Neusspreider tegen snurken: wat is het en is het effectief?

Als jij kampt met snurkklachten is de kans groot dat je regelmatig geluidsoverlast bij je partner veroorzaakt. Dit kan irritaties opleveren en zelfs spanningen in je relatie veroorzaken. Daarnaast loop je als chronische snurker tot 5 keer meer kans op het ontwikkelen van bepaalde kwaaltjes en ziekten dan niet-snurkers of mensen die slechts af en toe snurken. Denk hierbij aan hoge bloeddruk, hartziekten, beroerte, diabetes type 2 en hoog cholesterol. In dit artikel bespreken we de zogenaamde neusspreider tegen snurken die kan worden ingezet om snurkklachten te bestrijden. Wat is een neusspreider en is het een effectief middel?

Neusspreider tegen snurken

Neusspreider van Dr. Breathe Well

Hoe ontstaat snurken?

Snurken ontstaat als er tijdens de ademhaling een blokkade in de luchtstroom plaatsvindt. Deze blokkade bevindt zich ergens in het neus- of keelgebied en kan verschillende oorzaken hebben.

In de meeste gevallen is er sprake van extreme verslapping van de mond- en keelspieren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals erfelijkheid, ouderdom, alcoholgebruik, bepaalde medicatie en oververmoeidheid. Het gevolg van de verslapping van de spieren is dat de onderkaak en het zachte gehemelte tijdens de slaap naar achteren zakken, waardoor ze de luchtweg blokkeren. Doordat de ademhaling op deze manier bemoeilijkt wordt, gaat het keelweefsel vibreren. Deze vibraties zorgen voor het snurkgeluid.

Neusspreider tegen snurken - Mr. Anti Snurk

Er zijn ook snurkers die kampen met een blokkade van de ademhaling in het neusgebied. Als gevolg van deze blokkade zal je gedwongen worden om door de mond adem te halen. Deze geforceerde mondademhaling zorgt voor een druk in de keel die een soort zuigend effect kan veroorzaken. Hierbij ontstaan ook vibraties van het de zachte keelweefsels die de oorzaak zijn van snurkgeluiden.

Redenen voor een neusblokkade kunnen uiteen lopen. Soms is er sprake van een neusverkoudheid of allergische reactie die zich uit in opgezwollen neusslijmvlies en een verstopte neus. Deze klachten gaan vaak na korte tijd vanzelf weer over en daarmee het snurken ook. Sommige snurkers hebben echter last van langdurige of zelfs chronische klachten of een bepaalde anatomie van de neus die voluit ademhalen moeilijk maakt. Voorbeelden zijn een scheef neustussenschot, een zeer platte neus, neuspoliepen of een grote onderste neusschelp.

Wat doet een neusspreider tegen snurken?

We hebben kunnen zien dat er verschillende redenen ten grondslag kunnen liggen aan uw snurkprobleem. Een neusspreider tegen snurken is vooral geschikt om snurkklachten te bestrijden die worden veroorzaakt door een bemoeilijkte neusademhaling.

Een neusspreider is een hulpmiddel dat bestaat uit een U-vormig bruggetje met daaraan twee ringetjes of buisjes bevestigd. Het exacte formaat hiervan verschilt per neusspreider. Je dient deze ringetjes of buisjes in de neusgaten in te brengen om ervoor te zorgen dat deze worden verwijd. Het doel van een neusspreider is het permanent openhouden van de neusvleugels. Hierdoor wordt de luchtstroom verbeterd en krijg je meer zuurstof binnen. Neusspreiders worden ook wel eens door sporters gebruikt om extra zuurstofopname te bevorderen.

Neusspreiders wegen vrijwel niets zijn meestal gemaakt van hypoallergeen siliconen. Dit voorkomt een allergische reactie of overgevoeligheid ten opzichte van bijvoorbeeld kunststof. Neusspreiders passen zich gemakkelijk aan aan de vorm van je neus en kunnen hierdoor mensen met uiteenlopende klachten helpen. Je kunt een neusspreider eenvoudig bestellen via bol.com voor zo’n twee tientjes.

Is een neusspreider tegen snurken effectief?

Neusspreiders kunnen heilzaam zijn voor mensen die snurken door een geforceerde mondademhaling. Het ’s nachts dragen van een neusspreider bevordert de neusademhaling en voorkomt dat de snurker gedwongen door de mond ademhaalt. Door deze constante neusademhaling wordt voorkomen dat er een druk op de keel komt te staan. Hierdoor zullen snurkklachten verdwijnen.

Helaas kan een neusspreider niet in alle gevallen snurken oplossen. Als er sprake is van een te scheef neustussenschot kan het bijvoorbeeld nodig zijn om een ingreep te ondergaan voor een correctie (septoplastie). Indien je kampt met de aanwezigheid van neuspoliepen kun je deze met medicijnen tegengaan, maar in sommige gevallen moeten ze operatief verwijderd worden. Dit geldt ook voor eventuele afwijkingen van de neusschelpen. Operaties bieden echter geen 100% garantie tegen snurkklachten. Informeer daarom altijd bij uw KNO-arts voor het beste individuele advies.

Als jouw snurkklachten niet het gevolg zijn van een geblokkeerde neusademhaling, zal een neusspreider voor jou niet effectief zijn. In dat geval zul je op zoek moeten naar een alternatieve oplossing die de bron van jouw snurkklachten aanpakt.

Alternatieve en zeer effectieve oplossing tegen snurken

Mocht een neusspreider tegen snurken niet dé oplossing zijn voor jou, dan is het zaak om verder te kijken naar een alternatief middel. Eén van de effectiefste anti snurk middelen die verkrijgbaar zijn is een anti snurkbeugel of –bitje. Dit middel pakt de meest voorkomende oorzaak van snurken direct aan. Wat de beugel doet is het lichtjes naar voren dwingen van je onderkaak, waardoor deze tijdens de slaap niet naar achteren zakt. Je zachte gehemelte, tong en onderkaak blijven dus op hun plaats en dit voorkomt een blokkade van de luchtweg. Snurkklachten krijgen dus geen kans.

In de wetenschap noemt met een anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Onderzoek heeft uitgewezen dat een MRA in 90% van de gevallen een effectief anti snurk middel is. Het beste is het om een anti snurkbeugel aan te schaffen die je zelf op maat kunt maken, voor een optimale werking en draagcomfort. Hier schreven we meer over de werking van een MRA.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] soms kan het lastig zijn de juiste keuze te maken. Zo zijn er apparaatje zoals anti snurkbeugels, neusspreiders en tongstabilisators waar je je heil in kunt zoeken, maar daarnaast ook medicijnen en natuurlijk de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *