Snurken en zuivel: wat is het verband en hoe kan ik snurken voorkomen?

Nederland is een echt zuivelland. We behoren tot de grootste zuiveldrinkers ter wereld en drinken ook ’s avonds nog graag een glaasje (warme) melk. Maar is dat wel zo verstandig? Onderzoek laat namelijk zien dat er een verband bestaat tussen snurken en zuivel. In dit artikel leggen we uit waar deze link vandaan komt en hoe je hier rekening mee kunt houden om snurken te voorkomen.

Snurken en zuivel

Slijmvliezen spelen cruciale rol in snurkgedrag

De oorzaak van snurken is in de medische wetenschap inmiddels al vele jaren bekend. Het zijn de zachte delen van de keel die de luchtwegen van snurkers gedeeltelijk blokkeren. Deze vernauwde doorgang zorgt voor trillende slijmvliezen, een turbulente luchtstroom en het bekende snurkgeluid dat dit met zich meebrengt.

Daarmee is weliswaar de oorzaak van snurken duidelijk, maar niet de factoren die eraan bijdragen. Zoals blijkt uit bovenstaand verhaal, speelt het trillen van de slijmvliezen een belangrijke rol in snurkgedrag. Alles wat invloed heeft op de slijmvliezen, heeft daarom ook invloed op ons snurken. En dat is iets om rekening mee te houden.

De relatie tussen snurken en zuivel

Er zijn nogal wat zaken die effect hebben op onze slijmvliezen. Denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling, allergieën zoals hooikoorts, een ordinaire verkoudheid of het gebruik van zuivel. Zuivel zet de slijmvliezen namelijk flink aan het werk en zorgt niet alleen voor een hogere slijmproductie, maar ook voor dikker slijm dat de luchtwegen kan blokkeren.

Het is dan ook niet zo vreemd dat er een rechtstreeks verband is tussen snurken en zuivel. Hoe sterk dit verband precies is, blijft vooralsnog reden tot discussie. De relatie is waarschijnlijk minder sterk dan die tussen bijvoorbeeld overgewicht en snurken, maar nog steeds sterk genoeg om er rekening mee te houden.

Snurken en zuivel - melk

Snurken en zuivel: pas je zuivelconsumptie aan

Er zijn een aantal simpele zaken die we kunnen aanpassen in ons dagelijks zuivelgebruik om de kans op snurken te verminderen. Daar waar veel Nederlanders in de winter voor het slapen gaan bijvoorbeeld nog een glaasje warme melk drinken, is het aan te raden om dit te verplaatsen naar een eerder moment op de dag. Een aantal uur na het zuivelgebruik neemt het slijmverhogende effect namelijk alweer af. Hoe meer tijd er zit tussen het nuttigen van zuivel en het naar bed gaan, hoe beter het dus is.

Overigens zorgt niet alleen melk, maar ook andere zuivelproducten voor een verhoogde kans op snurken. In plaats van zuivelproducten is het daarom beter om voor het slapen gaan bijvoorbeeld een kopje thee (met honing: tevens goed tegen snurken) te drinken. Als je heel erg gehecht bent aan melk, stap dan over op sojamelk.

Snurken en zuivel - thee

Andere oplossingen tegen snurken

Heeft het laten staan van het glaasje melk voor het slapengaan bij jou geen effect? Dan zijn er zijn talloze andere manieren om problemen met snurkgedrag effectief te bestrijden. Denk hierbij aan het verliezen van lichaamsgewicht, het stoppen met roken of het verminderen van alcoholische consumpties, waar we eerder al meer over schreven.

Daarnaast bestaan er anti snurk middelen die je kunnen helpen snurkklachten tegen te gaan. Met name de anti snurkbeugel is een zeer effectief middel tegen snurken. Dit is een beugel die je onderkaak lichtjes naar voren dwingt en zo helpt een blokkade van de luchtweg te voorkomen. Grofweg 90% van de snurkers heeft baat bij het gebruik van een anti snurkbeugel.