Neuspleisters tegen snurken: effectief of niet?

Ruim de helft van de Nederlanders snurkt regelmatig. Een doorgewinterde snurker kan geluiden produceren tot wel 100 decibel, zo hard als een kettingzaag. Het is dus niet zo gek dat snurkers, en niet te vergeten hun partners, niets liever willen dan van hun vervelende probleem verlost raken. Er bestaan tientallen anti snurk middelen waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel bespreken we één van de vele middeltjes: neuspleisters. Helpen neuspleisters tegen snurken?

Neuspleisters tegen snurken

Wat doen neuspleisters tegen snurken?

Oorzaken van snurken

Alhoewel snurken meestal wordt veroorzaakt door een blokkade in het keelgebied, zijn er ook mensen die snurken door een geblokkeerde of nauwe neusingang. In het eerste geval wordt de blokkade veroorzaakt door verslapte spieren en zachte delen van de mond en keel. Deze gaan tijdens de slaap hangen en blokkeren zodoende de luchtweg. Neussnurkers leiden daarentegen vaak aan een scheef tussenschot of een verstopte neus door bijvoorbeeld een allergie of verkoudheid. Het gevolg hiervan is dat er tijdens de slaap minder lucht via de neusgaten naar binnen komt en zij gedwongen door hun mond gaan ademhalen. Dit veroorzaakt een negatieve druk achter in de keel, wat snurken kan veroorzaken.

Werking van neuspleisters tegen snurken

Neuspleisters helpen vooral mensen die in de laatste categorie vallen. Ze zijn te koop in vele (online) winkels en drogisterijen. De pleisters dienen op de neus aangebracht te worden ter hoogte van het midden van de neus, tot net boven de neusvleugels. Ze zijn stugger dan normale pleisters en hebben een grotere hechtkracht. Ze openen de neusgaten als een soort neusspreider, waardoor ademhalen via de neus gemakkelijker gaat en er meer lucht naar binnen kan. Hierdoor wordt voorkomen dat er tijdens de nacht ademhaling door de mond nodig is. De kans op snurken is dus kleiner.

Neuspleisters tegen snurken

Neuspleisters zijn gemaakt van flexibel, niet-irriterend materiaal dat sterk genoeg is om je neusvleugels gedurende de nacht open te houden. Ze zijn gemakkelijk te plaatsen en door het speciale materiaal kunnen ze tijdens je slaap wel tegen een stootje. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je ze tijdens het draaien en woelen kwijtraakt.

Werken neuspleisters tegen snurken?

Voor de meeste mensen zijn neuspleisters geen oplossing voor hun snurkklachten op lange termijn. Ze kunnen echter wel uitkomst bieden voor lichte snurkers die door een tijdelijke reden snurken, bijvoorbeeld een verkoudheid of allergie. In deze situatie kunnen neuspleisters als tijdelijk hulpmiddel worden gebruikt om ervoor te zorgen dat snurkers meer lucht krijgen tijdens de nacht.

Ademhaling door de neus - neuspleisters tegen snurken

Bron: Fr.wikihow.com

Voor mensen die door een permanente oorzaak snurken, zullen neuspleisters weinig effect hebben en zeker geen lange termijn oplossing zijn. In het geval van een scheef neustussenschot is een operatie vaak de enige oplossing. Neuspleisters zullen hier nooit tegenop kunnen werken. Ook voor mensen die niet snurken door nasale problemen maar door een geblokkeerde luchtweg in het keelgebied (door verslapte en hangende spieren en zacht weefsel in de mond en keel) zullen neuspleisters niet effectief zijn. Ze pakken namelijk het onderliggende probleem van snurken niet aan.

Conclusie

Neuspleisters zorgen bij een tijdelijk verstopte neus voor een betere neusademhaling. Dit komt een goede nachtrust – met minder snurkklachten – zeker ten goede. Bij tijdelijke snurkproblemen kunnen neuspleisters dus absoluut uitkomst bieden. Voor een oplossing op lange termijn is het echter aan te raden een andere oplossing te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld neuspleisters in combinatie met een ander, definitiever middel gebruiken. Hier kun je 5 eenvoudige tips tegen snurken lezen die ook op lange termijn effectief zijn. Voor mensen die snurken door verslapte spieren in de keel en mond is het daarnaast zeer aan te raden om naast neuspleisters een oraal anti snurk middel te gebruiken. Een zeer effectief middel is bijvoorbeeld een aan je gebit aangepaste anti snurkbeugel. Dit is een bitje dat je onderkaak iets naar voren dwingt, waardoor je luchtweg open blijft en snurken voorkomen wordt.

Wij wensen je vanaf nu 100% snurkvrije nachten!

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Neuspleisters werken volgens hetzelfde principe als een neusspreider, maar werken vanaf de buitenkant van de neus. Het zijn stugge pleisters, vaak met een spalkje, die je aanbrengt op de neusbrug en die ervoor zorgen dat de neusgaten open blijven staan tijdens de slaap. Helaas werken neuspleisters een stuk minder goed dan neusspreiders en is het gebruik ervan dus niet aan te raden. Voor zeer lichte neussnurkers zouden ze een optie kunnen zijn, maar het is dan een stuk voordeliger om eenmaal een neusspreider aan te schaffen die je steeds opnieuw kunt gebruiken. […]

  2. […] altijd nog maatregelen nemen die het snurken minder erg maken. Bij de drogist vind je bijvoorbeeld neuspleisters met menthol, die je aan iets meer ruimte en luchttoevoer in je neus helpen. Keelsnoepjes met […]

  3. […] je snurkt door neusproblemen, kan een neusspreider of neuspleisters uitkomst […]

Reacties zijn gesloten.