Medicijnen tegen snurken: effectief of niet?

Snurken is zeer vervelend, en nog vervelender als je na de aanschaf van vele anti snurk middelen maar niet van je probleem verlost raakt. Dit is niet alleen frustrerend voor snurkers zelf, maar ook voor hun partners. Zij moeten immers nacht na nacht proberen te slapen ondanks de geluidsoverlast. Vaak lukt dit niet en zo kampen zowel de partners als snurkers zelf met een slaaptekort. Snurkers slapen vaak namelijk niet diep genoeg om goed uitgerust wakker te worden en lopen daardoor kans op chronische vermoeidheidsklachten en gezondheidsproblemen op lange termijn. Heb jij al veel geprobeerd tegen jouw snurkklachten en denk je dat medicijnen tegen snurken voor jou de oplossing kunnen zijn? Lees hieronder dan de verschillende opties waar je uit kunt kiezen.

Medicijnen tegen snurkenVerschillende medicijnen tegen snurken

Anti-allergie medicijnen

Een veelvoorkomende oorzaak van snurken is een allergische reactie. Dit is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), zoals stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren of huisstofmijt. Eén van de gevolgen kan zijn een opgezwollen neusslijmvlies en verstopte neus. Dit bemoeilijkt je neusademhaling waardoor je gedwongen door je mond moet ademhalen. Dit leidt tot snurkklachten.

Huisstofmijt

Mensen die snurken door een allergische reactie zijn vaak allergisch voor huisstofmijt. Vaak vindt de allergische reactie plaats tijdens de slaap. Dat is geen toeval: beddengoed bevat veel huisstofmijt, omdat ze het ideale leefklimaat voor huisstofmijt vormen, namelijk vochtig en warm. Daarnaast zijn onze huidschilfers een belangrijke bron van voedsel voor huisstofmijt.

Vaak raken mensen van hun klachten verlost door regelmatig beddengoed te wassen en de slaapkamer goed te luchten en stofvrij te houden. Ook zijn er speciale anti-allergie kussens en dekbedden te koop. Mocht dit niet het geval zijn, kan het helpen om een antihistaminicum in te nemen om de klachten te onderdrukken. Dit zal ook leiden tot een verminderen van snurkklachten. Een antihistaminicum is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, drank en druppels en kan voor jou een effectief medicijnen tegen snurken zijn.

Hooikoorts

Mensen die allergisch zijn voor stuifmeelkorrels van planten leiden aan hooikoorts. Ongeveer 20% van de Nederlanders heeft hier last van tussen januari en september, maar het ergst op warme, winderige dagen. Klachten kunnen bestaan uit een verstopte neus, tranende ogen en niezen. Een verstopte neus kan leiden tot snurkklachten. Voor hooikoorts en andere allergieën die jou snurkklachten bezorgen, kun je ook een antihistaminicum gebruiken om de vervelende reactie te bestrijden. Hiermee zullen je snurkklachten afnemen.

Anti snurk sprays

Er bestaan zowel keel- als neussprays tegen snurken. Beide typen sprays dien je voor het slapengaan in je keel of neus te spuiten om snurkklachten tegen te gaan. Keelsprays (zoals Puranox® of Snoreeze®) hebben als doel de keel te smeren en verzachten. Ook zorgen de sprays ervoor dat de spieren lichtjes worden aangespannen. Dit alles voorkomt dat er trillingen van het keelweefsel ontstaan, wat snurken veroorzaakt.

Neussprays (zoals Snoreeze®) zorgen voor het openen van de neus indien deze verstopt is. Daarnaast smeren en verzachten ze het neusslijmvlies en de doorgang van neus- naar keelholte. Ook spant het spieren in deze omgeving lichtjes aan, zodat ingeademde lucht gemakkelijker kan passeren. Hierdoor zal snurken afnemen. Het is belangrijk om na het aanbrengen van beide typen sprays niets meer te eten of drinken, zodat de spray zijn werk optimaal kan doen.

