Grootmoeders tips tegen snurken

Grootmoeders tips tegen snurken – wat werkt er wel?

Je wordt vast helemaal gek van dat gesnurk naast je, of nog erger, je houdt degene naast je wakker met jouw eigen gesnurk. Maar geen zorgen, oma weet raad! Gelukkig heb ik een hele moderne oma die dus niet met allerlei Enkhuizer Almanak adviesjes komt. Je kent ze vast wel, snij een ui en knoflook, gorgelen met pepermunt, zout water door de neus, honing in de keel, geklaarde boter door de neus (gadver!), kopje brandnetel thee etc. etc.

Het staat je natuurlijk volledig vrij bovenstaande tips te gebruiken, baat het niet dan schaadt het niet. Maar voor 99% van de mensen zal het niks uithalen. Wat helpt dan wel? Zoals gezegd, ze is modern dus mijn grootmoeders tips tegen snurken bestaan uit middelen tegen snurken waarvan bewezen is dat ze helpen. Hieronder de 3 beste tips:

Tip 1: breng de onderkaak naar voren met een beugel of bitje

De meest voorkomende reden van snurken is dat het zachte gedeelte van het gehemelte (gebied van de huig/keel) de luchtweg belemmert. Tijdens het slapen verslappen je spieren zich namelijk en kan de onderkaak naar achteren of beneden zakken. Hierdoor kan de lucht er niet meer langs en gaat dit het zachte gehemelte trillen, deze trillingen veroorzaken het snurkgeluid.

Een beugel of bitje zorgt ervoor dat je onderkaak naar voren wordt gehouden tijdens het slapen. Hierdoor blijft de luchtweg vrij en stop je met snurken. Op onderstaande afbeelding staat schematisch weergegeven hoe een beugel of bitje snurken tegen gaat:

Werking snurkbeugek

Waar te koop? Het beste is om een beugel aan te laten meten, dit is echter zeer duur (tot wel 1000 Euro) en wordt niet vergoedt door de ziektekostenverzekering. Geen zin om zoveel geld uit te geven? Dat is gelukkig ook niet nodig,  er zijn veel betaalbaardere opties.

Er zijn namelijk verscheidene anti snurk beugels beschikbaar die je zelf op maat kunt maken of kunt afstellen. Ook hier zijn er enorme prijsverschillen te vinden, maar voor rond de 30 Euro kun je al een goede beugel vinden. Een bekend Nederlands merk is Mr. Anti Snurk dat door vele webshops wordt verkocht. Mr. Anti Snurk is onder te koop bij snurken.nu, drogist.nl, drogisterij.net, deonlinedrogist.nl, plein.nl, slaapwijzer.net, etos.nl, bol.com en natuurlijk via hun eigen website mrantisnurk.nl.

Tip 2: zorg voor een goede lucht doorstroom in je neus

Een ander veel voorkomende reden van snurken is dat de luchtwegen in de neus gehinderd worden. Ofwel, de lucht kan niet goed door de neus en die gaat trillen. Hier bestaan verscheidene oplossingen voor zoals de neusspreider, neuspleister en neusclip. Hierbij heeft de neusspreider de voorkeur vanwege het draagcomfort t.ov. de clip en het werkt beter dan neuspleisters, plus neuspleisters moet je steeds vervangen.

Dan is zijn er nog twee soorten neusspreiders: sport-neusspreiders en anti-snurk neusspreiders. Uiteraard moet je de anti-snurk neusspreider hebben. Hiervan heb je weer twee verschillende types: buisjes en vleugels. De buisjes worden over het algemeen als comfortabeler ervaren. Belangrijk is dat de buisjes niet te slap zijn en ze je neusgaten goed openhouden. Bijkomend voordeel van de neusspreider is dat je meer zuurstof binnen krijgt, wat de nachtrust ten goede komt.

Waar te koop? De neusspreiders worden verkocht in verschillende vormen, materialen en maten. Handigste is om een merk te kiezen dat je direct verschillende maten stuurt zodat jouw maat er direct bij zit. Een goed merk van Nederlandse bodem is Dr. Breathe Well en is onder andere te koop bij: deonlinedrogist.nl, snurken.nl, gezondheidswinkelbroeders.nl, bol.com en ook direct via hun eigen website.

dr breathe well anti snurk pakket verpakking voorkant witte achtergrond

Tip 3: sluit je af voor het snurkgeluid

Mochten de voorgaande opties geen soelaas hebben geboden dan is er altijd nog de optie om het snurkgeluid te blokkeren. Hiermee bedoel ik niet dat je in aparte slaapkamers gaat liggen (alhoewel dit natuurlijk extreem effectief is) maar dat je gebruik maakt van oordoppen tegen snurken. Er zijn heel veel oordopjes te koop om geluid tegen te gaan, maar slechts enkele zijn echt effectief. Ieder mensenlichaam is natuurlijk anders, dus wat voor de één fantastisch zit is voor de ander niet te verdragen. Toch zijn er enkele oordoppen tegen snurken die door veel mensen als prettig en effectief worden beschouwd. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Alpine SleepSoft oordoppen, ze zijn iets prijziger dan andere oordopjes maar dempen enorm veel geluid. Een ander soort oordopjes dat prettig zit zijn de kneedbare oordopjes die zich dus aanpassen op jouw oor. De kneedbare oordopjes zitten fijn, sluiten volledig af maar hebben geen bijzondere dempingseigenschappen.

alpine sleepsoft anti snurk oordoppen

Waar te koop? Een goed overzicht van de verschillende soorten oordoppen tegen snurken vind je op deze website.