10 Tips tegen snurken die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren

Maar liefst de helft van de bevolking lijdt direct of indirect aan de gevolgen van snurken. In dit artikel geven we je 10 tips tegen snurken die je zelf kunt uitvoeren. Voor sommige tips zul je meer discipline op moeten brengen dan voor andere. Voor de duidelijkheid, mocht je lijden aan slaapapneu, dan zullen onderstaande tips waarschijnlijk niet toereikend zijn. Ze zullen echter wel de kwaliteit van de slaap verbeteren.

Tips tegen snurken

De 10 tips tegen snurken

1. Dieet

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: een gevarieerd dieet met gezonde vetten helpt tegen snurken. Vermijd zware avondmaaltijden en kies in plaats daarvan juist voor maaltijden met veel groente en vis of kip voor een makkelijke vertering.

2. Lichaamsbeweging

Zorg dat je iedere dag voldoende in beweging bent. Elke dag een half uur (door)lopen is al voldoende om je lichaam fit te houden en overgewicht te bestrijden. Overgewicht verergert snurken en kan zelfs de oorzaak zijn.

3. Tabak

Roken is slecht voor de lichamelijke gesteldheid en in het bijzonder de longen. De verminderde longcapaciteit kan snurken verergeren. Rook daarom niet of zo min mogelijk. Probeer sowieso roken twee uur voor het slapengaan te vermijden.

4. Alcohol

Voorkom het drinken van alcohol voor het slapengaan. Alcohol zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen en verslappen. De verslapte nekspieren zorgen ervoor dat de keel sneller inzakt en de luchtweg geblokkeerd raakt. De geblokkeerde luchtweg is de meest voorkomende veroorzaker van snurken.

5. Slaapritme

Snurken komt veel voor bij het in slaap vallen. Korte slaapjes veroorzaken dus meer gesnurk.

6. Thee

Drink voor het slapen gaan kalmerende munt- of kamillethee met citroen en honing. Hierdoor wordt de keel maximaal gesmeerd en vrijgemaakt van eventueel aanwezig slijm.

7. Tongoefeningen

Doe oefeningen met je tong die hem sterker maken. Bijvoorbeeld door een potlood met de tong vast te houden of moeilijke posities langer vast te houden. Door de spieren van de tong te versterken zal deze minder snel naar achteren zakken tijdens het slapen.

8. Schone neus

Snurken kan veroorzaakt worden door belemmerde neuswegen. Zorg er daarom voor dat deze vrij blijven van verstoppingen. Ben je verkouden? Gebruik dan een anti snurk spray of ander middel dat de neus vrijmaakt van overtollig slijm. Ook een neusspreider kan effectief zijn.

9. Anti snurkbeugel

Mocht je niet op natuurlijke wijze van het snurken afkomen, dan kun je je heil altijd zoeken in een anti snurk middel. Het effectiefste middel is de anti snurkbeugel. Een anti snurkbeugel zorgt ervoor dat je kaak niet naar beneden zakt tijdens het slapen, waardoor de luchtweg vrij blijft. Een anti snurkbeugel is wetenschappelijk effectief bewezen door het NCBI: 90% van de snurkers heeft er baat bij.

10. KNO-arts

Mochten bovenstaande tips tegen snurken geen effect hebben, dan raden we je aan contact op te nemen met een KNO-arts. Deze kan analyseren wat de oorzaak van jouw snurkgedrag is en je advies op maat geven.