Snurken tegengaan doe je zo: 5 nuttige tips tegen snurkklachten

Snurk jij? Of heb jij geregeld last van een snurkende partner? Dan kun je waarschijnlijk beamen dat snurkgedrag een bron van ergernis kan zijn binnen een relatie. De geluidsoverlast die snurkers veroorzaken kan voor slaaptekort en irritaties zorgen bij partners. Vaak zijn het dan ook de partners die snurkers aansporen om iets aan hun snurkgedrag te doen. Snurken tegengaan is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat voor de één werkt, werkt niet altijd voor de ander. In dit artikel gaan wij je helpen je snurkprobleem op te lossen door middel van 5 nuttige tips.

Snurken tegengaan

Wat zijn mogelijke oorzaken van snurkklachten?

Er zijn verschillende redenen waardoor snurkgedrag de kop op kan steken. Hieronder zetten we de meest voorkomende op een rijtje:

  • Verslapte spieren in het mond- en keelgebied. Als je spieren in de mond en keel ernstig verslapt zijn, gaan ze hangen tijdens de slaap. Hierdoor bestaat er kans op een (gedeeltelijke) blokkade van de luchtweg. Het gevolg hiervan is dat lucht minder ruimte heeft en zich door een nauwe opening moet persen. Hierbij ontstaan trillingen van het keelweefsel, die het snurkgeluid veroorzaken. Het kan zijn dat je van nature slappere spieren hebt, maar ook zaken als ouderdom, alcoholgebruik, bepaalde medicatie of oververmoeidheid kunnen dit verergeren.
  • Verdikking van de keelwanden. Als jij last hebt van verdikte keelwanden, betekent dit dat ze de luchtweg nauwer maken en er trillingen ontstaan. Hierdoor ontstaat snurken. Redenen van een verdikking van het weefsel kunnen zijn: roken, overgewicht en opkomend maagzuur door een breuk in het middenrif.
  • Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig. Hiermee heb je meer kans op een blokkade van de luchtweg in de keelholte, wat snurken veroorzaakt.
  • Verstopte neus of blokkades in het neusgebied. Dit kan een tijdelijke oorzaak hebben, zoals een verkoudheid of allergische reactie. Ook kan de anatomie van de neus (scheef neustussenschot, platte neus) hier de oorzaak van zijn. Soms kampen mensen met gezwollen neusslijmvlies of neuspoliepen, die de doorgang van lucht belemmeren. Het gevolg van een bemoeilijkte neusademhaling is dat er een geforceerde mondademhaling plaatsvindt. Dit resulteert in een zuigend effect op de keel, wat trillingen veroorzaakt, ofwel het snurkgeluid.
  • Vergrote keel- en/of neusamandel. Dit is bij kinderen meestal de oorzaak van snurkklachten.

Snurken tegengaan: 5 nuttige tips

1. Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is één van de effectiefste anti snurk middelen, omdat het de meest voorkomende oorzaak van snurken aanpakt: een blokkade van de luchtweg in het keelgebied. Het helpt snurken tegengaan door de onderkaak iets naar voren dwingen en er op die manier voor zorgen dat de luchtstroom in de keelholte niet wordt onderbroken. De wetenschappelijke benaming van een anti snurkbeugel is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

Snurken tegengaan anti snurkbeugel

De werking van een MRA is uitgebreid onderzocht en effectief bewezen door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information (NCBI). Zij hebben aangetoond dat een MRA of anti snurkbeugel effectief is in 90% van de gevallen en daarmee dus een zeer effectieve behandeling tegen snurken.

Let er bij de aanschaf van een MRA op dat de beugel op maat te maken is en daarmee perfect op je gebit aansluit. Dit bevordert de werking en is daarnaast een stuk comfortabeler. Een voorbeeld van een effectieve en voordelige anti snurkbeugel op maat is Mr. Anti Snurk (€27,95). Je kunt deze beugel eenvoudig thuis zelf op maat maken.

2. Anti snurk kussen

Vaak snurken mensen erger als ze op hun rug slapen. Dit komt doordat er in die houding een grotere kans is op een blokkade van de keelholte, zeker als je last hebt van verslapte spieren of een lang en slap zachte gehemelte en huig. Slapen op de zij is voor veel snurkers dan ook een uitkomst. Helaas is dit vaak lastig te realiseren, en daarom zijn er speciale anti snurk kussens ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen. Ze corrigeren je slaaphouding en zorgen ervoor dat je hoofd gemakkelijk in één positie gehouden kan worden. Anti snurk kussens zijn beschikbaar in vele soorten en maten, waardoor je kunt kiezen voor het perfecte kussen voor jouw voorkeur. In dit artikel hadden we het al over verschillende anti snurk kussens die verkrijgbaar zijn.

