7 effectieve en weldadige huismiddeltjes tegen snurken

Snurken kan zorgen voor fikse problemen binnen relaties. Maar niet alleen partners kunnen te lijden hebben onder snurkgedrag: ook voor de snurker zelf is het geen pretje. Snurken kan namelijk de diepe slaap verstoren, waardoor vermoeidheid en andere kwaaltjes de kop op kunnen steken. Gelukkig bestaan er naast reguliere anti snurk middelen ook verschillende huismiddeltjes tegen snurken die soms effectief kunnen zijn tegen snurkklachten. Hieronder bespreken we 7 van deze middeltjes.

Huismiddeltjes tegen snurken

7 Huismiddeltjes tegen snurken:

1. Scherpe kruiden, ui en knoflook

Een bekende veroorzaker van snurkklachten is het verkoudheidsvirus en dan met name een verstopte neus. Een belemmerde ademhaling door de neus kan leiden tot een geforceerde mondademhaling. Dit zorgt voor een negatieve druk in de keel die snurken kan veroorzaken.

Scherpe kruiden, ui en knoflook zijn effectieve huismiddeltjes tegen snurken als jouw snurkklachten worden veroorzaakt door een verstopte neus. Ze staan namelijk bekend om hun slijmoplossende werking die de luchtwegen heerlijk vrijmaakt. Een vrije ademhaling zal een einde maken aan jouw snurkklachten.

Probeer pittige kruiden, ui en knoflook aan je maaltijden toe te voegen. Ook nog een kleine tip van grootmoeder: snij een ui doormidden leg deze op je nachtkastje. Dit is een oud huismiddeltje tegen een verstopte neus, en kan daarom ook verlichting geven bij snurkklachten.

2. Zout & baking soda

Een mengsel van zout en baking soda kan je ook helpen bij het vrijmaken van je luchtwegen. Meng een kopje water op kamertemperatuur met een snufje baking soda en een halve theelepel zout. Breng dit mengsel in je neus in (met bijvoorbeeld een simpel spuitje) om deze schoon te spoelen en vrij te maken van slijm. Doe dit vlak voordat je naar bed gaat voor een optimaal effect.

Zout - huismiddeltjes tegen snurken

3. Pepermuntolie

Pepermuntolie is een etherische olie die uit de bladeren van pepermunt wordt gewonnen. Het is een krachtig middel en bevat onder andere antibacteriële en antivirale eigenschappen. De olie is op verschillende manieren te gebruiken om snurkklachten te bestrijden.

Ten eerste kun je een paar druppeltjes toevoegen aan een stoombadje. Stomen met pepermuntolie is zeer weldadig tegen snurkklachten, omdat het overtollig slijm oplost en de luchtwegen en holtes opent. Hierdoor kun je vrijer ademhalen en neemt de kans op snurken af.

Een andere manier om pepermuntolie te gebruiken is gorgelen met een glas water en een druppeltje olie. Dit verwijdert overtollig slijm uit de keel, dat kan zorgen voor trillende weefsels die de directe oorzaak zijn van snurkgeluiden. Gorgelen voordat je naar bed gaat zal de keel vrijmaken en opfrissen en de kans op snurken doen afnemen.

4. Thee met honing

Veel mensen nemen een slaapmutsje voordat ze naar bed gaat. Als jij kampt met snurkklachten kun je dit in het vervolg beter laten. Alcohol heeft namelijk een spierverslappende werking, waardoor de kans op snurken toeneemt. Probeer je slaapmutsje liever te vervangen door een kop warme thee met honing: dan vang je twee vliegen in één klap.

Bepaalde soorten thee kunnen je helpen bij het tegengaan van snurken. Een zeer bekende is brandnetelthee. Brandnetelthee is een natuurlijk antihistemine en kan hierdoor klachten door een allergische reactie oplossen. Denk hierbij aan een verstopte neus of een loopneus. Ook van muntthee wordt gezegd dat het kan helpen tegen snurken.

Honing kan werken als smeermiddel om trillingen van keelweefsels te voorkomen. Ook kan het geïrriteerde membranen kalmeren en een goede conditie van de keel bevorderen. Je kunt daarom ook een lepeltje pure honing eten voordat je gaat slapen.

5. Olijfolie

Olijfolie kan net als honing als smeermiddel voor de keel fungeren. Het verzacht de keelweefsels en houdt ze vochtig. Hiermee worden vibraties tegengegaan en wordt snurken voorkomen. Ook zorgt olijfolie ervoor dat de kans op zwellingen, die kunnen zorgen voor blokkades, afneemt. Om te profiteren van de werking van olijfolie is het slim om voordat je naar bed gaat twee tot drie kleine slokjes olijfolie te drinken. Eet of drink hierna niets meer en je zult zien dat je minder snurkt.

6. Geklaarde boter

Geklaarde boter is roomboter waar de vaste bestanddelen (zoals eiwitten en zouten) uit zijn gehaald met als doel de boter beter te kunnen verhitten. Het is gezonder dan normale boter. Zo bevat het cholesterolverlagende eigenschappen en is het weldadig voor de darmen en de huid. Ook kan geklaarde boter je helpen minder te snurken, vooral als je last hebt van een verstopte neus. Warm hiervoor een beetje boter op in de magnetron en gebruik een druppelbuisje om een paar druppels in je neusgaten in te brengen. Doe dit voor het slapengaan en bij het wakker worden. Na een aantal weken zul je verbetering merken.

Boter - huismiddeltjes tegen snurken

7. Anti snurk plant

De werking van de anti snurk plant is omstreden, maar we zetten hem toch in dit lijstje met huismiddeltjes tegen snurken onder het mom: baat het niet, dan schaadt het niet. We hebben het hier over de Bromelia Ananas, kortweg de ananasplant. Deze plant heeft een aantal bijzondere eigenschappen waarvan wordt gezegd dat het kan helpen snurkklachten te verminderen. Ten eerste geeft de plant ’s nachts zuurstof af in plaats van overdag. Dit betekent dat je met deze plant op je nachtkastje meer zuurstof binnen zult krijgen, waardoor je beter uitrust. Daarnaast verspreidt de plant een heerlijke luchtwegverwijdende geur én het enzym bromelaïne. Dit enzym zou ontstekingsremmend werken. Men zegt dat de combinatie van eigenschappen zal zorgen voor het verminderen van snurkklachten.

Extra steuntje nodig?

Soms kunnen bovenstaande huismiddeltjes tegen snurken niet genoeg doen. Vooral lichte snurkers kunnen er baat bij hebben, maar als jij kampt met ernstige snurkklachten is er misschien grover geschut nodig.

Mocht dit het geval zijn, dan zou je kunnen overwegen om een anti snurkbeugel aan te schaffen. Dit is een comfortabel en effectief middel om snurkklachten tegen te gaan. Een anti snurkbeugel pakt snurkklachten bij de bron aan: het voorkomt dat de onderkaak naar achteren kan vallen en de keelholte blokkeert. Hierdoor zal het snurken stoppen.

Anti snurkbeugel - huismiddeltjes tegen snurken

Een anti snurkbeugel, ook wel MRA (Mandibulair Repositie Apparaat), is wetenschappelijk getest en effectief bewezen door het NCBI: 90% van de snurkers heeft er baat bij. Een snurkbeugel op maat is het meest effectief, omdat deze beter aansluit en daardoor beter functioneert. Een voorbeeld van een voordelige, zeer goed beoordeelde anti snurkbeugel die je zelf op maat kunt maken is Mr. Anti Snurk.