Anti snurk bitje: hét middel tegen snurken

Er bestaan tientallen middelen tegen snurken, maar misschien wel het effectiefste middel dat er bestaat is het zogenaamde anti snurk bitje, ook wel een anti snurkbeugel genoemd. In de medische wereld is dit middel beter bekend als een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Een anti snurk bitje is voor 90% van de snurkers een effectief anti snurk middel en wordt door dit hoge succespercentage ook door KNO-artsen aangeraden. Lees hieronder waarom een anti snurk bitje de beste oplossing tegen snurken is.

Anti snurk bitje

Anti snurk bitje

Voor wie is een anti snurk bitje geschikt?

Een anti snurk bitje helpt tegen snurken door uiteenlopende oorzaken en is daarom voor vrijwel alle snurkers geschikt.

De meest voorkomende oorzaak van snurken is een gedeeltelijke blokkade van de luchtweg in de keelholte, waardoor de luchtstroom wordt beïnvloedt. Hierdoor ontstaat er een onderdruk in de keel die trillingen van het keelweefsel veroorzaakt. Deze trillingen nemen wij waar als snurkgeluiden.

Anti snurk bitje tegen snurken

Bron: Wikipedia.org

Oorzaken van een blokkade in de luchtweg lopen uiteen. Vaak is de oorzaak een verslapping van de spieren in de keelholte, veroorzaakt door bijvoorbeeld ouder worden, alcohol, oververmoeidheid, slaapmedicatie of kalmerende middelen. Hierdoor zakken de onderkaak, tong en het zachte gehemelte tijdens de slaap naar achteren en ontstaat er een belemmering van de luchtweg.

Sommige snurkklachten worden veroorzaakt door een blokkade van de luchtweg in de neusholte, veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkoudheid, allergische reactie of neuspoliepen. De negatieve druk in de keel die hierdoor ontstaat kan ook de reden zijn voor snurkklachten.

Hoe werkt een anti snurk bitje?

Een anti snurk bitje is een mondprothese die de snurker ’s nachts draagt. Het bitje zorgt ervoor dat de onder- en bovenkaak boven elkaar blijven staan. Het dwingt de onderkaak dus lichtjes naar voren ten opzichte van de natuurlijke houding. Hierdoor blijven ook de tong en het zachte gehemelte op hun plek en wordt een belemmering van de luchtweg voorkomen.

Er bestaan vele verschillende soorten beugels, maar let er bij de aanschaf op dat je kiest voor een aangepaste beugel of een beugel die je zelf op maat kunt maken. Een beugel die perfect is aangesloten op je gebit, zal comfortabeler zijn om te dragen en een betere werking garanderen.

Werking van anti snurk bitje

Effectiviteit: wetenschappelijk onderzoek en gebruikservaringen

Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van een anti snurk bitje. Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information heeft een onderzoek uitgevoerd onder 134 proefpersonen, waarvan 96% kampte met ernstige snurkklachten. Tijdens het gebruik van een anti snurk bitje was dit slechts 2%.

Na ongeveer een jaar is het vervolgonderzoek uitgevoerd en bleek 86% van de proefpersonen het bitje nog steeds elke nacht te dragen. Concluderend kunnen we dus zeggen dat een anti snurk bitje een zeer effectieve oplossing tegen snurken is.

Op internet zijn vele ervaringen met de anti snurkbeugel te vinden, bijvoorbeeld op deze website.

Anti snurk bitje

Enkele voordelen van een anti snurk bitje:

  • Effectief in 90% van de gevallen
  • Comfortabel in gebruik: bewegingsvrijheid tijdens de slaap wordt behouden
  • Direct resultaat
  • Vrijwel geen onderhoud vereist – schoonspoelen met koud water is voldoende
  • Gemakkelijk mee te nemen op reis

Verkrijgbaarheid en prijs van een anti snurk bitje

Er zijn verschillende manieren om een anti snurk bitje aan te schaffen.

Ten eerste kun je een anti snurk bitje op maat laten maken door een professionele kliniek of bij de tandarts. Helaas zijn de kosten hiervoor zeer hoog en kunnen oplopen tot zo’n €700. In de meeste gevallen wordt het middel niet vergoed door je zorgverzekeraar, dus dit kan flink in de papieren lopen.

Gelukkig zijn er ook aanbieders op de online markt die goedkopere anti snurk bitjes aanbieden. In de meeste gevallen kun je deze bitjes zelf op maat maken. Sla standaard bitjes liever over, deze zullen nooit zo goed functioneren als beugels die zijn aangepast op je gebit. De aanpasbare bitjes werken in bijna alle gevallen met de ‘kook-en-bijt’ techniek. Dit houdt in dat je de beugel eerst zacht laat worden in heet water. Hierna kun je de beugel vormen naar je gebit. Als je hiermee klaar bent, laat je de beugel hard worden in koud water. Dit heeft hetzelfde resultaat als een professioneel op maat gemaakte beugel en is vele malen goedkoper.

Anti snurk bitje op maat maken

Er zijn al zelf aanpasbare beugels verkrijgbaar voor minder dan €30. Op de website van Mr. Anti Snurk kun je bijvoorbeeld een anti snurk bitje voor slechts €27,95 aanschaffen. Bij de ervaringen kunnen we lezen dat al vele Nederlanders en Belgen je zijn voorgegaan en veel verbetering hebben gemerkt. Het grote voordeel is dat Mr. Anti Snurk werkt met een niet goed, geld terug garantie. Als de beugel bij jou niet werkt, krijg je dus gewoon je geld terug.