Snurken tegengaan met anti snurk kussen

Op de crowdfundingsite Kickstarter is een nieuw soort anti snurk kussen te vinden, het zogenaamde ‘smart pillow’, genaamd ZEEQ. Dit kussen staat bol van moderne technologie om je te helpen een betere nachtrust te krijgen. Je kunt het kussen koppelen aan de meegeleverde app, en hiermee kun je bijvoorbeeld muziek luisteren (er zijn maarliefst 8 speakers ingebouwd), die je partner niet hoort. Verder kun je je alarm zetten en kan je slaapcyclus gemeten worden. Voor snurkers is er ook een speciale functie. De ingebouwde microfoon kan precies horen wanneer en hoe hard je snurkt, en kan er via de trilfunctie voor zorgen dat je een andere houding aanneemt en zo dus snurken tegengaan. Neem een kijkje op de website van Kickstarter voor meer informatie over dit ‘slimme kussen’.

3. Neusspreider

Een neusspreider is speciaal ontwikkeld voor mensen die snurken doordat ze last hebben van een bemoeilijkte neusademhaling. Het bestaat uit twee buisjes die je in je neusgaten inbrengt en die deze verwijden. Op die manier heeft lucht meer doorgang en zal je neusademhaling verbeteren. Als gevolg hiervan stopt de geforceerde mondademhaling en zullen snurkklachten dus ook verdwijnen. De buisjes zijn gemaakt van soepel materiaal en zijn daardoor comfortabel in gebruik. Ook sporters maken wel eens gebruik van neusspreiders voor een betere ademhaling. Kortom, als jij snurkt en moeite hebt met ademen door de neus, kan een neusspreider jou misschien helpen. Altijd het proberen waard!

Dr. Breathe Well neusspreider

4. Oefeningen

De Braziliaanse professor Geraldo Lorenzi-Filho heeft aangetoond dat het doen van oefeningen tegen snurken de kans op snurken aanzienlijk kan verkleinen. Door driemaal daags specifieke mondoefeningen uit te voeren train je je spieren, waardoor deze ’s nachts minder gaan hangen en dus ook je luchtweg niet langer blokkeren.

De proefpersonen moesten 6 verschillende oefeningen uitvoeren. De resultaten van het onderzoek hebben uitgewezen dat de oefeningen snurken tegengaan: na 3 maanden nam de frequentie van snurken bij de proefpersonen met 36% af en de totale snurkkracht met 59%. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift CHEST. De 6 oefeningen die de patiënten dagelijks uit moesten voeren zijn:

Snurken tegengaan met oefeningen tegen snurken

  1. Het puntje van de tong tegen het gehemelte duwen en van daar de tong naar achteren schuiven (20x)
  2. De hele tong aanzuigen tegen het gehemelte (20x)
  3. De achterkant van de tong tegen de bodem van de mond drukken terwijl het puntje van de tong tegen de ondertanden ligt (20x)
  4. Het zachte gehemelte en de huig heffen alsof je de klinker “aa” zegt (20x)
  5. Duw met je wijsvinger je wangspier van je tanden weg (elke kant 10x)
  6. Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til je tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder je wangspieren aan te spannen.

Voer deze oefeningen driemaal daags uit en na drie maanden zul je het verschil merken!

5. Gezonder leven

Een snurkvrij leven bereiken, betekent vaak aanpassingen doen in je levensstijl. Er zijn namelijk verschillende dingen die je zelf kunt doen om je snurkklachten te verminderen.

  • Afvallen. Eén van de meest voorkomende oorzaken van snurken is overgewicht. Vooral vet dat zich ophoopt rond de keel en nek is hier debet aan. Overtollig vet in dat gebied zorgt namelijk voor een verdikking van de keelwanden, met als gevolg een vernauwing van de luchtweg. Hierdoor is er minder ruimte voor lucht om zich te verplaatsen. Tijdens de ademhaling zorgt dit voor trillingen van het keelweefsel, die het snurkgeluid veroorzaken. Als je afvalt, zullen snurkklachten vaak dus ook als sneeuw voor de zon verdwijnen. Meet jezelf een gezond voedingspatroon aan en ga sporten om verlost te raken van overtollige kilo’s.

Snurken tegengaan afvallen

  • Stoppen met roken. Roken is naast overgewicht een zeer grote veroorzaker van snurkklachten. Roken irriteert namelijk de slijmvliezen en luchtwegen, waardoor deze kunnen opzwellen. Ook kunnen er kleine ontstekingen ontstaan. Als gevolg hiervan ontstaan er vernauwingen en verdikkingen van het keelweefsel, waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt. Dit veroorzaakt snurkklachten. Stoppen met roken zal snurken tegengaan en is dus zeker de moeite waard, ook al kost het mensen vaak veel moeite. Je zult er echter vele andere gezondheidsvoordelen voor terugkrijgen!
  • Je alcoholinname verminderen. Eén van de bijwerkingen van alcohol is de spierverslappende werking. Als je alcohol nuttigt voor het slapengaan, zal dit dus ook invloed hebben op je keel- en mondspieren. Deze zullen meer gaan hangen, waardoor er een grotere kans is op een blokkade van de luchtweg. Hierdoor ontstaat snurken. Geen alcohol drinken voor het slapengaan kan snurken tegengaan. Probeer ten minste 2 tot 4 uur geen alcoholische dranken te nuttigen, maar liever zelfs meer.
1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] schreven we al een artikel met tips tegen snurken, waarbij we onder andere de werking van een anti snurkbeugel (90% slagingskans), anti snurk kussen […]

Reacties zijn gesloten.