Medicijnen tegen snurken: anti snurk spray

Naast de specifieke anti snurk sprays bestaan er ook neussprays die uitsluitend bedoeld zijn tegen verkoudheid ((o.a. Otrivin®, Nasivin®, Afrin® of Vicks Sinex®). Deze sprays kunnen je verlichting geven, maar let op: indien ze de stof xylometazoline bevatten, mogen ze maar gedurende een korte periode gebruikt worden, anders kunnen ze je neusslijmvlies aantasten. Sprays die slechts bestaan uit een zoutoplossing, kunnen wel voor langere periode gebruikt worden. Lees altijd goed de bijsluiter.

Homeopathische medicijnen tegen snurken

Homeopathie is een omstreden geneeswijze die niet ondersteund wordt door de wetenschap. Toch zijn er mensen over de hele wereld die geloven in de werking van homeopathie. Mocht jij hier ook open voor staan, zou je kunnen proberen een homeopathisch geneesmiddel te gebruiken tegen jouw snurkklachten. Een voorbeeld hiervan is Snurdim® in de vorm van tabletten. Ook zijn er homeopathische neussprays verkrijgbaar tegen een verstopte neus die snurkklachten veroorzaakt, zoals A. Vogel Cinuforce® (ook verkrijgbaar in tabletten), VSM Nisyspray®, Kruidvat huismerk of VSM Risikind®. Deze neussprays mag je altijd gebruiken, in tegenstelling tot sprays uitsluitend voor verkoudheid.

Medicijnen tegen snurken

Medicijnen tegen snurken door neuspoliepen

Sommige mensen snurken omdat de luchttoevoer in hun neus wordt geblokkeerd door de aanwezigheid van een of meerdere neuspoliepen. Neuspoliepen zijn uitstulpingen van het neusslijmvlies en kunnen ontstaan door een langdurige ontsteking van het neusslijmvlies, roken of een allergie. Als neuspoliepen geen klachten geven, hoeven ze niet behandeld te worden. Maar als jij snurkt vanwege een neuspoliep, dan kun je daar een speciale neusspray voor krijgen. Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, remmen de ontsteking van het neusslijmvlies, waardoor de groei van poliepen wordt geremd en de klachten afnemen. Voorbeelden van sprays met corticosteroïden zijn Flixonase® (fluticason) of Nasonex® (mometason). Soms is een operatie nodig voor verwijdering van de neuspoliep.

Alternatieve middelen tegen snurken

Mochten bovenstaande medicijnen tegen snurken jou niet genoeg verlichting geven, of heb je het gevoel dat je een extra hulpmiddel nodig hebt, kun je altijd het gebruik van een anti snurk middel overwegen. Misschien zijn er nog middelen die je niet hebt gebruikt, maar die jou toch verlichting kunnen geven. Een voorbeeld van een zeer effectief middel tegen snurken is een zogenaamd Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ook wel een anti snurkbeugel genoemd. Dit is een bitje dat je ’s nachts draagt en dat je onderkaak lichtjes naar voren dwingt. Hierdoor wordt de luchtweg opengehouden en verdwijnen snurkklachten als sneeuw voor de zon. Hier kun je meer lezen over de werking van een MRA.

Anti snurkbeugel als aanvulling op medicijnen tegen snurken

Naast het aanschaffen van een anti snurk middel, kun je nog meer dingen doen om je snurkklachten tegen te gaan. Lees hier meer over bepaalde oefeningen tegen snurken die je kunt doen om je mond- en keelspieren te versterken. Dit voorkomt dat ze gaan hangen gedurende de nacht en je luchtweg blokkeren. Ook zou je kunnen overwegen gezonde aanpassingen in je levensstijl te doen. Zo zijn overgewicht en roken twee belangrijke veroorzakers van snurkklachten.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] snurkbeugels, neusspreiders en tongstabilisators waar je je heil in kunt zoeken, maar daarnaast ook medicijnen en natuurlijk de welbekende anti snurk sprays. In dit artikel gaan we dieper in op één van deze […]

Reacties zijn gesloten.