Effectieve oefeningen tegen snurken – zo pak je je snurkprobleem aan!

Snurken is vervelend, maar geen onoplosbaar probleem. Er bestaan vele middelen tegen deze vervelende kwaal. Daardoor lijkt de zoektocht naar de juiste remedie echter soms oneindig. De meest voorkomende oorzaak voor snurken is het verslappen van de spieren in het mond- en keelgebied. Hierdoor gaan deze spieren tijdens de slaap hangen en blokkeren ze je luchtweg. De trillingen die op die manier bij de ademhaling ontstaan veroorzaken het snurkgeluid. Maar geen nood: een paar simpele maar effectieve oefeningen tegen snurken kunnen je verlossen van je vervelende klachten.

Het positieve effect van oefeningen tegen snurken

Om je snurkprobleem op te lossen, is het zaak de oorzaak bij de bron aan te pakken: je spieren in de keel en mond versterken. Dit voorkomt dat ze gaan hangen en de luchttoevoer tijdens je slaap blokkeren. Dé oplossing hiervoor is het dagelijks trainen van je spieren. Hierdoor zullen je snurkklachten drastisch verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Het positieve effect van het doen van tong- en mondoefeningen tegen snurken is wetenschappelijk aangetoond en gepubliceerd in het tijdschrift CHEST. Het kan zelfs helpen bij een lichte vorm van slaapapneu. De Braziliaanse professor Geraldo Lorenzi-Filho heeft het onderzoek uitgevoerd onder 39 snurkpatiënten. De helft daarvan moest elke dag drie keer oefeningen uitvoeren en de controlegroep werd behandeld met neusstrips. Na 3 maanden nam de frequentie van snurken met 36% af en de totale snurkklacht met 59%.

De 6 oefeningen tegen snurken

Dit zijn de 6 oefeningen tegen snurken die de patiënten dagelijks uit moesten voeren:

1. Het puntje van de tong tegen het gehemelte duwen en van daar de tong naar achteren schuiven (20x)
2. De hele tong aanzuigen tegen het gehemelte (20x)
3. De achterkant van de tong tegen de bodem van de mond drukken terwijl het puntje van de tong tegen de ondertanden ligt (20x)
4. Het zachte gehemelte en de huig heffen alsof je de klinker “aa” zegt (20x)
5. Duw met je wijsvinger je wangspier van je tanden weg (elke kant 10x)
6. Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til je tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder je wangspieren aan te spannen.

Meer oefeningen tegen snurken

Naast deze oefeningen tegen snurken zijn er nog vele andere oefeningen die je kunnen helpen bij snurkklachten. Bovenstaande oefeningen richten zich met name op de mond- en tongspieren. Als aanvulling is het het best om ook oefeningen die zich richten op de keelspieren uit te voeren, zoals:

Zangoefeningen

Met het doen van zangoefeningen train je je keelspieren van binnenuit. Britse onderzoekers hebben ontdekt dat dit snurken kan voorkomen. De gemakkelijkste manier om zangoefeningen uit te voeren is het zingen van het alfabet. Je doet dit als volgt: je zingt alle klinkers met daarvoor de medeklinkers geplakt. Dat klinkt zo: ‘ba ba ba, ca ca ca, da da da, fa fa fa’ tot en met ‘za za za’. Daarna neem je de volgende klinker (de ‘e’) en herhaalt dit, tot je alle klinkers gehad hebt.

Oefeningen tegen snurken - Mr. Anti Snurk

(Nep)gapen

Met gapen verstevig je, net zoals bij zingen, je keel- (en nek)spieren van binnenuit. Hoe vaker je dus geeuwt, hoe sterker je spieren worden. Probeer je geeuwen het liefst zo groot mogelijk te maken. Nepgapen heeft hetzelfde effect en wekt vaak een echte geeuw op. Probeer dit gedurende de dag op onbewaakte momenten een aantal keer te doen.

Yoga

Er bestaan talloze yoga oefeningen en snurkers kunnen door het uitoefeningen van yoga ademhalingsoefeningen hun snurkklachten verminderen. Deze oefeningen versterken de ademhalingsspieren, bevorderen de neusademhaling en vergroten de longcapaciteit en- circulatie. Oefeningen die hier geschikt voor zijn, zijn bijvoorbeeld de brahmari (de zoemende bij), deergha swasam (driedelige ademhaling), simhasana (de leeuw) en de ujjayi pranayama (de oceaanademhaling).

Oefeningen tegen snurken

Wat kan ik doen naast deze oefeningen tegen snurken?

Als aanvulling op bovenstaande oefeningen tegen snurken, is het natuurlijk altijd mogelijk om een anti snurk middel te gebruiken als extra steun. Soms duurt het namelijk even voordat je resultaat merkt. Een zeer effectief middel is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ook wel een anti snurkbeugel genoemd. Dit is een bitje dat je ’s nachts draagt en zorgt dat je onderkaak op z’n plek blijft. Hierdoor blijft de luchtweg geopend en zal er niet gesnurkt worden. De werking is wetenschappelijk aangetoond en 90% van de mensen heeft baat bij een anti snurkbeugel. Lees hier meer informatie over de werking van MRA’s.

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Hier beschrijven we oefeningen die je helpen je keel- en mondspieren te trainen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat snurkklachten sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. […]

  2. […] van een anti snurk middel, kun je nog meer dingen doen om je snurkklachten tegen te gaan. Lees hier meer over bepaalde oefeningen tegen snurken die je kunt doen om je mond- en keelspieren te […]

  3. […] dat het doen van mond- en tongoefeningen de kans op snurken aanzienlijk kan verkleinen. In een vorig artikel schreven we hier al over. Door driemaal daags specifieke oefeningen uit te voeren train je je […]

  4. […] middel, kun je nog meer dingen doen om je snurkklachten tegen te gaan. Lees hier meer over bepaalde oefeningen tegen snurken die je kunt doen om je mond- en keelspieren te versterken. Dit voorkomt dat ze gaan hangen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *