Hoe effectief is een anti snurk spray?
Heb jij een partner die snurkt? Of ben jij zelf degene die met regelmaat nachtelijke snurkgeluiden produceert? Dan wil jij vast niets liever dan dat jij of je partner verlost raakt van deze vervelende kwaal. Om de zoektocht naar een anti snurk middel wat gemakkelijker te maken, bespreken wij hier één van de vele verkrijgbare anti snurk middelen: de anti snurk spray. Hoe effectief is een anti snurk spray nu eigenlijk?
Mogelijke oorzaken van snurken
Snurken ontstaat als er ergens in de luchtweg een belemmering ontstaat, waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt. Deze belemmering of blokkade bevindt zich ergens tussen de ingang van de neus en de stembanden. Het gevolg hiervan is dat lucht zich moeilijker kan verplaatsen en turbulent wordt. Dit veroorzaakt trillingen van de keelweefsels. Deze trillingen zijn de directe aanleiding van het snurkgeluid. Erg vervelend, en we moeten deze turbulente luchtstroom daarom zien te voorkomen.
De belemmering van de luchtweg kan ontstaan door een veelheid aan factoren. In de meeste gevallen ligt de oorzaak in de keelholte. Snurkers die hiermee kampen worden vaak keelsnurkers genoemd. Een mogelijke oorzaak is dat de spieren in de keel en mond tijdens de slaap te erg ontspannen. Het gevolg hiervan is dat deze spieren de keelholte moeilijker openhouden. Daarnaast bestaat er een kans dat de onderkaak, tong en het zachte gehemelte naar achteren zakken en zo een blokkade veroorzaken. Ouder worden is een belangrijke oorzaak van een verslapping van spieren, maar ook zaken als alcohol, medicatie en oververmoeidheid kunnen dit uitlokken.
Er nog vele andere oorzaken van snurken aan te wijzen, zoals een verdikking van de keelwanden (veroorzaakt door bijvoorbeeld roken of overgewicht) of een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
Sommige snurkers kampen met een geblokkeerde neusingang, waardoor ademen door de neus niet goed lukt en er automatisch overgeschakeld wordt op een mondademhaling. Dit kan een negatieve druk leggen op de keel, met snurkklachten als gevolg. Deze snurkers worden vaak neussnurkers genoemd. Oorzaken kunnen onder andere zijn een (chronische) verkoudheid, allergie, neuspoliepen of gezwollen neusslijmvlies.
Verschillende soorten anti snurk sprays
Anti snurk sprays zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: keelsprays en neussprays.
Anti snurk keelsprays richten zich logischerwijs op keelsnurkers. Ze zijn bedoeld om trillingen van de keelweefsels te voorkomen. De werkzame ingrediënten zorgen ervoor dat de keel wordt gesmeerd en verzacht en dat de weefsels lichtjes worden aangespannen. Je dient de keelspray achter in de mond en keel te spuiten voordat je naar bed gaat. Het is belangrijk om hierna niets meer te eten of drinken.
Anti snurk neussprays zijn bedoeld voor neussnurkers. Ze helpen om de neusingang te openen, waardoor door de neus ademen weer soepel verloopt en er geen druk op de keel komt te staan. Je dient neussprays, net als keelsprays, voor het slapengaan in te spuiten. De spray zal helpen bij het afvoeren van slijm en smeren van het slijmvlies in de neus en de overgang van de neus- naar keelholte. Ook zal het, net als een keelspray, de weefsels lichtjes aanspannen. Hierdoor kan lucht gemakkelijker passeren.
Verkrijgbaarheid en samenstelling van een anti snurk spray
Anti snurk sprays bestaan vaak uit een mengeling van natuurlijke ingrediënten en andere toegevoegde stoffen. Voorbeelden hiervan zijn olijfolie, zonnebloemolie, amandelolie, tea tree olie, pepermunt, eucalyptus, gember en lavendel. Ook worden vaak ingrediënten als glycerine (om te beschermen en verzachten) en soja (een goed smeermiddel) gebruikt. Lees echter goed de gebruiksaanwijzing van elke spray, zeker als je kampt met een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen.
Anti snurk sprays zijn verkrijgbaar bij vrijwel alle drogisterijen en apotheken, maar worden ook online verkocht. De prijs ligt vaak rond de €15 voor een flacon van 50 tot 100 ml.
Hoe effectief is een anti snurk spray?
Anti snurk sprays kunnen voor lichte of incidentele snurkers een effectief middel zijn. Helaas is het gebruik van een anti snurk spray in veel gevallen geen definitieve oplossing. Dit geldt met name voor snurkers die kampen met zware snurkklachten die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door ernstig verslapte spieren of overtollig weefsel.
Daarnaast werken niet alle sprays de gehele nacht lang. Je zult deze na een paar uur dus nog een keer extra moeten aanbrengen, wat niet ideaal is.
Voor de meeste snurkers is het daarom aan te raden om te kiezen voor een anti snurk middel dat niet alleen de symptomen van snurken bestrijdt, maar het snurken bij de bron aanpakt. Een anti snurk spray kan hierbij natuurlijk prima als aanvullend middel worden gebruikt.
Alternatieve oplossing tegen snurken: de anti snurkbeugel
Een voorbeeld van een anti snurk middel dat snurkklachten bij de bron aanpakt, is een anti snurkbeugel. Dit is een speciaal aangemeten mondprothese die er tijdens de nacht voor zorgt dat de onderkaak lichtjes naar voren wordt gedwongen. Dit voorkomt dat de onderkaak, tong en het zachte gehemelte in slaappositie naar achteren vallen. Zo blijft de luchtweg vrij en zal er geen gesnurk meer plaatsvinden.
De werking van een anti snurkbeugel, in de wetenschap ook wel een MRA genoemd, is uitgebreid onderzocht en effectief gebleken. Zo heeft het Amerikaanse NCBI een onderzoek uitgevoerd waarbij ruim 90% van de proefpersonen baat had bij een anti snurkbeugel. Door de grote effectiviteit wordt een MRA ook door KNO-artsen over de hele wereld aangeraden.
Anti snurkbeugels zijn op verschillende manieren verkrijgbaar. Zo kun je er een laten opmeten bij een kliniek of bij de tandarts, maar dit brengt vaak zeer veel kosten met zich mee. Het is een stuk voordeliger om een beugel online te bestellen. Let er bij de aanschaf van een beugel wel op dat hij op je gebit aangepast kan worden. Een voorbeeld van een zeer voordelige aanpasbare beugel is Mr. Anti Snurk. Lees hier de vele positieve gebruikservaringen met deze beugel.
Trackbacks & Pingbacks
[…] Anti snurk spray is een hulpmiddel tegen snurken dat voor een klein deel van de snurkers effectief is. Vaak kunnen ze echter niet tegen ernstige snurkklachten opwerken. Anti snurk keelspray smeert de keel, waardoor er minder trillingen van weefsels plaatsvinden en de kans op snurken wordt verkleind. Anti snurk neussprays verbeteren de neusademhaling, waardoor snurken door een verstopte neus vermindert. Helaas helpen anti snurk sprays vaak alleen lichte snurkers en slechts gedurende enkele uren. […]
[…] bestaan twee verschillende soorten anti snurk sprays: keelsprays en neussprays. Op de website van Kruidvat worden twee verschillende soorten keelsprays […]
Reacties zijn gesloten.