10 hulpmiddelen tegen snurken: welke zijn écht effectief?

Zoals vele snurkers waarschijnlijk zullen beamen, is snurken een zeer hardnekkig probleem. Vaak worden snurkklachten uitgelokt door een combinatie van verschillende factoren. Dit maakt het oplossen van snurkgedrag extra ingewikkeld. Een groot deel van de oplossingen en tips die op internet te vinden zijn, zijn daarom niet voor iedereen bruikbaar. Gelukkig bestaan er verschillende hulpmiddelen tegen snurken die je kunnen helpen bij het oplossen van je snurkprobleem. Hieronder zetten we 10 hulpmiddelen tegen snurken op een rij en geven wij aan of ze ook daadwerkelijk effectief zijn of niet.

Hulpmiddelen tegen snurken voor snurkers en partners

10 hulpmiddelen tegen snurken:

1. Neusspreider tegen snurken

Als jij een typische neussnurker bent, dat wil zeggen, als een bemoeilijkte neusademhaling de oorzaak van jouw snurkklachten is, dan zou je baat kunnen hebben bij het gebruik van een neusspreider. Dit is een apparaatje dat bestaat uit twee buisjes of ringetjes die je in de neusgaten inbrengt, waardoor deze worden verwijd. Tevens voorkomt het dat de neusvleugels tijdens de slaap dichtklappen. Snurkers die kampen met bijvoorbeeld een verkoudheid, allergische reactie of een afwijkend neustussenschot kunnen hier baat bij hebben. Door het gebruik van een neusspreider zal je neusademhaling drastisch verbeteren en zullen je snurkklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Sommige snurkers gebruiken een neusspreider als aanvulling op orale hulpmiddelen tegen snurken.

Hulpmiddelen tegen snurken: neusspreider

Conclusie: Een neusspreider tegen snurken kan neussnurkers helpen om beter door de neus te ademen, en hierdoor het snurken te verminderen. Als je echter snurkt door een probleem in de keelholte, dan zul je een ander (oraal) anti snurk middel moeten gebruiken voor betere resultaten.

2. Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is een voorbeeld van een oraal middel dat door veel snurkers wordt gebruikt. En met een goede reden: een anti snurkbeugel is één van de effectiefste hulpmiddelen tegen snurken die er bestaan. Het wordt daarom ook door KNO-artsen aangeraden als voorkeursbehandeling tegen snurken.

Waarom is een anti snurkbeugel nu zo effectief? Dat komt omdat het middel snurkklachten bij de oorsprong aanpakt. Het is een bitje dat de onderkaak tijdens de slaap naar voren houdt, wat de meest voorkomende oorzaak van snurken voorkomt: een blokkade van de keelholte door naar achter zakkende weefsels. Kortom, tijdens het dragen van de anti snurkbeugel blijft de keelholte volledig open en vrij, waardoor snurken wordt voorkomen.

Hulpmiddelen tegen snurken: de anti snurkbeugel

Wetenschappelijk bewijs

In de medische wereld noemt met een anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat: het verplaatst (repositie) immers de onderkaak (mandibula). De werking van de anti snurkbeugel is wetenschappelijk effectief bewezen door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information. Hun onderzoek heeft uitgewezen dat een anti snurkbeugel een effectief middel voor 90% van de snurkers is. Zelfs een vervolgonderzoek van 10 jaar later laat zien dat een MRA nog steeds wordt gedragen door het overgrote merendeel van de snurkers.

Het effectiefst is een anti snurkbeugel op maat, omdat deze comfortabeler is en zijn werk beter kan doen. Je kunt een anti snurkbeugel op maat op verschillende manieren aanschaffen: op medische gronden in nauwe samenwerking tussen arts, slaapcentrum en tandarts. Vaak is dit echter een duur en tijdrovend proces. Je hebt ook de optie om je beugel bij een speciale kliniek aan te laten meten. Ook dit is vaak erg duur. De derde optie is het snelst, eenvoudigst en goedkoopst: het online aanschaffen van een anti snurkbeugel. Er bestaan verschillende websites waar je dit kunt doen. Een aanbieder met zeer veel positieve klantervaringen en reviews is Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95 en heeft een niet goed, geld terug garantie van 7 dagen. Je kunt de beugel op de officiële website van Mr. Anti Snurk bestellen.

