltijden. Een volle maag drukt tegen je middenrif en dit kan je ademhaling beïnvloeden en soms leiden tot snurken. Daarnaast bevordert vet eten de productie van maagzuur, wat kan leiden tot irritatie van de keelwanden.

Remedies tegen snurken: voorkom grote en vette maaltijden

4. Neusspreider tegen snurken

Sommige mensen snurken omdat zij last hebben van neusverstopping. Oorzaken hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn een allergische reactie, verkoudheid, neuspoliepen, een scheef neustussenschot of een vergrote neusamandel. Dit bemoeilijkt de neusademhaling en kan er tijdens de slaap voor zorgen dat er een negatieve druk op de keel komt te staan. Dit kan leiden tot snurken.

Een neusspreider is één van de effectiefste remedies tegen snurken voor mensen met een belemmerde neusademhaling. Het is een apparaatje gemaakt van soepel siliconen dat je in de neusgaten inbrengt. Het verwijdt de neusgaten en voorkomt dat ze dichtklappen tijdens de slaap. Hierdoor neemt de kans op snurken af. Door de extra aangeleverde zuurstof zul je bovendien beter uitrusten. Er bestaan verscheidene merken zoals Dr. Breathe Well, AirMax, Snore No More en SnoreBlock.

 

5. Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is vaak effectiever dan andere remedies tegen snurken, omdat het de meest voorkomende oorzaak van snurken aanpakt: een blokkade van de keelholte door naar achter zakkende weefsels. Een anti snurkbeugel houdt de onderkaak naar voren, zodat er geen blokkade van de luchtweg kan plaatsvinden. De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk onderzocht door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information. Zij toonden aan dat 90% van de snurkers baat heeft bij het anti snurk middel.

Remedies tegen snurken: anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel op maat is het effectiefst. Een beugel die perfect aansluit op je gebit zal immers beter werken en daarnaast comfortabeler zijn. Je kunt een anti snurkbeugel op maat op verschillende manieren aanschaffen.

Ten eerste kun je een beugel op medische gronden laten aanmeten, maar dit is vaak erg duur en tijdrovend. Ook beugels die je bij een particuliere kliniek kunt laten opmeten kosten vaak ruim €700. De goedkoopste optie is het online aanschaffen van een anti snurkbeugel. De meeste beugels kun je zelf eenvoudig en snel zelf op maat maken.

Een voorbeeld van een effectieve aanpasbare anti snurkbeugel met veel positieve reviews is Mr. Anti Snurk.

 

6. Houd je slaapkamer stofvrij

Zoals we al zeiden kan snurken worden veroorzaakt door een allergische reactie, met name door verstopte holtes. De meest voorkomende allergie die in verband wordt gebracht met snurken is de huisstofmijtallergie. Slaapkamers, met name bedden, krioelen immers van deze beestjes. Tips om een allergische reactie op huisstofmijt te voorkomen:

  • Koop anti-allergeen beddengoed en was je lakens zeer regelmatig op een heet programma (minimaal 60 graden).
  • Lucht je slaapkamer en bed dagelijks (het is beter om je bed niet dicht te slaan).
  • Stof en stofzuig regelmatig om je slaapkamer zoveel mogelijk stofvrij te houden.
  • Vergeet ook je gordijnen niet af en toe te wassen.

Remedies tegen snurken: slaapkamer stofvrij houden

7. Snurk app

Een snurk app is geen directe remedie tegen snurken, maar kan je wel helpen om je snurkprobleem beter in kaart te brengen. Je dient een snurk app te laten draaien terwijl je slaapt. De volgende dag kun je dan precies zien wanneer je hebt gesnurkt en hoe hard, en kun je je eigen gesnurk terugluisteren. Ook geven de meeste apps je een individuele Snurk Score.

Het mooiste aan een snurk app is echter dat je per nacht kunt invullen of je een anti snurk middel hebt gebruikt, en zo ja welke. Ook kun je aangeven of er andere factoren van toepassing zijn, zoals het drinken van alcohol of cafeïne voor het slapengaan. Op die manier kun je precies zien wat bij jou wel of niet effectief is en de oorzaak van je snurkgedrag analyseren.

De populairste snurk app is SnurkLab, die wereldwijd al meer dan een miljoen keer is gedownload.

Remedies tegen snurken: SnurkLab snurk app

SnurkLab

8. Anti snurk spray

Er bestaan anti snurk sprays in twee uitvoeringen, namelijk neussprays en keelsprays.

Neussprays helpen snurkers die kampen met een verstopte neus. Ze maken de neusholte vrij en zorgen ervoor dat lucht gemakkelijker kan passeren.

Keelsprays richten zich op het voorkomen van trillingen van de keelweefsels. Ze smeren en verzachten de keel en spannen de weefsels lichtjes aan, waardoor de kans op snurken afneemt.

Remedies tegen snurken: anti snurk spray

Het nadeel van de verschillende anti snurk prays is dat ze met name effectieve remedies tegen snurken zijn voor lichte snurkers. Als jij kampt met ernstige klachten, zal een anti snurk spray waarschijnlijk niet sterk genoeg zijn. Daarnaast werken ze vaak maar een aantal uur.

9. Verander je slaaphouding

Je slaaphouding kan invloed hebben op hoeveel en hoe hard je snurkt. Slapen op de rug zorgt vaak voor meer snurkklachten, omdat het de kans op een geblokkeerde luchtweg vergroot. Door de zwaartekracht zakken de onderkaak, tong en huig namelijk eerder naar achteren richting de keelholte. Door op je zij te liggen, raken sommige mensen geheel of voor een groot deel verlost van hun snurkklachten. Maar hoe voorkom je nu dat je tijdens de slaap op je rug rolt?

  • Anti snurk kussen. Deze kussens zijn ontwikkeld om een verkeerde houding te corrigeren en meer ruimte tussen de slijmvliezen te creëren.

Remedies tegen snurken: anti snurk kussen

  • Slaap.ai app en wearable. Het bedrijf Sleep.ai heeft een app ontwikkeld genaamd Do I Snore Or Grind. Deze app kan snurkgeluiden (en tandenknarsen) detecteren. Je dient de app via bluetooth te verbinden met een speciale wearable, ofwel een band om je bovenarm. Zodra de app snurkgeluiden detecteert, gaat de band trillen en wordt je aangespoord om van houding te veranderen. De prijs van de wearable is €99,95.

10. Raadpleeg je huisarts

Helpen bovenstaande remedies tegen snurken jou niet? Dan is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken en je probleem voor te leggen. Deze kan je onderzoeken of je eventueel doorverwijzen naar de KNO-arts. Soms is een medische ingreep nodig.