Waarom snurken we en wat kunnen we ertegen doen?

Waarom snurken we? Het is een vraag die velen van ons bezighoudt. Veel mensen schamen zich voor hun snurkklachten. Als je met regelmaat van je partner te horen krijgt dat je tijdens je slaap vervelende geluiden produceert, is dit natuurlijk niet echt goed voor je zelfvertrouwen. Vanuit het gezichtspunt van partners is hun commentaar echter zeer begrijpelijk. Het is erg frustrerend om nacht na nacht niet te kunnen slapen door aanhoudende geluidsoverlast. Het probleem bij het oplossen van snurkklachten is dat snurkers vaak niet weten waar hun gesnurk vandaan komt. Soms denken ze zelfs dat er niets aan te doen is, maar dat is niet waar.

Waarom snurken we?

In dit artikel gaan we allereerst verder in op de achterliggende redenen van snurken en beantwoorden we de vraag: waarom snurken we? Ook zetten we een aantal oplossingen voor je op een rij. Lees dus gauw verder en los je snurkprobleem voor eens en altijd op!

Wat is snurken?

Snurken is het zagende of brommende geluid dat door sommige mensen bij het ademhalen tijdens de slaap wordt geproduceerd. Dit geluid ontstaat wanneer de luchtstroom wordt geblokkeerd door een vernauwing in de keel of neus. Bij de meeste mensen betreft het een vernauwing achter de huig (de overgang van de neus- naar keelholte) of het gebied in de keelholte achter de tong. Bij sommige mensen komt het echter voor dat hun neusholte te nauw is, waardoor er een forceerde mondademhaling plaatsvindt.

Waarom snurken we - doorsnede neus, keel, mond

Het gevolg van bovenstaande vernauwingen is dat er bij het inademen veel kracht moet worden gezet en er een druk in de keel ontstaat. Hierdoor worden het zachte gehemelte, de huig, tong en keelwanden naar elkaar toegezogen. Dit zorgt voor het ontstaan van trillingen, als een soort leeglopen van een ballon. Deze trillingen veroorzaken het vervelende snurkgeluid.

 

Waarom snurken we?

Nu we weten wat snurken precies is, kunnen we dieper ingaan op de vraag waarom we eigenlijk snurken. Beter gezegd: waarom bepaalde blokkades en vernauwingen plaatsvinden tijdens de ademhaling. Helaas is er niet één oorzaak aan te wijzen, maar gaat het om verschillende mogelijke oorzaken of zelfs een combinatie van meerdere. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

Waarom snurken we?

  • Verslapte spieren in het keel- en mondgebied. Sommige mensen hebben last van extreme verslapping van de spieren tijdens de slaap. Het kan zijn dat je hier van nature last van hebt, maar het neemt ook toe naarmate we ouder worden. Daarnaast kunnen oververmoeidheid, alcohol en bepaalde (slaap)medicatie en kalmeringstabletten dit probleem verergeren.
  • Verdikt keelweefsel. Sommige mensen hebben last van verdikte keelwanden, veroorzaakt door bijvoorbeeld roken, overgewicht of aanhoudend brandend maagzuur. Dit zorgt voor een vernauwing van de luchtweg, wat kan resulteren in snurkklachten.
  • Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig. Bij mensen die hier last van hebben, zakken het gehemelte en de huig verder naar achteren dan bij de gemiddelte persoon en blokkeren zo de luchtwegen tijdens de slaap.
  • Verstopte neusdoorgang. Dit kan een tijdelijke reden hebben, zoals een verkoudheid of allergische reactie. Soms zijn neuspoliepen, een scheef neustussenschot of zwelling van het neusslijmvlies de oorzaak. Het gevolg van deze blokkade is een geforceerde mondademhaling. De negatieve druk hiervan veroorzaakt snurken.
  • Vergrote keel- en/of neusamandel: dit is vooral bij kinderen de oorzaak voor snurken.

Oplossingen tegen snurken

Snurkbeugel

Een anti snurkbeugel, officeel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), is een zeer effectief anti snurk middel, omdat het de oorzaak direct aanpakt. Het is een soort bitje dat je ’s nachts in je mond draagt. Een snurkbeugel zorgt ervoor dat je onderkaak in positie blijft of zelfs iets naar voren wordt gedwongen. Hierdoor houdt het de luchtweg vrij en zal snurken worden voorkomen. Een snurkbeugel is effectief in 90% van de gevallen en de werking is wetenschappelijk aangetoond door het NCBI. Bij aanschaf van een snurkbeugel zullen je klachten dus vrijwel zeker als sneeuw voor de zon verdwijnen. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van een MRA.

Waarom snurken we - snurkbeugel

Neusspreider

In het geval van een geblokkeerde neusingang kan een neusspreider verlichting geven. Een neusspreider bestaat uit twee buisjes, verbonden met een bruggetje, die je in je neusgaten inbrengt. Het zorgt ervoor dat je neusademhaling verbetert, waardoor er geen geforceerde mondademhaling meer plaatsvindt. Hierdoor zal snurken in sommige gevallen voorkomen kunnen worden. Een neusspreider zal echter geen effect hebben bij mensen die last hebben van een blokkade van de luchtwegen in het mond- en/of keelgebied.

Dr. Breathe Well neusspreider

Oefeningen

Zoals hierboven vermeld, zorgt verslapping van de spieren bij veel mensen voor snurkklachten. Het kan helpen om dagelijks oefeningen te doen om je spieren in de mond en keel te versterken, waardoor ze minder gaan hangen en snurken wordt beperkt. Lees hier meer over oefeningen die je kunnen helpen bij het oplossen van snurkklachten. Belangrijk is om de oefeningen consequent uit te voeren.

Waarom snurken we - oefeningen tegen snurken

Bron: Oddnaari.in

Afvallen

Om je snurkprobleem aan te pakken, kan het slim zijn om een aantal veranderingen in je levensstijl toe te passen. Een belangrijke verandering is het verliezen van overtollige kilo’s. Overgewicht is één van de belangrijkste redenen van snurken. Dit komt doordat vet zich vaak ophoopt rond de nek en keel, vooral bij mannen. Dit zorgt voor een verdikking van de keelwanden waar we het eerder over hadden. Hierdoor heeft lucht minder ruimte. Je ontdoen van dit overtollige vet kan dus zorgen voor een betere ademhaling en dus ook minder snurkklachten.

Stoppen met roken

Roken irriteert de luchtwegen en slijmvliezen, waardoor deze kunnen opzwellen. Hierdoor ontstaan vernauwingen in de neus en keel. Ook kan het zorgen voor een verdikking van de keelwanden. Dit alles heeft als gevolg dat ademhalen minder soepel gaat. Tijdens de slaap kan dat zich uiten in snurkklachten. Stoppen met roken zorgt ervoor dat de zwellingen afnemen en de ademhaling zal verbeteren. Snurken zal in veel gevallen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

We hopen dat je door dit artikel meer inzicht hebt gekregen met betrekking tot de vraag ‘waarom snurken we?’. We wensen je vanaf nu vele snurkvrije nachten!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] oplossing voor snurken. De anti snurkbeugels is met name effectief voor de zogenoemde “keel” snurker, dit wil zeggen degene die snurken doordat het zachte gedeelte van het gehemelte […]

Reacties zijn gesloten.