Conclusie: De anti snurkbeugel is voor 90% van de snurkers een effectieve oplossing tegen snurken. Een anti snurkbeugel op maat is de beste optie.

3. Tongstabilisator tegen snurken

Ook een tongstabilisator is een voorbeeld van een oraal hulpmiddel tegen snurken. Het is ontwikkeld voor mensen die kampen met een extreem slappe tongspier, waardoor de tong richting de keelholte valt tijdens de slaap. Hierdoor wordt de luchtweg geblokkeerd en ontstaan snurkklachten.

Een tongstabilisator houdt de tong tijdens het dragen naar voren door middel van een zuigende werking, en voorkomt hiermee het naar achteren vallen van de tong. Je dient de tong in het apparaatje te plaatsen en een licht vacuüm te creëren door in de ballon te knijpen. Je tong blijft nu op zijn plek en zal geen belemmering van de luchtweg kunnen veroorzaken.

Hulpmiddelen tegen snurken: tongstabilisator

Een tongstabilisator is gemaakt van zacht en comfortabel medisch siliconen. Toch is het voor de meeste snurkers erg wennen om te slapen met een tongstabilisator en wordt het gebruik ervan over het algemeen als onprettig ervaren. Ook kunnen er bijwerkingen plaatsvinden, zoals overmatige speekselproductie en een vervelend gevoel in tong, hoewel deze meestal vanzelf over gaan. Het merendeel van de gebruikers stapt daarom over op één van de alternatieve hulpmiddelen tegen snurken.

Tongstabilisators zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €34,50 bij verschillende webshops.

Conclusie: Een tongstabilisator kan een effectief hulpmiddel tegen snurken zijn voor snurkers die kampen met een naar achter vallende tong. Doordat het gebruik echter vrij onaangenaam is, stoppen veel mensen al snel met het gebruik van de tongstabilisator. Maar als jij geen ongemak ervaart, zou het een mogelijke oplossing voor jouw snurkprobleem kunnen zijn.

4. CPAP-masker

Een CPAP-masker is een beademingsmasker dat is aangesloten op een buis en luchtpomp. CPAP staat voor continuous positive airway pressure: er wordt bij de drager een constante luchtstroom aangevoerd die voorkomt dat de luchtweg dichtklapt.

Een CPAP-masker is de voorkeursbehandeling voor mensen die lijden aan het slaapapneusyndroom. Bij slaapapneu vindt er op bepaalde momenten tijdens de slaap een volledige luchtwegobstructie plaats met een ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling als gevolg. Deze ademstilstanden kunnen variëren van 15 tot 30 seconden, of soms zelfs meer. Na een tijdje geven de hersenen het lichaam een signaal om wakker te worden en weer adem te halen, wat vaak schokkend en happend naar adem gebeurt.

Het gebruik van een CPAP-masker zorgt ervoor dat de luchtwegen constant open blijven staan, waardoor er geen adenmstops plaatsvinden. Een CPAP-masker is echter ook een zeer effectieve remedie tegen snurken. Het voorkomt immers de oorzaak van snurkgedrag.

Hulpmiddelen tegen snurken: CPAP-masker

Het nadeel van een CPAP-masker is dat het een zeer ingrijpende oplossing is. Ten eerste is het oncomfortabel om te slapen met een masker en slang. Het beperkt in grote mate je bewegingsvrijheid. Daarnaast vinden er niet zelden bijwerkingen plaats, zoals neusverkoudheid, bijholteontstekingen, maskerdrukplekken, tijdelijk spierpijn op de borst en winderigheid door het inslikken van lucht. Ook de prijs is een nadeel: vaak kost een machine rond de €600.

Conclusie: Een CPAP-masker is een zeer effectief hulpmiddel tegen snurken. Omdat het echtere een duur en ingrijpend middel is, is het voor de meeste (reguliere) snurkers de moeite waard om eerst andere hulpmiddelen tegen snurken uit te proberen.

Minder effectieve hulpmiddelen tegen snurken:

Hieronder zetten we een aantal hulpmiddelen tegen snurken op een rij die minder effectief zijn dan bovenstaande hulpmiddelen of waarvan het effect te verwaarlozen is. Niet iedereen is echter hetzelfde, dus als jij denkt dat één van deze middelen jou kan helpen, moet je dat natuurlijk zeker proberen!

5. Anti snurk spray

Anti snurk spray is een hulpmiddel tegen snurken dat voor een klein deel van de snurkers effectief is. Vaak kunnen ze echter niet tegen ernstige snurkklachten opwerken. Anti snurk keelspray smeert de keel, waardoor er minder trillingen van weefsels plaatsvinden en de kans op snurken wordt verkleind. Anti snurk neussprays verbeteren de neusademhaling, waardoor snurken door een verstopte neus vermindert. Helaas helpen anti snurk sprays vaak alleen lichte snurkers en slechts gedurende enkele uren.

Hulpmiddelen tegen snurken: anti snurk spray

6. Anti snurk kussen

Een anti snurk kussen is bedoeld om de slaaphouding van de snurker te corrigeren, om zo een luchtwegblokkade te voorkomen. De bedoeling is om ruimte tussen de slijmvliezen te creëren en zodoende te zorgen voor een optimale ademhaling zonder snurkgeluiden. Vaak zijn anti snurk kussens echter niet heel effectief, omdat snurkers tijdens de slaap tegen de gedwongen houding ingaan.

Hulpmiddelen tegen snurken: anti snurk kussen

7. Neuspleisters tegen snurken

Neuspleisters werken volgens hetzelfde principe als een neusspreider, maar werken vanaf de buitenkant van de neus. Het zijn stugge pleisters, vaak met een spalkje, die je aanbrengt op de neusbrug en die ervoor zorgen dat de neusgaten open blijven staan tijdens de slaap. Helaas werken neuspleisters een stuk minder goed dan neusspreiders en is het gebruik ervan dus niet aan te raden. Voor zeer lichte neussnurkers zouden ze een optie kunnen zijn, maar het is dan een stuk voordeliger om eenmaal een neusspreider aan te schaffen die je steeds opnieuw kunt gebruiken.

Hulpmiddelen tegen snurken: neusstrips

8. Keelstrips tegen snurken

Keelstrips breng je vóór het slapengaan in en deze smelten binnen ongeveer een minuut door de warmte. De oliën en andere werkzame stoffen die hierdoor vrijkomen, smeren en verzachten de keel en voorkomen, net als anti snurk keelsprays, trillingen van de keelweefsels. Keelstrips zijn weliswaar iets krachtiger dan keelsprays, maar zullen hevige snurkers niet helpen bij het oplossen van hun snurkklachten.

Hulpmiddelen tegen snurken: keelstrips

9. Anti snurk hoofdband

Een hoofdband tegen snurken is met name bedoeld voor snurkers die slapen met open mond. De band stabiliseert de kaken en houdt de mond gesloten, waardoor snurkklachten veroorzaakt door een negatieve druk in de keel zouden stoppen. Het nadeel aan het gebruik van een anti snurk hoofdband is dat hij door veel gebruikers als beklemmend ervaren wordt, zeker als de neusademhaling niet optimaal is. Het is daarom ook een middel dat zelden op de lange termijn wordt gebruikt. Sommige experts beweren zelfs dat een anti snurk hoofdband meer kwaad doet dan goed, omdat door veelvuldig gebruik de mond- en keelspieren zouden verslappen.

Hulpmiddelen tegen snurken: anti snurk hoofdband

10. Anti snurk armband

Het anti snurk armband, ook wel anti snurk horloge genoemd, draag je tijdens de nacht om je pols. De armband kan door middel van sensoren snurkgeluiden detecteren. Bij drie opeenvolgende snurkgeluiden (al verschilt dit waarschijnlijk per horloge) wordt er via de elektroden een klein schokje afgegeven. Hierdoor zou de snurker van slaaphouding veranderen en het snurken ophouden. Ervaringen met de anti snurk armband zijn echter overwegend negatief. Ten eerste verstoren ze de slaap van de snurker en geven de horloges ook bij bepaalde omgevingsgeluiden schokjes af. Ook zul je met je arm boven de dekens moeten slapen. Het is slechts een symptoombestrijder die zelfs die taak eigenlijk niet goed uitvoert.

Hulpmiddelen tegen snurken: anti snurk armband of horloge

Meer lezen?

Kijk hier voor anti snurk middelen!